Цілі та завдання реформи підтримки ветеранів та їхніх сімей

чваспрол
фото: з відкритих джерел

Станом на лютий 2024 року 90 тисяч сімей військовослужбовців звернулися за підтримкою до соціальної сфери. Однак Міністерство соціальної політики тільки впроваджує новостворену стратегію.

Про реформу та коли система підтримки ветеранів в Україні запрацює — на Форумі «Психосоціальні послуги: виклики сьогодення, пропозиції рішень, система координації, доступність для людини» говорила заступниця Міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Оксана Сивак.

фото: форум «Психосоціальні послуги» у Львові, 9 лютого 2024 року, Дивись.info

Про реформу

Мета реформи — забезпечення дотримання прав ветеранів війни та розвиток системи їх соціального захисту, медичного забезпечення, психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, а також гідного вшанування пам’яті та формування образу ветерана у суспільстві.

Уперше в новітній історії країни тисячі громадян, які до цього не знали і не уявляли, що таке війна, змушені були взяти в руки зброю і стати на захист незалежності та територіальної цілісності своєї країни.

«Сьогодні близько 1,2 млн. осіб в Україні мають ветеранський статус, майже 400 тисяч із них – ветерани АТО/ООС. Вже на 23 році Незалежності країна отримала нових борців за її суверенітет. Герої Небесної сотні, постраждалі учасники Революції Гідності – ціною власного життя і здоров’я відстояли європейський шлях розвитку країни. 6 років тому вони захистили право України на успішне майбутнє, а сьогодні настав час держави захистити їх права. Нині ветерани війни під опікою новоствореного Міністерства у справах ветеранів України. Все це стало викликом для країни, яка не знала війни. В умовах сьогодення, українське суспільство ще вчиться поважати і шанувати захисників своєї країни, а держава - в процесі формування власної системи захисту і соціалізації ветеранів», - звітує Оксана.

Ключові результати

Програмою діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженою ще постановою КМУ від 12 червня 2020 року № 471, основними пріоритетами діяльності Мінветеранів визначено:

  • Відновлення та повноцінне життя.
  • Пам'ять та повага.
  • Реінтеграція в суспільство.

Реалізація зазначених пріоритетів дозволить:

  • отримати послуги із санаторно-курортного лікування та психологічної реабілітації, відновлення фізичного та психологічного здоров’я до необхідного рівня понад 70 тис. ветеранів війни;
  • отримати грошові компенсації за належні для отримання жилі приміщення понад 4,5 тис. ветеранам війни;
  • отримати послуги з соціальної та професійної адаптації, отримати можливість для власного розвитку, зайнятості та започаткувати власні справи понад 20 тис. ветеранів війни;
  • розробити комплексну програму героїзації ветеранів війни в суспільстві та сформувати позитивний образ ветерана;
  • залучити ветеранів війни до процесу шкільного та позашкільного національно-патріотичного виховання молоді, зокрема через програму підвищення кваліфікації для викладення відповідних дисциплін;
  • створити та ввести в експлуатацію Національне військове меморіальне кладовище, відкрити Меморіал світлої пам’яті загиблих захисників України, поховання ветеранів війни,відповідно до уніфікованого ритуалу;
  • створити та ввести в експлуатацію Єдиний державний реєстр ветеранів війни та сервіс “Е-ветеран”.

Навіщо щось змінювати

На даний час, система соціального захисту, медичного забезпечення, психологічної реабілітації та соціалізації ветеранів війни є недосконалою.

«Пільги та гарантії, передбачені ветеранам війни забезпечуються понад 18 центральними, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, що призводить до розмитості відповідальності за соціальний захист ветеранів війни», - пояснює посадовиця.

Процес надання пільг та гарантій ветеранам війни регламентується 156 нормативно-правовими актами, водночас, деякі з них не мають порядку реалізації та не застосовуються, що призводить до обмеження прав та соціального захисту ветеранів війни, а дублюючі один одного нормативно-правові акти більше вносять плутанину, ніж працюють на результат.

Що передбачає реформа

Реформа підтримки ветеранів війни передбачає запровадження комплексного підходу щодо удосконалення сфери соціального захисту ветеранів війни та впровадження нових механізмів і підходів з метою вирішення їх основних проблем.

«Забезпечення реформи передбачає функціонування потужної вертикалі управління у системі соціального захисту ветеранів, яка поступово змінить ставлення суспільства до ветеранів і створить умови, в яких безпідставне порушення ветеранських прав стане неможливим», - зазначає заступниця Міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції.

З метою запровадження зазначеної вертикалі управління, необхідним є:

  • уточнення засад державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни;
  • удосконалення стратегічного планування у системі соціального захисту ветеранів війни;
  • здійснення в установленому порядку координації діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування щодо організації та забезпечення дії пільг, а також надання послуг ветеранам війни.

Цілі та завдання

Важливим етапом після повернення ветеранів до мирного життя є працевлаштування в цивільному середовищі, тому ми працюватимемо, щоб:

  • налагодити співпрацю з Державним центром зайнятості з метою збільшення рівня зайнятості ветеранів війни у різних сферах;
  • розбудувати національну систему реабілітації ветеранів війни. На першому етапі ми підвищимо якість послуг із психологічної реабілітації;
  • переглянути та спростити порядок надання статусів та пільг ветеранам за рахунок автоматизації окремих процесів;
  • розробити програму реадаптації ветеранів після повернення з місць позбавлення волі. Для цього між Мінветеранів та Мінсоцполітики створена робоча група, яка розроблятиме цю програму;
  • шукати нові можливості і ініціювати створення робочих місць для ветеранів війни. Укласти Угоду із спільним представницьким органом об’єднань роботодавців України.

До кінця року більше 500 осіб отримають грошову компенсацію на придбання житла.

Серед них:

  • більше 260 осіб учасників АТО з інвалідністю I-II груп та членів сімей загиблих;
  • 220 внутрішньо переміщених українських родин (члени яких - учасники бойових дій або мають інвалідність внаслідок війни III групи у зв’язку з участю в АТО/ООС);
  • 6 сімей учасників Революції Гідності;
  • та 43 сімей воїнів-інтернаціоналістів (які мають інвалідність внаслідок війни).
фото: з відкритих джерел

Коли запрацює реформа

Минулого року, завуважує Оксана, напрацювання цієї реформи діяли як експеримент. Можна спостерігати як позитивні, так і негативні результати цієї роботи.

«Наше міністерство проаналізувало помилки політики щодо ветеранів, а саме чому не у всіх регіонів це спрацювало. І зараз є нова установа, яка розповсюджена уже не на 4 регіони, а на всі. І ми очікуємо. Що нас зупиняє? Порядок використання коштів. Тобто кошти закладені вже, але механізім їхнього використання поки ще погоджує Міністерство фінансів», - пояснює вона.

фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: