Які обов'язки виконуватимуть офіцери соціального супроводу

фвЦУАКУЕК
фото: з відкритих джерел

В Україні планують створити систему офіцерів соціального захисту. Фактично люди на цих посадах допомагатимуть військовослужбовцям у підрозділах, а також їхнім сім'ям.

На якому етапі подготовка офіцерів соціального супроводу — на Форумі «Психосоціальні послуги: виклики сьогодення, пропозиції рішень, система координації, доступність для людини» говорив начальник Управління соціального супроводу військовослужбовців ГУМПЗ ГШ Калініченко Ярослав.

фото: форум «Психосоціальні послуги» у Львові, 9 лютого 2024 року, Дивись.info

Читайте також: Як в Україні допомагатимуть учасникам бойових дій: план Міноборони.

Підтримка у ТЦК і СП

Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) – це органи військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов’язку та військової служби, мобілізації й мобілізаційної підготовки.

Основні обов’язки ТЦК:

  • проводити агітаційну та роз’яснювальну роботу серед населення з метою здійснення відбору громадян для проходження військової служби;
  • проводити перевірку рівня фізичної підготовки, організовувати медичний огляд, тестування з професійних якостей і психологічного тестування. За отриманими результатами здійснює відбір громадян для прийняття на військову службу;
  • пропонувати громадянам, за результатами відбору, посади, на які вони можуть бути призначені у разі прийняття на військову службу за контрактом;
  • вести облік громадян зарахованих до резерву для прийняття на військову службу за контрактом;
  • направляти громадян, відібраних для прийняття на військову службу за контрактом, до навчальних військових частин Збройних сил для укладення контракту та підготовки за військово-обліковою спеціальністю. Осіб, які бажають проходити службу у військовому резерві ЗСУ чи вступати до вищих військових навчальних закладів Міноборони та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів;
  • направляти до військових комісаріатів, у яких особи перебувають на військовому обліку;
  • вести прийом громадян, розглядати звернення з питань прийняття на службу у військовому резерві Збройних сил, військову службу за контрактом, вступу до вищих військових навчальних закладів Міноборони та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів, а також з інших питань, що належать до повноважень центру;
  • організовувати та контролювати роботу філіалів;
  • здійснювати заходи підвищення кваліфікації військовослужбовців і працівників центру;
  • виконувати інші функції, визначені законодавством у межах своїх повноважень.

«ТЦК є першою точкою дотику людини та її сім'ї до армії. Чому сім'ї теж? Бо через ТЦК сім'я дізнається новини про військовослужбовця та отримує певні документи. Звичайно у такому контексті виникає потреба посилення соціальної складової органу. Для цього ми, в першу чершу, збільшуємо кількість персоналу, тобто набираємо людей, які будуть цим займатися», - розповідає Ярослав.

Йдеться про додаткових саціальних працівників, які займатимуться не лише документами, а й працюватимуть з родинами військовослужбовців. В першу чергу, допомагатимуть зв'язатися з воїном. А соціальні працівники у підрозділах ЗСУ співпрацюватимуть з ними відповідно.

«Поки питання стоїть щодо підготовки й наявних офіцерів, і тих, хто прийде на їхні місця. Бо головним є якість підготовки фахівця. Зараз ми працюємо якраз над удосконаленням і спільною підготовкою соціальних працівників з можливістю комплектування із соціальною сферою держави, бо питання допомоги членам сім’ї захисника – це не виключно питання до військових. Держава має допомагати».

фото: з відкритих джерел

Офіцерів соціального супроводу вже готують

У червні 2023 року відбувся перший набір на навчання за спеціальністю соціальної роботи. За словами Калініченка, започаткували підготовку саме офіцерів соціальної роботи у військовому інституті ім. Шевченка, вже є групи курсантів на цю спеціальність. Проте працювати над соцдопомогою потрібно вже, тому розробили й курси для вдосконалення й перепідготовки для тих, хто зараз є на посадах офіцерів соцсупроводу. Вони почнуться цього року.

Ярослав Калініченко додає, що офіцери соціального супроводу мають бути в кожній військовій частині. Наразі планують введення посад соціальних працівників від рівня батальйону й вище. 

«Щоб зайняти цю посаду, не обов'язково треба самим відповідну освіту. Ви можете прийти до нас, ми вас усього навчимо. Вимогами до посади є лиш особисті якості, бо тільки людина з певним набором характеристик може допомагати людям», - зазначає почадовець.

Окрім того, активно триває рекрутинг – на сайтах із пошуку роботи вже можна знайти вакансії, зокрема й соціального працівника при медзакладах.

При цьому, поки військові перебувають на початковій стадії реалізації такого напряму соціальної підтримки, на місцях активно функціонують Координаційні центри допомоги цивільним і, до прикладу, на Львівщині, Офіс підтримки родин військових. 

фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: