Як в Україні допомагатимуть учасникам бойових дій: план Міноборони

оолл
фото: sumy.ua

Сьогодні в Україні напрацьовують зміни для підтримки військових, ветеранів, а також їх сімей. Відбуваються дискусії між органами виконавчої центральної влади: хто, на якому етапі та як допомагатиме учасникам бойових дій. Наразі є кілька ініціатив, напрацьованих Міноборони. Йдеться про створення системи офіцерів соціального захисту й синхронізацію процесів фізичної та психологічної реабілітації ветеранів.

Детально про це на Форумі «Психосоціальні послуги: виклики сьогодення, пропозиції рішень, система координації, доступність для людини» розповіла Заступник Міністра Оборони Наталія Калмикова. Вона була присутня онлайн.

фото: форум «Психосоціальні послуги» у Львові, 9 лютого 2024 року, Дивись.info

Хто отримає статус учасника бойових дій у 2024 році

Учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини. Для отримання статусу учасника бойових дій командир (начальник) військової частини (органу, підрозділу) або інший керівник підприємства, установи та організації, або безпосередньо сам учасник має звернутись до комісії, утвореної при відповідному державному органі, з необхідними документами.

Отримати статус учасника бойових дій мають право військовослужбовці усіх збройних формувань України, включно з добровольцями. Він дає право на безплатний проїзд у транспорті, першочергове лікування, знижку на комунальні послуги та квартплату. Також статус важливий при отриманні виплат для військових та їхніх.

В Україні такий статус надає Міністерство оборони.

«Ми отримали окреме доручення. І до кінця лютого 2024 року всі військовослужбовці, які перебувають безпосередньо в зоні бойових дій, мають отримати цей статус. Для цього створені нові посади у підрозділах уповноважених осіб. Люди на цих посадах допомагають військовим зібрати необхідні документи та подати їх на розгляд до відповідної комісії», - розповідає Наталія.

Відбулися й зміни у законодавсті. Законопроект 162 має допомогти Міноборони автоматизувати процес надання учасника бойових дій. Ймовірно, його ухвалять.

«Ми зацікавлені у тому, щоб людина, яка воює, отримувала цей статус не лише з точки зору отримання людиною гарантій від держави. Йдеться також про визнання того, що людина захищає свою країну».

фото: форум «Психосоціальні послуги» у Львові, 9 лютого 2024 року, Дивись.info

Як держава допомагатиме учасникам бойових дій

Міноборони формує систему офіцерів соціального захисту. Вона працюватиме як «вертикаль, що буде супроводжувати потреби військових у підрозділах». Ця вертикаль супроводжуватиме також родини війських.

«Зміни у 168 та 884 постановах дозволять родинам зниклих безвісти або тих, хто потрапив у полон, не ходити по довідки. Ми отримали дозвіл до реєстрів. Відтак, працівники ТЦК та СП самостійно зможуть робити списки тих, хто має отримувати виплати», - ділиться Заступник Міністра Оборони.

Вона додає, що це нагадує патронатну службу. Офіцер соціального захисту має виконувати обов'язки представника соціально-військового супроводу та водночас психолога.

Крім того, Міністерсво Оборони України матиме доступ до інформації про людей з ампутаціями у найкоротші терміни. Це дозволить оперативно надати учаснику бойових дій та його родині соціального працівника. Відтак, реабілітація ветерана супроводжуватиметься психологічною підтримкою.

фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: