На Львівщині запустили челендж до дня народження співавтора пісні «Ой, у лузі червона калина»

image - 2024-02-12T194730.902
Фото ілюстративне: сanva

19 лютого минатиме 130-та річницю від народження співавтора пісні «Ой, у лузі червона калина» о. Григорія Труха, який родом зі села Гірне Стрийського району. З цієї нагоди на Львівщині запускають тематичний челендж.

Про це повідомили в Стрийській районній військовій адміністрації.

Прагнучи вшанувати пам'ять земляка, Стрийська Єпархія УГКЦ розпочала челендж «Ой, у лузі Червона калина» і запрошує всіх долучитися до нього.

Як взяти участь в челенджі

Щоб взяти участь у челенджі вам потрібно:

  • записати відеоролик, в якому співаєте пісню «Ой, у лузі червона калина» 
  • позначити цей ролик хештегом #ой_у_лузі_трух 

Довідка

Григорій Трух народився 19 лютого 1894 року в селі Гірне тодішнього Стрийського повіту (тепер Грабовецько-ДулібівськаТГ).

У 1914 році закінчив гімназію і з початком війни вступив до Українських Січових Стрільців. Був командиром чоти у сотні Д.Вітовського, провідником розвідувальних стеж у Карпатах.

30 травня 1915 року його поранили під Болеховом. В бою під Потуторами на Бережанщині 30 вересня 1916 року врятувався з однією чотою з оточення. Восени 1917 року був уже поручником командиром сотні. Ще через рік брав участь у Листопадовому чині у Львові, коли виникла Західно-Українська Народна Республіка.

Після окупації краю білополяками прийняв монаший чин. До 1933 року жив у Галичині, пізніше вів місіонерську роботу від ордену отців василіян у Канаді і США.

Автор чотиритомного «Життя святих», а також багатьох оповідань, статей, спогадів.

У серпні 1914 році у Стрию пісню «Ой у лузі…» уперше почув чотар УСС Григорій Трух від стрільця Іваницького. Той її навчився від артистів львівського театру. Григорій Трух до першої строфи «Ой у лузі…» додав ще три строфи, які й склали «Червону калину». Він же навчив співати пісню стрільців своєї чоти.

Згодом перша стрілецька пісня «Ой у лузі червона калина похилилася» стала популярною в Стрию. А через деякий час - в Галичині та по всій Україні.

Читайте також Яким було життя автора пісні «Ой, у лузі червона калина»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: