Нестача боєприпасів змусить військових вибирати, яку територію захищати - американські аналітики

422106647_733458588967222_3429245874175981108_n
Фото: Генштаб ЗСУ

Нестача боєприпасів може змусити українські війська приймати складні рішення щодо пріоритетності певних ділянок фронту: вибирати де територіальні поразки є найменш руйнівними.

Так вважають аналітики Інститут вивчення війни (ISW).

З кінця 2022 року до початку 2023 року російські війська раніше встановлювали стаціонарні артилерійські вогневі позиції на тривалий період часу, коли нестача боєприпасів обмежувала українські можливості ведення контрбатарейної війни.

У Frontelligence заявили, що російські сили почали зосереджувати свою артилерію подібним чином у січні 2024 року, що свідчить про те, що українські сили знову відчувають брак артилерійських боєприпасів.

Там також додали, що українські сили іноді можуть завдавати ударів по російській артилерії, але загалом не мають достатньої кількості боєприпасів для ефективного контрбатарейного вогню. Відсутність українського контрбатарейного вогню дозволяє російській артилерії значною мірою руйнувати населені пункти, що робить майже неможливим захист своїх територій українськими силами.

Аналітики пишуть, що багатьом українським безпілотникам недостатньо дальності, щоб вразити численні російські артилерійські установки, розміщені на відстані 15-24 кілометрів від лінії фронту.

Західні та українські офіційні особи нещодавно підкреслили потребу України в артилерійських боєприпасах.

ISW продовжує оцінювати, що нестача артилерії та затримки допомоги Заходу в галузі безпеки створять невизначеність в українських оперативних планах, що може змусити українські сили приймати жорсткі рішення щодо пріоритетності захисту певних ділянок фронту.

Нагадаємо, у п'ятницю, 2 лютого, Президент України Володимир Зеленський скликав чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: