Місяць, як у Львові діє е-квиток: підсумки

IMG_8420
Фото з архіву редакції. Автор: Микита Печеник

У четвер, 11 січня, минає місяць, як у громадському транспорті Львова провадили безготівкову оплату. Нині е-квитком вже користуються третина пасажирів.

Такі підсумки підбили у міському департаменті мобільності та вуличної інфраструктури.

Сім мільйонів поїздок

Саме стільки зареєстрували у міському транспорті за час дії безготівкової оплати

За словами керівника комунального підприємства «Львівавтодор» Миколи Власюка, якщо в перший тиждень  в громадському транспорті безготівково оплачувало лише 16% пасажирів, то в четвертий – вже понад 30%.

Готівкою зараз оплачує менше, ніж 30% пасажирів, тоді як в перший тиждень паперовий квиток у водія купувало майже 44% людей. Валідації пільговими та учнівськими ЛеоКарт складають приблизно 40% від загальної кількості поїздок.

ЛеоКарт

Більшість безготівкових оплат здійснюються за допомогою загальних ЛеоКарт. Поїздки з таким картками є найдешевшими і коштують 13 гривень за поїздку.

Власюк каже, що за цей час пасажири придбали вже понад 78 тис. цих карток.

«Вигода з ЛеоКарт є суттєвою. До прикладу, якщо людина впродовж місяця оплачує 2 поїздки на день карткою ЛеоКарт, то її місячні витрати на проїзд складуть 780 грн. Тоді як при оплаті готівкою ця сума складає 1200 грн. Тобто, користуючись ЛеоКарт, щомісяця можна заощаджувати на проїзді 420 грн. Ось якою суттєвою є різниця між готівкою та безготівкою з ЛеоКарт», — приводить приклад він.

Де придбати ЛеоКарт

У 40 кіосках «Інтерпрес» та 40 терміналах EasyPay. Ще у 639 точках цієї мережі картки можна поповнювати.

Штрафи

Впродовж місяця, за винятком періоду, пов’язаного з хакерською атакою та збоями у роботі мобільного оператора «Київстар», на лініях працював контроль. Перевірили реєстрації поїздок понад 225 тис. пасажирів. У понад 97% випадків зауважень у контролерів не було.

У понад 2% випадків зафіксували незавалідовані персоналізовані ЛеоКарт або відсутні у тих пасажирів, які мають право на безоплатні поїздки у транспорті.

Через відсутність оплати чи валідації контролери виписали 1084 штрафи. Ще 21 постанову за незареєстрований проїзд винесли представники поліції.

Е-квиток у Львові

Місяць тому, 11 грудня торік, у Львові на всіх міських маршрутах запрацювала безготівкова оплата проїзду. Відтоді в автобусах, трамваях та тролейбусах діють єдині тарифи, а пасажири мають можливість розрахуватися транспортною карткою ЛеоКарт, банківською картою чи пристроєм з NFC. Також залишається можливість оплати готівкою у водія, однак, цей спосіб оплати є найдорожчим.

Пільговики, за винятком учасників бойових дій, та учні можуть здійснювати безоплатні поїздки на підставі відповідних ЛеоКарт. Студенти можуть їздити у всіх видах транспорту за пів ціни, якщо вони мають студентські ЛеоКарт. Також на всіх маршрутах розпочав працювати контроль. Штраф за неоплачений/незавалідований проїзд складає 300 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: