У Львові покажуть виставку робіт «Руїни та репродукції» Сергія Савченка 

У середу, 28 лютого, відбудеться відкриття проєкту «Руїни та репродукції» Сергія Савченка у галереї «Дзиґа». Виставка буде доступною до 8 жовтня.

Про це повідомили в галереї «Дзиґа».

Там розповіли, що проєкт Сергій Савченко формував в період 2017-2024 років. Так, серія робіт створена на основі оригінальних фотографій зруйнованих міст після Першої та Другої світових та сучасної російсько-української війни. На них можна побачити як іноземні, так і українські міста: Льовен (1918) , Дрезден, Ковентрі, Варшава, Київ, Хіросіма (1945), Маріуполь та Харків (2022).

«Савченко використовує фотографічні посилання, щоб створити реалістичні, але водночас абстрактні зображення глобальної цивілізаційної катастрофи на макрорівні…. Митець стверджує, що війни знищують та відбирають усі форми ідентичності. Все стає розмитим.Серія створена таким чином, що кожний окремий елемент кожного диптиху може бути поєднаний з будь-яким іншим елементом серії, підкреслюючи велич масовості схожості місць після розпаду їхніх індивідуальних особливостей, — зазначає Олена Грабб у своїй статті для МААВ Інститут мистецтва Sotheby’s «SERHIY SAVCHENKO. RESISTANCE AGAINST DEATH»

Вона також зазначає, що пейзажі з серії «Руїни і репродукції»  — це види з високих скляних вікон від підлоги до стелі сучасних хмарочосів, немов вони були археологічними майданчиками, призначеними для вивчення історії людства.

«Вони також нагадують перегляд з майбутнього в минуле, де глядач знаходиться в певному сучасному моменті між минулим і майбутнім. Савченко ніби видаляє себе із сцени споглядання, залишаючи місце для вивчення та рефлексії глядача», —  підкреслює Олена Грабб.

Виставка буде доступною до 18 березня. Вхід  — безкоштовний.

Довідка

Сергій Савченко — український митець, який працює в сфері живопису, графіки, фотографії, відео, вуличної пластики, об’єкту. 

Народився у Львові 1972 року. Освіту здобув у Львівському коледжі декоративно-прикладного мистецтва ім. І. Труша (1991) та Львівській Академії Мистецтв (1998).

Роботи Савченка знаходяться в колекціях різних музеях та галереях, зокрема: Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України, Музею українського образотворчого мистецтва, арт-центру «Дзиґа», КМЦ «Княжа гора», Хмельницького обласного художнього музею, приватних художніх збірках.

Читайте також У Львові відбудуться благодійні поетичні читання Юлії Мусаковської

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: