Ким був патріарх Йосиф Сліпий, який провів у неволі 18 років через радянську владу

195787
Йосиф Сліпий. Фото: Вікі

Йосиф Сліпий вважався одним із головних ворогів у Радянському Союзі. Через це відсидів у таборах ГУЛАГу близько двох десятків років, а опинився на волі аж у 70. Він знав напам'ять всю літургію та обожнював твори Сократа.

У цей день 132 роки тому він народився.

ІА Дивись.info розповідає історію непересічного українця, котрий першим серед служителів увійшов до священної колегії кардиналів католицької церкви.

Філософ із Заздрості

Йосиф народився у Заздрості. Це село у Тернопільській області. Тут його дідусь мав прізвисько «Сліпий». Є легенда, що воно походить від одного із їхніх предків, якого 1709 року осліпили московити через те, що він воював під Полтавою проти російського царя Пeтрa І нa боці гeтьмaнa Івaнa Мaзeпи тa швeдськoгo кoрoля Кaрлa XII.

Будучи ще підлітком, Йосиф сильно цікавився філософією. Згадував навіть як  «ревно плакав», коли читав Сократа, навчаючись у Тернопільській гімназії.

Майбутній патріарх у юності співав у хорі, мав потужний бас і майже два метри зросту. Ще тоді, під час навчання в гімназії, він вперше зустрівся із митрополитом Андреєм Шептицьким. Саме останній висвятив Сліпого 1917 року, коли чоловікові було 25. Вислав його на навчання до Австрії та обрав ректором Богословської академії. Митрополит Андрей мав не лише особисту приязнь до Сліпого, а й бачив його таким, що ніколи не відступить від прийнятого рішення.

Патріарх був різким та категоричним і навіть називав тих, кого вважав не достатньо кмітливим, «гусячою головою».

Перша й не остання неволя

Вперше Йосифа Сліпого арештували 1945 року. Тоді йому було 53.

Судові процеси над митрополитом відбувалися ще через вісім років, згодом 1957 та 1962 pоках. Він пережив заслання до Новосибірська, Боїмів, Печори, Інти, Потьми в Мордовії.

Торік у вільному доступі з'явились документи з архівно-кримінальної справи митрополита. Колекція з пів сотні документів з'явилась на сайті е-архіву Українського визвольного руху.

У збірці, яку оприлюднили вперше, є орден на арешт та обшук, анкета арештованого Йосифа Сліпого, протоколи допитів митрополита УГКЦ, протокол обшуку в резиденції митрополита у Львові 12-14 квітня 1945 року, список антирадянської націоналістичної літератури вилученої в резиденції, листи, написані до митрополита греко-католицької церкви Йосифа Сліпого та інші.

Йосифа Сліпого вважали політв’язнем номер один у Радянському Союзі. Загаломвін провів у таборах ГУЛАГу – 18 років, а вийшов на волю у 70-річному віці. У ГУЛАГу владиці вдавалось проводити Служби Божі та висвячувати священиків, і навіть одного єпископа – Василя Величковського, який згодом очолив греко-католицьку церкву.

Сліпий знав літургію напам’ять. Сестри надсилали йому родзинки, аби він робив вино для Богослужінь. Визволенню митрополита сприяли політичні, культурні й релігійні діячі з усього світу.

Микиту Хрущова, незважаючи на влаштовану ним грандіозну антирелігійну кампанію, вдалося переконати, що хоча б цю видатну людину потрібно звільнити. Справа зрушила з місця після того, як до першого секретаря звернулися президент США Джон Кеннеді та папа Іоанн XXIII (ініціатор II Ватиканського собору, реформатор світового католицизму).

Січень 1963 рік. Йосифа Сліпого відпустили. Але поставивши умову: негайно виїхати з тодішньої СРСР.

Коронований титулом патріарха

Він став першим серед служителів української церкви, хто увійшов до священної колегії кардиналів католицької церкви: титул кардинала надав йому Папа Римський Павло VI 1969 року. Йому було 77.

Фото: синод єпископів

Синод УГКЦ ухвалив патріархальний устрій, 1975 року владика Йосиф був коронований титулом патріарха.

1977 року на «Трибуналі Сахарова» у Римі він звинуватив радянський режим: «Я – каторжник, я ношу сліди їхнього терору на моїм тілі… На нашій Батьківщині — Україні — вже майже 60 років народ зазнає важкого релігійного і національного переслідування… Я роблю це обвинувачення тут, перед історією і перед світом, щоб про несправедливість, кривду, топтання людських прав мого народу, яких ніхто не бачить чи не вірять, що таке діється, — почув з моїх уст цілий світ і знала історія».

Під час прийому Йосифа Сліпого на аудієнції Папа Римський Іван-Павло II, висловлюючи повагу, підвівся та сам підійшов його привітати, що йшло врозріз із протоколом.

Йосиф Сліпий помер у Римі сьомого вересня 1984 року. Йому був 91 рік.

1992 року, коли йому мало би виповнитись сто років, прах митрополитаперенесли зі собору святої Софії в Римі до крипти в соборі святого Юра у Львові.

Йосип Сліпий — автор численних наукових, передусім богословських, але також філософських та історичних праць, пастирських промов і послань, навіть описів своїх пастиських мандрівок. Ці роботи були опубліковані у 18 томах видання «Твори Патріярха і кардинала Йосипа» у 1968—1996 роках.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: