Львівська облрада з другої спроби підтримала звернення проти цькування Фаріон

o_1ggup6s8fljb1215eg12t912se23
Ірина Фаріон. Джерело: Фото: philharmonia.lviv.ua.

Львівська обласна рада підтримала звернення із закликом до парламенту та уряду «припинити переслідування» мовознавиці Ірини Фаріон.

Про це йшлося на сесії у вівторок, 6 лютого.

Так, на засіданні депутати ухвалили звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості переслідування захисників української мови.

«Історія ганебного цькування мовознавиці, професорки Ірини Фаріон – разючий приклад репресій проти тих, хто рішуче обстоює державний статус української мови та національний розвиток України», — йдеться у зверненні.

Депутати звернулися до Верховної Ради та Кабміну з вимогою «припинити переслідування Ірини Фаріон і вжити дієвих заходів для утвердження та розвитку державної мови».

Нагадуємо, 28 грудня торік депутати Львівської обласної ради двічі голосували за такий проєкт, втім тоді бракувало голосів, аби ухвалити рішення.

Що сказала Фаріон — передісторія

Українська мовознавиця заявила, що не може назвати українцями російськомовних українських військових, зокрема бійців бригади «Азов».

У програмі Рандеву з Яніною Соколовою, яку оприлюднили 5 листопада, вона заявила, що деякі військовослужбовці цієї бригади та 3-ї окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою. На це Фаріон заявила, що «категорично не приймає» цього.

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не розмовляють українською мовою — нехай себе назвуть „русскими“. Чому вони такі очманілі? […] Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка», — зазначила Фаріон під час цієї розмови.

Вона заявила, що має запитання до таких військових щодо того, що їм «заважає» дотримуватися українського закону, який передбачає, що мовою Збройних сил та інших військових формувань є державна.

Реакція військових

Заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін заявив, що правоохоронці мають звернути увагу на діяльність Фаріон. Журналіст, історик та військовослужбовець Вахтанг Кіпіані також обурився заявою мовознавиці: він переконаний, що Фаріон не нестиме відповідальності за свої слова, адже «ображати та зневажати військовослужбовців — це не боляче».

Реакція університету, в якому вона викладає

У Національному університеті «Львівська політехінка» заявили, що не несуть відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Пізніше, 14 листопада, студенти політехніки и організували мітинг проти викладачки вишу та мовознавиці Ірини Фаріон на тлі скандалу через її висловлювання та публікацію листа з даними студента з окупованого Криму.

У своєму Telegram-каналі Ірина Фаріон оприлюднила електронний лист, який надійшов їй від кримського студента Максима Глєбова. Він підтримав мовознавицю щодо важливості української мови.

Фаріон не приховала імені хлопця та місто, де він навчається, попри зауваження в коментарях. Проросійський ресурс «Крымский СМЕРШ» заявив, нібито завдяки цьому студента знайшли.

Telegram-канал опублікував відео з хлопцем, який відрекомендовується Максимом Глєбовим, підтверджує, що це він надіслав листа Фаріон, «визнає свою провину» та «відмовляється від своїх поглядів». 

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента з Криму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: