Як вибрати автомобіль та що перевірити під час покупки

як обрати авто
Фото ілюстративне: canva

Перед вибором автомобіля найперше варто подумати про те, що вам потрібно. Тобто про цільове призначення. Наприклад, якщо у вас двоє дітей, і ви будете возити одну дитину в садочок, а іншу – в школу, то вам навряд чи потрібен п’ятилітровий Mercedes-AMG.


Колонка автомобільного експерта Юрія Стефанишина

З іншого боку, потрібно обов’язково звернути увагу на те, як обслуговувати авто. Тобто поцікавитися, у скільки це обходитиметься: чи це буде Range Rover чи Renault Duster – ціни будуть різні.

Потрібно обов’язково враховувати й інші критерії. Туди може входити: розкіш, краса, функціональність тощо. Однак є один дуже вагомий фактор, який впливає на покупку автомобіля та на його користування. А саме – він вам має подобатися, але це ви вже дізнаєтеся пізніше.

Що потрібно враховувати, коли ви купуєте вживаний автомобіль? В кожної марки авто є свої «хворі» місця. На хороших автосервісах це знають, тому мають їх перевірити. Водночас, коли ви вирішили це робити самі, то варто витратити не мало часу для того, аби встановити «хворі» місця.

Наприклад, якщо ви хочете брати Volkswagen Passat чи Volkswagen Golf з 1.4 мотором 2004-2008 року, то в ниє є проблеми з ГРМ.

ГРМ – це ланцюговий привід, який треба міняти кожні 100 тисяч км. І якщо пробіг 110 тисяч (він не мінявся), то, відповідно, його потрібно буде замінити і взяти ці витрати на себе. За таким принципом можна досліджувати кожну модель автомобіля, який ви обрати купувати.

Якщо ви визначилися з авто, то найперше потрібно перевірити документи на нього. Наприклад, чи він не є в арешті, чи не був у кримінальній справі (контрабанді, крадіжці, розшуку в інтерполі), чи немає двійників. Це все дуже важливо, тому що неодноразово був свідком таких випадків, коли добропорядна людина купила авто, і вона просто хотіла виїхати за кордон, де її зупинили. Тоді все ретельно обшукували. Потім виявилося, що в цій автівці колись перевозили контрабанду, тому вона була в «чорному» списку.

Якщо ви вже визначилися з маркою, знаєте як її обслуговувати, зрозуміли «хворі» місця, і у вас є вже «білі» документи – тоді авто слід відправити на сервіс.

Загалом є декілька основних напрямків за якими варто перевірити авто.

Перший – це кузов. Тут треба їхати до спеціалістів, зокрема малярів зі стажем. Адже вони зможуть побачити, чи малювався кузов та чи були якісь пошкодження. Наприклад, коли сильно була змінена геометрія кузова автомобіля, то у вас можуть виникнути проблеми з ходовою, постійно якісь подушки будуть рватися і т.д. Тому що буде не збережена геометрія кузова, все буде не так функціонувати.

Наприклад, якщо авто потрапляло в ДТП, то обов’язково потрібно по електриці оглянути, чи є подушки безпеки і чи справно вони функціонують.

Кузов потрібно перевіряти на геометрію ходової частини. Це можна зробити під час діагностики ходової. Заїхати на стенд розвал-сходження та подивитися, чи всі кути сходяться нормально, чи немає певних критичних відхилень. Це для того, щоб ви постійно потім не ремонтували ходову. Потрібно переглянути усі зазори, які є довкола. Це свідчить про геометрію самого кузова: чи рівно, чи не рівно. Також дивитеся на фарбове покриття, щоб не було багато шпаклівки і дуже товстого шару. Крім того, обов’язково звертайте увагу на колір та спаяні частини.

Другий – перевірка двигуна внутрішнього згорання: бензинового чи дизельного (якщо це не електромобіль). Необхідно обов’язкового перевірити його на комп’ютерній діагностиці: чи є якісь помилки на предмет підтікань, чи з нього нічого не тече, послухати, чи він працює нормально по шуму (немає бути надто дзвінким чи шумним звук). Такий попередній огляд називається візуально-акустичний огляд двигуна. Якщо є якісь підозри, тоді треба брати більш розгорнуту діагностику, і вже дивитися ендоскопію.

Далі – ходова частина. Тут перевіряються гальма, колодки, а також – чи не потріскані гальмівні диски та шланги.

Потім перевірка опори двигуна, блоків, амортизаторів і тд. Зокрема, амортизатори добре обстежувати на тестовій платформі, які називають «трясучка» або «вібростенд», що показує в якому стані амортизатори. Наприклад, якщо вони нижче 50-60% , то треба буде їх замінити. На це теж треба зважати під час прийняття рішення, і попередньо знати їхню ціну.

Наступний етап – перевірка комп’ютерною діагностикою для виявлення несправностей або помилок в системі. Дуже часто трапляється таке, коли люди перед продажем авто заїжджають на якийсь сервіс чи до знайомого та стирають усі помилки в системі, які можуть бути. Таким чином, потрібно користуватися оригінальним діагностичним обладнанням. Наприклад, для BMW брати фірмову діагностику, і так – для кожного авто. Вона більш розгорнута та досить змістовно покаже історію авто.

Крім того, під час комп’ютерної діагностики варто перевіряти пробіг. У багатьох авто можна зайти по різних блоках, та переглянути, чи однаковий пробіг. Адже пробіг, який висвітлюється на щитку приладів, не завжди відповідає дійсності. Особливо, якщо ви купуєте автомобіль в перекупок, який може виявитися недобропорядним продавцем.

Під час комп’ютерної діагностики важливо витягнути пробіг з різних блоків та переглянути його справжні дані. Якщо це дизельний автомобіль, то обов’язково важливо перевірити, наскільки забитий сажею фільтр. Адже чистка, мийка або заміна сажового фільтра коштує 100-200, 500 і до 1000 доларів. Тому дизельний автомобіль потрібно оглянути на кількість пройдених регенерацій.

У будь-якому випадку потрібно робити тестову поїздку. Оскільки потрібно перевірити автомобіль на динаміку, наскільки ним гарно керувати, чи нічого не стукає. Тобто кермо потрібно покрутили вліво, і авто має поїхати плавно в ту сторону. Покрутили вправо відповідно. Можливо, звучить дивно, але це не завжди відповідає нормальному стану. Важливо робити тестову поїздку, бажано по бруківці. Особливу у Львові це актуально. Таким чином ви слухаєте, чи в автомобілі нічого не стукає. Якщо стукає, це має бути вказано в діагностиці, яку ви вже робили.

Коли ви вже перебуваєте в салоні, то обов’язково потрібно звернути увагу на кількість індикаторних ламп, які висвітлюються на щитку приладів. Крім того, коли ви сідаєте в авто, то по запаху маєте відчути, чи немає запаху плісняви чи щось на кшталт. Зараз є досить багато з Америки автомобілів, які були втоплені. В них залишилася вода, через що авто починає гнити та досить погано пахнути. І це не все. Так як зараз більшість авто дуже технологічні, то у них є багато електронних блоків, які дуже «бояться» води. Тож, таке авто, яке було втоплене, навіть якщо зараз працює все добре, то за пів року може вийти з ладу дуже багато усього, що потрібно буде вам ремонтувати.

Загалом коли ви сідаєте в авто, перевірте усі кнопки, чи все добре регулюється. Наприклад, дзеркала, склопідйомники, стан керма тощо.

Якщо це автоматична коробка передач, то обов’язково треба проїхатися на автомобілі та спробувати, чи немає ніяких поштовхів під час переключення, чи коли ви змінюєте передачу. Адже немає бути ніяких ударів, і все має плавно перемикатися. Таким способом ви маєте перевірити функціонал самої коробки передач.

Отже, під час покупки ми ділимо автомобіль на окремі частини та кожну з них ретельно перевіряємо за допомогою спеціалістів на автосервісах.

До того ж, якщо ви обрали якийсь автомобіль, перевірили його і вам все підійшло, то ще є один нюанс. Раджу в будь-якому випадку, якщо є якась маленька підозра, що десь щось не помінялося, (наприклад, мастило в АКПП чи ремінь ГРМ), то краще все-таки його замінити та їздити в задоволення.


Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: