Міноборони Данії: перші F-16 Україна може отримати вже влітку

eb457c1ea4cb896b699cdcf6fd1dd094
F-16. Фото: Lockheed Martin

Україна може розраховувати на отримання перших винищувачів F-16 від Данії влітку нинішнього року.

Про це повідомили у Міністерстві оборони Данії, посилаючись на міжнародну коаліцію, яку спільно з Нідерландами та США очолює країна.

Зі слів очільника данського відомства Трольса Лунда Пульсена, важко встановити чіткий графік передачі винищувачів F-16, тому що «є кілька умов, які повинні бути виконані для того, щоб Україна могла використовувати» ці літаки.

«Зараз працюємо над тим, щоб цього літа досягти більшої єдності, коли ми очікуємо, що зможемо передати перші винищувачі F-16 Україні, якщо підготовка буде проходити за планом», — заявив він.

Остаточна передача перших данських літаків F-16 залежить від повної підготовки українських пілотів і необхідного українського допоміжного персоналу, а також від наявності необхідної логістики та інфраструктури в Україні. Для цього наполегливо працює міжнародна коаліція на підтримку України, додали в Данії.

Нагадуємо, Канада оголосила про виділення Україні 60 мільйонів доларів (близько 46 млн дол. США) на підтримку майбутнього авіафлоту F-16.

Винищувачі F-16

Літак F-16 є легким багатоцільовим винищувачем, який розробила компанія «General Dynamics» для Повітряних сил США. F-16 було створено ще 48 років тому. Однак він до сьогодні залишається основою повітряних сил багатьох країн світу.

Основні особливості цього літака є безкаркасний купол для гарної видимості, бічний джойстик для полегшення керування під час маневрування, катапультне крісло, яке може відхилятися на 30 градусів від вертикалі, щоб зменшити вплив перевантажень на пілота.

Крім того, F-16 містить також систему керування fly-by-wire яка допомагає стабілізувати управління польотом. Вперше ця система була встановлена саме на цьому літаку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: