«Поки відповідав на питання, то закрив збір на автівку», - розмова з музикантом, який доєднався до лав ЗСУ

9

Ярослав Підбережний більше відомий як бібой JayOne чи бітмейкер Jointjay. Він також є учасником реп-гурту Ціна Ритму. Брейкінгом займається з 2009 року, а музичну діяльність розпочав у 2018-му. Віднедавна хлопець поповнив лави ЗСУ.

 ІА Дивись.Info поспілкувалася з ним про творчий шлях, український реп та службу в армії.

фото: JOINTJAY

Як давно займаєтеся музикою і чим для Вас є ця справа?

Я займаюсь музикою з 2018-го року. Спочатку це було просто хобі, ще одна якась цікава справа крім брейкінгу. Пізніше я почав більше вкладатись та цікавитись створенням композиції та лайв перфоменсами.

Останні два роки музика стала у моєму житті на перше місце. Відкрились нові горизонти для співпраць, колаб, нові свіжі ідеї, знайомства з цікавими людьми.

Як швидко музика може стати основним джерелом доходу для молодого виконавця в Україні? Від чого це залежить? І який Ваш досвід у цьому?

Ой, в Україні, якщо ти в андерграунді, то навряд чи будеш заробляти на музиці багато. Більшість артистів, які «вистрілили» в Україні, це артисти лейблу. Лейбли вкидують ресурси для того, щоб просуватись в топи чартів. А в бітмейкерів та інструменталістів взагалі все дуже погано в цьому плані. Я знаю кілька людей, які живуть з того, що продають біти на Америку і Європу, мають свої платівки та їх крутять на закордонних радіо, але таких одиниці.

Все залежить від того, наскільки ти готовий робити те, що ти любиш і вкладатись по максимуму в це. Можна зібратись компанією митців, запустити свій лейбл, і якось наживатись на цьому, і вкладати дуже багато сил і часу. А можна піти до продюсера, який знає, як працює система і робити те, що тобі скажуть. Це принесе велий дохід.

Діджейський пульт: як опанувати?

Ну для початку потрібно знайти людину, яка розбирається в контролері, або вінілі, і яка зможе підказати покроково, що робити дальше. Також слід визначитися, на чому ти хочеш вчитись грати та який жанр ближчий до душі. Навчитись правильно підключати техніку та налаштовувати її, a далі, якщо займатися цим цікаво, то вже слід шукати способи опанувати нові скіли. Ну і пробувати зводити треки. Це буде важко і на це потрібен час.

Чи пам’ятаєте свій найгірший виступ?

Так. Тоді у мене не було нормальної апаратури. Я зі старим комп'ютером і акайкою переключався з проекта на проект по 2 хвилини, поки Wootabi (ред — Wootabi - бітмейкер родом з міста Рівне) запускав семпли на фон моєї наступної композиції. Це було жахливо. Ніколи не жалійте ресурсів на нормальну апаратуру.

Як змінилася музична індустрія з тих пір, як Ви стали її частиною?

Суб’єктивно: дуже сильно змінилася. Колись український реп був локальними тусовками, в Луцьку була своя туса, в Рівному ще інша, у Львові та інших містах були свої кола та двіжухи.

У 2018-му це все вже почало організовуватись у цілий рух, великі туси, концерти, ріст хіп-хоп ком’юніті, репери почали об’єднюватись, а не конфліктувати один з одним, це тішило.

Після повномасштабного вторгення усе змінилося: українці включились, об’єднались, почали більше відхиляти каца*ське (але всеодно недостатньо, на жаль). Певний період війни у мене була творча пауза, бо всі в один момент почали записувати і видавати треки, альбоми. Одним словом, продуктівність зросла в рази. Російськомовні артисти перейшли на українську і почали читати/співати українською. Такі моменти та зміни надихають щось робити, і це була потрібна ланцюгова реакція.

Шароварщина - що думаєте про це?

Шароварщина для мене — це коли артисти пхають у творчість (і не тільки) державні символи, згадку про Батьківщину, Україну, пса Патрона, Байрактар, Джавелін, козаків, шаблі і трембіти, і так далі. Це коли ні вони, ні аудиторія, не уявляють собі композицію, продукцію, мистецтво без вище перерахованого, бо це ж українське.

Ну нєє... Редиска «АзовСталь», ковбаса «ЗСУ» - це жахливо.

Яким було життя до війни?

Нам з «Ціною Ритму» вдалося поїхати у Берлін виступити десь за місяць до війни. (Ред —  реп-гурт, утворений симбіозом двох команд з різних міст: Калуш та Львів). Тоді ми планували поїхати в інші міста Європи, зробити собі такий невеличкий тур. Тож я сподівався, що будемо їздити і виступати надалі. Почав продавати біти, був дуже радий, що почало щось рухатися у моїй справі вгору.

Чи пам’ятаєте своє 24 лютого 2022 року?

Так, я не повірив в те, що побачив. Перше відео, на яке натрапив в мережі, це удар по аеропорту в Івано-Франківську. Це було з самого ранку, цей ранок ніколи не забуду, як і мільйон українців.

Як Львів змінився після початку повномасштабного вторгнення?

З'явилося багато нових цікавих людей. Водночас, на жаль, у місті побільшало російської мови. Сподіваюся, з мовою питання вирішиться у майбутньому.

Щодо вечірок, то вони стали більш закритішими, суто для своїх. І хоч атмосфера міста не змінилась, змінились люди, які проживають в ньому.

Чи донатите і чи долучаєтеся до зборів? Який був найбільший збір?

Звичайно. Ми формацією DVIR постійно донатимо на потреби наших друзів, які на фронті. (ред. — концептуальні хіп-хоп вечірки у Львові, які містять у собі dj-sets та реп-перфоманси наживо). Зазвичай ці гроші йдуть на дрони, бо дрони це розхідний матеріал, як і автівки.

Поки відповідав на ваші питання, то побачив, що закрив збір на автівку для батька мого друга. Він зараз на Куп’янському напрямку. Ціль була 10 000 гривень. Пост закинув зранку, а сьогодні ввечері вже закрили. Моя аудиторія і друзі — супер молодці, пишаюсь ними.

До речі, можете долучитися до збору на дрони та їх обслуговування, ремонт авто та експерементальні засоби для ураження ворога за посиланням.

Як і коли потрапив до армії?

Скажімо так: все склалось так, щоб я опинився в лавах Збройних Сил. Було відчуття того, що потрібно щось робити, щось міняти, ставати частиною ЗСУ. Водночас було багато сумнівів. Зізнаюсь чесно, я довго сумнівався. Гадав, що буде далі, як далі складеться життя і досі не отримав відповіді на це питання. Але сподіваюся, що все налагодиться і все буде гаразд. Це рішучий крок. Я бажаю кожному відкинути страх і сумніви.

Як це — прокинутися одного ранку в казармі та носити військову форму?

Це незвично, бо я все життя жив як цивільна людина, все, що мене турбувало — це побутові якісь проблеми та мінімальні проблеми на роботі. А тепер я частина великої воєнної машини, маленький гвинтик, який має конкретні задачі і які потрібно виконувати. Це велика відповідальність, бо від нас усіх (не тільки військових) залежить доля України.

В яких умовах доводиться служити: чи вистачає спорядження, чи є час для сну, які стосунки між побратимами?

Ну... умови не «люксові», але і не аж погані дуже. Нас загартовують, і це добре, бо в армії зазвичай усі спочатку хворіють. «Найсолодший сон - армійський сон», як то кажуть. У мене зі сном спочатку було погано, не міг звикнути, а зараз дотримуюся режиму і все загалом добре. З побратимами стосунки нормальні: з деякими теплі, з деякими не дуже. Бо ж люди різні і мають різні характери.

Чи творити та водночас служити — реально?

Реально. От зараз ми з Шоном альбом інструментальний дописуємо. (Ред DJ Shon - львівський діджей та саундпродюсер). Все реально і можливо, просто треба шукати можливість та час.

Чи є/були українські виконавці, політична позиція яких після початку повномасштабного вторгнення Вас розчарувала?

Кожен з нас є дорослою людиною і робить дорослі вчинки. Так, щоб я запам’ятав когось, то ні. Може, якісь артисти говорили щось зайве про війну або взагалі мовчали. Моє ж оточення мало і має чітко визначену позицію. Наразі я з правильними людьми спілкуюсь і це мене дуже тішить.

Чому, на Вашу думку, деякі українці продовжують слухати російську музику?

На це питання немає чіткої відповіді. Я не можу зрозуміти тих людей, які це слухають, та людей, які продовжують таку музику робити, бо «прівиклі». Для кого вони цей реп роблять? Для мене це неважливі люди. Це такі ж люди, які кажуть, що за СРСР було краще, «і пломбір по 50 копійок був смачнішим». Просто не потрібно давати їм відчуття важливості. Тоді до них рано чи пізно дійде. Або ні.

Поради для новачків: як не боятися публіки?

Спочатку пробувати виступати перед мамою на кухні, потім перед родиною за застіллям, а потім вже братись до більшої аудиторії. Гаразд, я жартую. Потрібно багато і ще раз багато працювати. В першу чергу, заганяти себе спеціально в стресову ситуацію, щоб адаптуватись. І тоді відчуття страху зникне. Або ж сходити на курси ораторського мистецтва чи акторської майстерності.

Про творчі плани.

Ну наразі не можу точно відповісти. Маю в планах випустити багато інструментальних композицій. Написати парочку бітів для Гоні (ред — український репер, співак і автор пісень), для Ціни Ритму (ред — український пост хіп-хоп колектив), PVNCH (ред — український реп-гурт), окремо для Довгого Пса (ред —  український реп-виконавець). Завершити альбом з Dj Shon, написати пару бітів з Original Dizzy ( (ред —  український бітмейкер), бо то є мій ментор і братанчік який мене навчив багато чому. З Wootabi зловитись десь в Карпатах і написати теплих лампових бітів. А так, вернутись з війни і все це реалізувати в повному обсязі.

Читайте також: «Хочу писати про найважливіше», - інтерв'ю з поетом-фронтовиком Артуром Дронем

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: