Зеленський призначив Сирського на посаду Головнокомандувача: що про нього відомо

_128020526_syr
Олександр Сирський. Фото: REUTERS

У четвер, 8 лютого, Володимир Зеленський звільнив з посади Головнокомандувача Валерія Залужного та призначив на його місце генерал-полковника Олександра Сирського.

Про це Президент України повідомив у своєму вечірньому зверненні.

Він зазначив, що відсьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда.

«Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці. Я провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським», - розповів Зеленський.

Він додав, що усі вищезгадані розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача. Йдеться про генерал-полковника Олександра Сирського.

«Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції», - підкреслив президент.

Крім того, Володимир Зеленський ще раз подякував за два роки захисту Валерію Залужному. Та зазначив, що запропонував залишитися йому в команді Української держави.

Біографія Олександра Сирського: що відомо про нового Головнокомандувача ЗСУ

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Кіржацького району Владимирської області (РФ).

Навчався в Московському вищому загальновійськовому командному училищі, яке закінчив у 1986 році. Після цього навчався в Академії ЗСУ на (оперативно-тактичний рівень,1996 р.) та Національній академії оборони України ((оперативно-­стратегічний рівень, 2005 р.). Обидва заклади закінчив з відзнаками.

Військова служба Сирського

Сьогодні Олександр Сирський має військове звання генерал-майора. Це звання він отримав 23 серпня 2020 року.

У 2013 році був першим заступником начальника Головного командного центру ЗСУ. Тоді він долучився до тодішніх процесів співпраці з НАТО. У листопаді того ж року року він від імені Міністерства оборони у штаб-квартирі НАТО альянсу обговорював зміни в українській армії відповідно до стандартів НАТО.

У 2014 році з початком російсько-української війни на сході України отримав посаду начальника штабу АТО.

Взимку 2015 він брав участь та був одним з головних командирів сил АТО під час боїв за Дебальцеве. За бої на цьому напрямку отримав орден Богдана Хмельницького III ступеня, а згодом й звання генерал-лейтенанта.

У 2016 році став очільником Об'єднаного оперативного штабу Збройних сил України. У 2017 році був командиром всієї Антитерористичної операції.

З 6 травня до 5 серпня 2019 року перебував на посаду командувача Об'єднаного оперативного штабу ЗС України. Після цього, з 5 серпня того ж року перебував на посаді командувача Сухопутних військ Збройних сил України.

Участь в операціях під час повномасштабної війни

Після повномасштабного вторгнення Росії до України Олександр Сирський:

  • Командував обороною Києва. Тоді він наказав звести два кільця оборони навколо столиці України та призначив командувачів секторів, які мали повноваження приймати тактичні рішення.
  • 18 березня 2022 року Сирського за успішну оборону столиці та звільнення Півночі України нагородили орденом Богдана Хмельницького II ступеня. 5 квітня 2022 року він також отримав найвищу державну відзнаку Героя України.
  • З літа 2022 року Олександр Сирський був одним командувачів контрнаступом українських військових на Харківщині.
  • Протягом 2022-2023 років командував оперативно-стратегічним угрупування війсь «Хортиця».
  • Восени 2022 року – навесні 2023 був на чолі оборони Соледару та Бахмута.

«Ми розуміємо, що сьогодні хочемо, наприклад, вийти на якийсь рубіж, але саме тому я постійно відвідую своїх підлеглих на передовій. Тому що одна справа — розробляти якийсь план в тилу, а інша справа — бачити, як досягти успіху на місці, коли ворог вперто чинить опір», — прокоментував Олександр Сирський в інтерв'ю ABC News 3 липня 2023 року.

Під час цього інтерв'ю він також зазначив, що не знає, коли саме закінчиться російсько-українська війна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: