Як у Львові підтримують ветеранів та їхні родини: підсумки від мера за 2023 рік

ритоьдлб
фото: з відкрих джерел

До початку повномасштабного вторгнення у Львові мешкало близько 7 тисяч учасників війни (АТО/ООС). Зараз кількість воїнів у тисячі разів більша. Тож місто впроваджує програми підтримки. Це матеріальна підтримка і пільги, психологічні та юридичні консультації, адаптація до цивільного життя – через екскурсії, мистецтво та інші активності, допомога ветеранському бізнесу та різні соціальні програми допомоги.

Про це на Форумі «Психосоціальні послуги: виклики сьогодення, пропозиції рішень, система координації, доступність для людини» говорив мер міста Андрій Садовий.

Посадовець наголосив, що Львів ніколи не чекав вказівок від держави, а навпаки стимулював до прийняття рішень на урядовому рівні, самостійно заручаючись підтримкою міжнародних партнерів.

«Українці мають всередині те, що змушує рухатися і робити роботу. Бо згадуючи лютий 2022 року, коли була атака, і люди приїздили до Львова, не було вказівок з Києва чи міністерств, а була велика самоорганізація людей, і це шокувало багатьох іноземців. Модульні містечка, гуманітарні склади, перші поранені, лікування і протезування, реабілітаційні зали і ментальні центри, відновлення зруйнованих росіянами будинків, житло для поранених, залучення багатьох міжнародних ініціатив і мережа незламних міст - це все у Львові, і ми не зупиняємося, ми продовжуємо робити свою роботу. Сьогодні не буде великих команд і вказівок – ми повинні самі працювати в кожній громаді», - зазначив він.

фото: форум «Психосоціальні послуги» у Львові, 9 лютого 2024 року, Дивись.info

Підтримка ветеранів у Львівській громаді

Матеріальна підтримка та пільги

  • Матеріальна допомога з нагоди свят

775 тис грн – для людей з інвалідністю внаслідок війни. Кошти на виплату передбачено у бюджеті Львівської МТГ. Матеріальну допомогу нададуть з нагоди Дня захисника України.

  • Матеріальна допомога за зверненням військових частин

За перших півроку 94 військовослужбовці отримали одноразову матеріальну допомогу. Загальна сума виплат – 1,2 млн грн.

Виплата здійснювалась за подання керівників військових частин відповідно до резолюції міського голови у межах Комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської МТГ;

  • Матеріальна допомога з бюджету громади на вирішення першочергових потреб (рішення виконавчого комітету N162 та ухвала сесії 676)

У 2023 році 74 воїни або їх рідні одержали одноразову матеріальну допомогу. Загальна сума виплат – 351 тис. грн.

  • Адресна грошова допомога на часткову компенсацію витрат на оплату ЖКП

Відтепер сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України, бійці-добровольці та сім’ї Героїв Небесної Сотні взамін пільг отримуватимуть адресну грошову допомогу для часткової компенсації витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Цю допомогу зможуть отримати 84 бійці-добровольці, 6 родин Героїв Небесної Сотні та 804 члени сімей загиблих військових.

  • Забезпечення технічними засобами реабілітації (палиці, милиці, крісла колісні, ортопедичне взуття тощо)

За перших пів року 325 захисників та захисниць, які звернулись до міського управління соціального захисту, забезпечені технічними засобами реабілітації.

  • Виділення коштів на реабілітацію (10 тис. грн, 15 тис. грн, 25 тис. грн, відповідно до групи інвалідності)

Вже надано матеріальну грошову допомогу 228 людям на загальну суму 5,2 млн грн. Кошти виділяють відповідно до Комплексної програми соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО (ООС), бійців-добровольців АТО, захисників та захисниць України, членів їх сімей, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2021 – 2025 рр.

Окрім матеріальних пільг та допомог, місто передбачило 500 млн грн на реалізацію Програми заходів щодо підготовки Львівської громади до національного спротиву на 2022-2024 роки. Вона передбачає низку заходів. Також йдеться про матеріально-технічну підтримку добровольчих формувань громади та підрозділів територіальної оборони, і організацію навчань для мешканців, школярів та студентів (поводження зі зброєю, стрільба, домедична підготовка, самооборона) тощо.

Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій

Центр надає послуги військовослужбовцям Збройних сил України, Національної гвардії та інших військових формувань і силових структур; ветеранам російсько-української війни; родинам захисників та захисниць України; родинам загиблих воїнів; членам сімей зниклих безвісти та полонених захисників та захисниць України.

Це інформаційні, соціальні, психологічні та юридичні послуги, освітні, культурні та розважальні заходи і проєкти, послуги соціального супроводу. За перше півріччя 2023 року послугами скористалось 9,9 тис. осіб. За цей період фахівці центру надали близько 10,7 тис. послуг. З них:

  • психологічні послуги – 880;
  • юридичні послуги – 1625;
  • інформаційні послуги – 6400;
  • послуги соціальної адаптації – 1225;
  • послуги соціального супроводу членам сімей загиблих воїнів – 590.

Також:

  • фахівці організували 18 заходів, де взяли участь 1436 осіб;
  • 309 батьків загиблих  (які пропали безвісти або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції/ООС, та Героїв Небесної Сотні) отримали щорічну одноразову матеріальну допомогу до Дня Матері та Дня Батька. Загальна сума виплат – 3 млн грн.;
  • в установі забезпечують тимчасовим безоплатним проживанням наших воїнів, які приїхали до Львова – поселено 6 осіб.
  • працює 2 групи підтримки – для родин військовослужбовців, які на передовій та військових з алкозалежностями.

Вирішення житлових питань

  • За рахунок субвенцій з державного бюджету

Упродовж 2022-2023 років 11 сімей за кошти субвенції на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення, придбали житло.

Урядом затверджено Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей (постанова Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 № 719). Для придбання житла відповідно до цієї Програми надається грошова компенсація (кошти державного бюджету). Розрахунок суми компенсації для кожної сім'ї індивідуальний. Отримавши кошти на спеціальний рахунок, сім'я, яка підпадає під дію Програми, може придбати житло на території України. У 2023 році прийнято рішення призначити грошову компенсацію 62 особам.

Аналогічна Програма діє для внутрішньо переміщених осіб – учасників антитерористичної операції/операції Обʼєднаних сил/заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Прийнято рішення у 2023 році про надання грошової компенсації (кошти державного бюджету) для придбання житла 46 сім'ям. Упродовж 2022-2023 років за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення (2021 рік) придбали житло 6 сімей.

  • Місцева програма співфінансування житла

Комісією Львівської міської ради прийнято рішення призначити матеріальну допомогу на придбання житла 10 людям.

Інша допомога та можливості, які надає Львівська МТГ

Кожен захисник та захисниця, їх рідні і, особливо, родичі загиблих Героїв, можуть скористатися підтримкою у багатьох сферах життя: медичній, юридичній, освітній, інформаційній, соціальній чи побутовій. Наприклад:

  • Церемоніал поховання Героїв

Понад рік в місті існує особливий церемоніал поховання Героїв, який організовує департамент «Адміністрація міського голови». Працівники міської ради організовують весь процес – від моргу до кладовища. Жодних витрат рідні Героя не несуть. Весь церемоніал та всі атрибути похорону забезпечує місто.

Після поховання зв’язок з рідними не переривається: родини героїв за необхідності завжди можуть звернутись до працівників міської ради, які відповідають за проведення похорону.

  • Нагородження почесною відзнакою Святого Юрія

Торік у Львові запровадили ще одну традицію – кожного загиблого львів’янина місто посмертно нагороджує почесною відзнакою Святого Юрія – покровителя Львова. Її отримають родичі кожного, хто віддав життя за Україну у російсько-українській війні з 2014 року (станом на зараз відзнаку вже отримали 47 родин Героїв).

  • Нова програма бізнес-ваучерів

Департамент економічного розвитку пропонує бізнес-ваучер на суму до 300 тис. грн ветеранам та ветеранкам, а також їх чоловікам та дружинам, які бажають започаткувати або розвинути власну справу у сфері легкої, меблевої промисловості, сільського господарства, медицини та побутового обслуговування. Допомогу можна отримати на: придбання обладнання, сировини, комплектуючих; оренду приміщення та транспортних засобів, закупівлю ПЗ; бізнес-навчання та консультації.

  • Зарахування у садочки, безкоштовне харчування та оздоровлення

Управління освіти зараховує дітей захисників (які мешкають у Львівській громаді) у заклади дошкільної освіти на пільговій основі. Також дітям пропонують скористатись можливістю безкоштовного харчування. Така послуга діє не лише в садочках, а й у школах. Крім того, управління освіти запрошує дітей захисників та захисниць на безкоштовний відпочинок у дитячих таборах, які їм підпорядковані.

  • Медичні послуги

КНП «Перше територіальне медичне об’єднання Львова» надає українцям, які постраждали від війни, у тому числі й нашим захисникам та захисницям, якісні медичні послуги. Зокрема, серед напрямків роботи унікального центру UNBROKEN, який діє на базі Першого медичного об’єднання, є реконструктивна хірургія, ортопедія і протезування. Людям не лише встановлюють протези, їх тут виготовляють. У Центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією. Уся медична допомога – безоплатна.

  • Місто лікує: безкоштовні екскурсії для захисників та захисниць

Управління туризму пропонує військовим, які лікуються чи проходять реабілітацію у медичних закладах, розташованих на території нашої громади, програму соціально-культурного відновлення «Місто лікує». Програма включає безкоштовні групові та індивідуальні екскурсії містом від львівських екскурсоводів, а також відвідування музеїв, театральних вистав, концертів, кіно.

  • Шлюб за скороченими термінами

Департамент міської агломерації пропонує захисникам та захисницям, які живуть у населених пунктах Львівської громади, укладення шлюбу за скороченими термінами.

фото: Львів, з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: