Автор рецепта віденської кави, або Про життя Юрія Кульчицького

Юрій Кульчицький
Юрій Кульчицький. Фрагмент гравюри (1683 р.). www.wilanow-palac.pl

Юрій Кульчицький – український шляхтич, перекладач та завзятий кавоман. Саме він одним з перших привіз каву до Європи та активно її поширював серед містян. Зокрема, готував цей напій у своєму закладі «Під синьою пляшкою» у Відні.

Сьогодні, 20 лютого, минають 330 років від дня смерті автора віденської кави. З цієї нагоди ІА Дивись.info пропонує згадати цікаві факти з життя Юрія Кульчицького, пам’ятник якому можна побачити у Львові.

Народився на Львівщині

Точної дати народження Юрія-Франца Кульчицького немає. Відомо, що він народився на у 1640 році в селищі Кульчиці-Шляхотські біля Самбора. Його батько був шляхтичем середніх статків. Крім того, рід Кульчицького має давнє походження гербу Сас.

У 1648 році він почав навчатися у Самбірській церковній школі, яку закінчив у 1652 році. За однією з версій, після цього він став козаком та піхов на Січ. За іншою – козаком не був.

Протягом 1673—1678 років працював у віденській східній торгівельній кампанії перекладачем. Усього Кульчицький знав декілька мов, такі як – німецька, угорська, сербська, румунська та османська.

Невдовзі після роботи в торгівельній компанії переїхав до Відня. Тут він розпочав власну справу: продавав східні товари (перли, шовк, килими тощо).

У 1678 році Кульчицький став надвірним австрійським кур'єром між Габсбурзькою монархією та Османською імперією. Саме ця посада згодом йому принесла популярність та визнання.

Портрети Юрія Кульчицького. Джерело фото: вікіпедія

Врятував Відень та створив рецепт віденської кави

У 1863 році Османська імперія розпочала війну проти Габсбургів, зокрема їхня армія вже йшла захоплювати Відень. У липні того ж року османське військо на чолі з великим візиром Кара-Мустафою готували облогу міста. В цей час Відень активно оборонявся, однак згодом тут почався голод, їхня сили гаснули. Тоді містяни вирішили послати того, хто б покликав підмогу – до цісаря Леопольда I і герцога Карла V Лотарингського. Однак це мала бути людина, яка б знала османську мову та їхні звичаї для того, щоб не привернути увагу османів.

Так, виконати таке небезпечне завдання зголосився саме Юрій Кульчицький, адже добре володів османському мовою та знав багато про їхню культуру. Він перебрався на османського купця і вийшов з Відня, яке перебувало в облозі. Кульчицький йшов разом зі слугою-сербом Юрієм Михайловичем. Їм вдалося пройти османську армію, не привертаючи увагу військових. Ба більше, тоді розпочався сильний дощ, і вони добре намокли. Коли це побачили османи, то запросили подорожній відпочити та висохнути до свого шатра. Таким чином, їм вдалося передати повідомлення про допомогу та повернутися іншим шляхом назад до Відня.

Після звістки Кульчицького, що Відень має скоро отримати підмогу, містяни передумали здаватися османській армії, яка тримала їх в облозі та продовжили боротьбу. Згодом у вересні на допомогу прибув польський король Ян ІІ Собеський, який зняв облогу з міста. Після цього Юрія Кульчицького нагородили срібною відзнакою.  Крім того, йому подарували будинок та чималу суму грошей. Особливою нагородою серед дарунків були триста мішків кавових зерен, що знайшли в османському таборі після облоги.

Фото ілюстративне: canva

Це надихнуло Кульчицького заснувати кав’ярню у Відні, яку назвав «Під синьою пляшкою». Вона була розташована в кравецькому ряду біля собору за адресою Домгассе, 6. Заклад став однією з перших та найвідоміших в місті кав’ярень.

Спочатку Юрій Кульчицький готував каву так, як це робили в Османській імперії – міцну чорну та без цукру. Однак такий напій не припав до смаку мешканцям Відня. Після цього він вирішив експериментувати з рецептом: додав до кави цукор та молоко. Так, з’явилася популярна до сьогодні віденська кава. Крім того, Кульчицький часто пригощав кавою містян безкоштовно просто на вулиці, популяризуючи цей напій у Європі.

Помер Юрій Кульчицький 20 лютого 1694 року у Відні.

Кав'ярня Юрія Кульчицького «Під синьою пляшкою». Джерело фото: dorotheum.com

Цікаві факти про Юрія Кульчицького

  • Юрій Кульчицький народився в тому селищі звідки походять такі відомі українські гетьмани, як-от: Петро Конашевич-Сагайдачний (гетьман Війська Запорізького у 1616-1622 рр.); Марко Жмайло-Кульчицький (гетьман реєстрового козацтва у 1625) та Павло Бут (гетьман запорізького козацтва у 1637-1638 рр.).
  • Існує легенда, що Юрій Кульчицький, потрапляв в османський полон. Саме там він вивчив османську мову, їхні звичаї та традиції.
  • У ще одній легенді йдеться, що Кульчицький вперше скуштував каву, коли його лікував східний знахар. Тоді він запевняв, що цей напій допоможе позбутися йому головного болю.
  • Є припущення, що на відомій картині Іллі Ріпина «Запорожці пишуть листа турецькому султану» зображений в ролі писаря Кульчицький. Адже він, ймовірно, міг писати від козаків відповідь Мегмеду IV.
Картина Іллі Ріпина"Запорожці пишуть листа турецькому султану", 1889 - 1896 рр. Джерело: wikiart.org
  • У своїй кав’ярні «Під синьою пляшкою» Кульчицький обслуговував в традиційному османському одязі, щоб передати культури цієї країни.
  • 10 січня 1684 року  після того, як допоміг врятувати Відень, він отримав титул цісарського перекладача з османської мови.
  • Юрій Кульчицький мав дружину. Її звали – Марія Мейєр. Жінка лікувала його, коли він отримав поранення під час облоги Відня, а згодом – одружився на ній.
  • У Львові на площі Данила Галицького є пам’ятник Юрію Кульчицькому. Його створив митець Роман Кикта. Пам’ятник відкрили 22 жовтня 2013 року.
Пам'ятник Кульчицькому у Львові. Джерело фото: zbruc.eu

ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: