Львівські хірурги «вкоротили» язик однорічному пацієнтові з рідкісним синдромом

426606553_885854263542498_587869038067426536_n
Команда лікарів, які оперували хлопчика. Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"

У Львові прооперували однорічного пацієнта, у якого язик був у п'ять разів довшим, ніж типово. У дитини діагностували рідкісний синдром Беквіта-Відемана, з яким народжується одне немовля на 20 тисяч (в Україні лише дві таких дитини). Втручання провели у лікарні «ОХМАТДИТ».

Про це повідомили на сторінці медзакладу.

Пацієнтові 1 рік та 3 місяці. Народився хлопчик в Одесі на 37 вагітності матері із вагою 4 кілограми 250 грамів.

«З першого свого дня він мав висунутий язичок. Йому було важко навіть поїсти, як звичайному малюку. Він міг їсти лише з пляшечки, а пізніше не міг їсти тверду їжу, бо вона випадала йому з ротика», — йдеться у повідомленні.

Після консультації з американськими колегами щелепно-лицеві хірурги медзакладу у Львові ухвалили рішення провести малюкові складну операцію. 

«Ми маємо досвід видалення частини язика з приводу новоутворів, раніше ми робили схожі операції, але дорослим. До лікування цього пацієнта ми підійшли відповідально, з підсиленням команди американськими колегами»— каже керівник Міжрегіонального центру лікування дітей з розщілинами губи і піднебіння Роман Огоновський. 

Команда хірургів виконала часткову резекцію язика за сучасною методикою замкової щілини «Key hole». Як пояснює Христина Погранична, яка лікувала хлопчика, язик дитини потрібно було скласти так, аби він міг повноцінно дихати, їсти та розмовляти.

Попереду у дитину — лікування і реабілітація.

Синдром Беквіта-Відемана

У лікарні кажуть, що за статистикою, одна така дитина народжується в середньому на кожні 20 тисяч малюків із таким діагнозом.

Синдром Беквіта-Відемана — рідкісна генетична аномалія, що викликає інтенсивний розвиток різних органів упродовж вагітності. Наприклад, величезний язик, збільшені внутрішні органи і одна ніжка довша від іншої на 3 см. Виправляти такі проблеми варто якнайшвидше, проте найперше  це язик, доки він не створив малюкові проблем з диханням і їжею. 

Раніше ми розповідали, що львівські хірурги прооперували немовля із кишковою непрохідністю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: