У Львові перейменували ще дві вулиці

вапернгольортпа
ілюстративне фото з відкритих джерел

Робоча група, яка працює над деколонізацією та перейменуванням вулиць Львова, ухвалила рішення щодо зміни назв двох вулиць.

 Відповідне рішення прийняли депутати на засіданні сесії ЛМР 8 лютого.

Вони підтримали уточнення назв вулиць відповідно до українського правопису: вулиця Федорова стане вулицею Івана Федоровича, а вулиця Іллі Рєпіна – Іллі Ріпина.

«На попередньому засіданні робоча група з деколонізації підтримала рішення про уточнення назв цих вулиць. І сьогодні ми відновлюємо історичну справедливість. Бо «Рєпін» - це трактування прізвища російською мовою. А «Ріпин» – трактування українською мовою.

Щодо прізвища Федоров, то російська пропаганда довший час навмисне використовувала легенду про Федорова, що він приїхав з Москви до Львова та  привіз сюди традицію книгодрукування. Хоча насправді це не так.  І таким чином ми руйнуємо ще один зі стереотипів та повертаємо написання цього прізвища так, як воно прописувалося в документах. Для цього було опрацьовано багато архівних документів, ми маємо відповідні експертні висновки», - пояснив перший заступник міського голови Львова, керівник робочої групи з перейменування вулиць, названих іменами російських діячів Андрій Москаленко.

Нагадаємо, ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Крім того, в межах проєкту «Декомунізація Львова» ІА Дивись.info розповідає містянам про видатних українців, на чию честь перейменували вулиці, що колись носили «радянські назви». Про це детальніше читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: