Навіщо у львівських маршрутках працюють «таємні пасажири»

Страйк Автобус (20)
Фото з часів Страйку автобусів у Львові. Ілюстративне. Архів ІА Дивись.info

У громадському транспорті Львова з 26 січня працюють «таємні пасажири». Це працівники відділу контролю комунального підприємства «Львівавтодор», одягнені в цивільний одяг. Їхнє завдання – фіксувати порушення з боку водіїв чи пасажирів.

За перших п'ять днів «таємні контролери» задокументували близько 40 порушень, здійснених водіями, розповіли у пресслужбі підприємства.

Там пояснюють, що робота «таємних пасажирів» спонукає бути відповідальними як водіїв, так і пасажирів.

«Вкотре просимо пасажирів: при оплаті готівкою - вимагати квитки у водіїв та перевіряти актуальні час та дату друку квитка. Адже це – підтвердження вашої оплати за проїзд при контролі. Виявляючи пасажирів, які не оплачують проїзд, наші “таємні пасажири” викликають контролерів у спецформі, які намагаються оперативно прибути на місце для документування факту і накладення штрафу. Заплатити за проїзд дешевше, ніж оплатити штраф», — йдеться в повідомленні.

Які порушення виявили «таємні пасажири»

Серед найпоширеніших – невидача паперових квитків при готівковій оплаті. В таких випадках викликають представників поліції, які складають на водіїв протокол за ст. 51 КУпАП. 

Також були випадки, коли водії просять пасажирів повернути квитки при виході з транспорту і потім повторно видають ці старі квитки.  А ще, водії друкують квитки наперед, внаслідок чого квитки стають недійсними при «зміні кола».

Серед інших порушень – водії  не зупиняються на зупинці або на вимогу, розмовляють по телефону під час руху, що впливає на безпеку, та курять в салоні.

У ЛКП діляться, що з початку впровадження безготівкової оплати проїзду у всьому громадському транспорті Львова, оштрафували понад 2 тисячі пасажирів. Розмір штрафу складає 300 грн.

Е-квиток у Львові

11 грудня торік у Львові на всіх міських маршрутах запрацювала безготівкова оплата проїзду. Відтоді в автобусах, трамваях та тролейбусах діють єдині тарифи, а пасажири мають можливість розрахуватися транспортною карткою ЛеоКарт, банківською картою чи пристроєм з NFC. Також залишається можливість оплати готівкою у водія, однак, цей спосіб оплати є найдорожчим.

Пільговики, за винятком учасників бойових дій, та учні можуть здійснювати безоплатні поїздки на підставі відповідних ЛеоКарт. Студенти можуть їздити у всіх видах транспорту за пів ціни, якщо вони мають студентські ЛеоКарт. Також на всіх маршрутах розпочав працювати контроль. Штраф за неоплачений/незавалідований проїзд складає 300 грн.

Через місяць у департаменті міської мобільності підбили підсумки роботи е-квитка впродовж місяця. Там підрахували, що безготівкою оплатою за цей період скористалась третина пасажирів.

Невдовзі планують запровадити безкоштовну пересадку у громадському транспорті, а також розроблять відповідний застосунок та впровадять абонементи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: