Ілля Ріпин: про українського художника, на честь якого перейменували вулицю у Львові

vT01564926675ewj
Ілля Ріпин. Автопортрет. Джерело: uinp.gov.ua

8 лютого 2024 року на засіданні сесії Львівської міської ради депутати прийняли щодо перейменування вулицю імені Іллі Рєпіна на Іллі Ріпина. Оскільки така назва відповідає нормам українського правопису. Такі зміни відбулися в межах деколонізації топоніміки, яка триває в місті.

ІА Дивись.info започаткувала проєкт «Декомунізація Львова», аби розповідати містянам про видатних українців, на честь яких перейменували вулиці, що колись носили радянські назви.

Вулиця Іллі Ріпина розташована у Личаківському районі Львова. Вона названа в честь художника ще у 1944 році. До цього вулицю з 1943 до 1944 року називали імені Реваковича. А з 1933 до 1943 року – Rewakowicza. Ще раніше, 1913 до 1933 року, її найменували – Pszczelna.

Отож, сьогодні оповідаємо про Іллю Ріпина ‒ українського художника, автора відомої картини «Запорожці пишуть листа турецькому султану» і не тільки.

Ілля Ріпин. Фото: вікіпедія

Ріпин походив з козацького роду

 Ілля Ріпин народився 5 серпня 1844 року в місті Чугуїв (Харківська область) в сім’ї Юхима та Тетяни. Він був другою дитино в сім’ї. Першою була його сестра Устя, а опісля з’явилися на світ ще Іван та Василь.

Дідусь майбутнього художника по татовій ліній Василій Юхимович був козаком та торговцем, а по материній – Степан Бочаров був військовим. Батько Іллі займався продажем коней. Він кожного року їзди на Донщину та привозив звідти їх. Крім того, Юхим Ріпин також проходи військову службу –  за що мав нагороди.

Будинок Ріпиних був розташований на березі річки Сіверський Донець серед мальовничої природи. Там провів своє дитинство Ілля. Першою вчителькою для нього стала рідна матір, яка навчала своїх дітей читати. Крім того, вона заснувала невелику школу, де навчала трьох предметів місцевих дітей та дорослих. А саме – арифметики, Закону Божого та чистописання.

Ілля Ріпин: «Запорожець» (ліворуч) та «Козаки на Чорному морі» (праворуч). Джерело: вікіпедія

Вперше акварельні фарби взяв у двоюрідного брата

Ще з дитячих років Ілля Ріпин мав хист до мистецтва. Спочатку він вирізав з паперу коней, яких дуже любив, бо не мав чим малювати. А одного разу до нього завітав його двоюрідний брат Трохим Чаплигін та приніс акварельні фарби. Тоді хлопець неабияк зацікавився малюванням та цілими днями сидів за улюбленою справою.

«Аби мене потішити, Трохим залишив мені свої фарби, і з того часу я так впився у фарбочки, пригорнувшись до столу, що мене ледве відривали для обіду та присоромлювали, що я цілком став мокрим, як миша, від зусиль і одурів зі своїми фарбочками за ці дні»,

– згадував про цей період свого життя Ілля Ріпин.

Коли Іллі виповнилося одинадцять років, його відправили на навчання до школи топографів. Однак він не довчився там, бо навчальний заклад розформували та закрили. Після цього він пішов навчатися та працювати до мандрівної іконописної в майстерні Бунакових. Там Ріпин розвивав свій талан художника та багато практикувався, зокрема розписував храми.

У  1863 році Ілля Ріпин вирушає до Санкт-Петербурга. Спочатку він там намагався знайти роботу, аби влаштуватися в місті. А в 1864 році вступив до Академії мистецтв. Тоді він почав писати портрети на замовлення. Під час навчання художник став одним з найкращих студентів. Зокрема, отримав срібну медаль за ескіз на тему «Ангел смерті винищує первістків єгипетських». А за картину «Христос воскрешає дочку Яїра» його відзначили золотою медаллю та дали можливість подорожувати за кордоном. В цей час він багато часу провів в Парижі.

Протягом 1870–1880-их років художник подорожував Україною та Росією. У 1893 році став професором Петербурзької академії, де почав викладати. Там він попрацював протягом трьох років. Також реформував Імператорську академію.

Два шлюби в житті Ріпина

Художник за своє життя був двічі одружений. Перший шлюб тривав п’ятнадцять років з Вірою Шевцовою. В подружжя було п’ятеро дітей. Однак у 1887 році пара розлучилася.

Другою жінкою Ріпина стала письменниця Наталія Нордман. У 1900 році вони одружилися. Цікаво, що Наталія була вегетаріанкою, а після одруження вегетаріанцем став і Ріпин. Подружжя прожило разом 14 років. Водночас цього разу причиною розлучення – стала смерть Наталії від туберкольозу.

«Автопортрет з Наталією Нордман», 1903 р. Джерело фото: вікіпедія

«Запорожці пишуть листа турецькому султану»: про творчість художника

Мистецтвознавці відносять творчий стиль Ріпина до реалізму. Водночас на його картини мав вплив символізм та імпресіонізм. Він працював з різними жанрами та малював портрети, пейзажі, картини на релігійні, побутові та історичні теми. Особливе місце в творчості митця посідають картини на українські теми, зокрема він зображував період козаччини. Серед відомих робіт художника можна виділити такі, як-от:

  • «Запорожці пишуть листа турецькому султану», 1893 р.
  • «Садко», 1876 р.
  • «Отаман Іван Дмитрович Сірко», 1889 р.
  • «Запорізький полковник», 1880 р.
  • «Козаки на Чорному морі», 1908 р.
  • «Село Мохначі біля Чугуєва», 1877 р.
  • «Портрет художника Архипа Івановича Куїнджі», 1877 р.
  • «Українка біля тину», 1876 р.
  • «Українська хата», 1880 р.
  • «Вечорниці» 1881 р.
  • «Христос у Гетсиманському саду», кінець 1880-х  р.
  • «Голгофа», бл. 1922 р.
  • «Гопак», 1927 р.
  • «Микола Мирлікійський звільняє від смертної кари трьох невинно засуджених».
  • «Арешт пропагандиста» 1880 р.
  • «Бурлаки на Волзі», 1872-1873 рр.
Картина Іллі Ріпина"Запорожці пишуть листа турецькому султану", 1889 - 1896 рр. Джерело: wikiart.org
Ілля Ріпин "Гопак". Джерело фото: uppsalaauktion.se

Сьогодні картини Ріпина зберігаються в музеях України та світу. Водночас за кордоном його часто називаються російським художником, оскільки РФ вже довгий час намагається привласнити та вписати в свою культуру Ріпина. Водночас, тепер внаслідок повномасштабної російсько-української війни йому повертають українську приналежність. Зокрема нещодавно у найбільшому музеї Фінляндії Атенеум змінили підпис під прізвищем художника Іллі Ріпина та вказали, що він не росіянин, а – українець.

 Картина Ріпина в музеї Атенеум. Фото: Nadiia Fedorova / LK

Ілля Ріпин: цікаві факти про українського художника

  • Правильний варіант написання прізвища художника є Ріпин. Оскільки він сам так підписував свої картини. Крім того, його прізвище має козацьке походження. Саме прізвисько Ріпа мав його родич. Таким чином, Рєпін – зросійщений варіант цього прізвища.
  • Ілля Ріпин товаришував та був знайомий з багатьма українськими діячами: М. Кропивницький, О. Мурашко, Д. Яворницький, Є. Чикаленко тощо.
  • Митець організовував власну майстерню, де навчав молодих художників. Його учнями були: О. Мурашко, М. Пимоненко, Ф. Красицький, С. Прохоров, І. Макушенко та інші.
  • Художник брав участь в ініціативах зі спорудження першого в Україні пам'ятника Тарасу Шевченкові.
  • У 1881 році намалював картину «Вечорниці». У той час не зважаючи на дію «Емського указу» художник підписав картину українською мовою і так її представив у галереї Павла Третьякова. Назва українською мовою була і в російській пресі.
  • У 1919 року він подарував фінському Товариству митців 23 картини художників, які не підтримали більшовицького перевороту.
  • Останні роки життя Ілля Ріпин прожив у селищі, яке увійшло до Фінляндії, та не хотів повертатися до Росії. Помер художник 30 вересня 1930 року в своїй віллі «Пенати» селі Куоккала, яке тепер входить до складу РФ та називається Рєпіно.

Читайте також Бурхливе життя та загадкова смерть: про художника Олександра Мурашка, який був учнем Рєпіна

Ілля Ріпин «Вечорниці», 1881 р. Джерело фото: The Yorck Project

ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: