На захід від Авдіївки в України «напрочуд слабка» лінія оборони - New York Times

train_zoomai-Artboard_1
Фото: nytimes.com

Російські війська продовжують досягати невеликих, але швидких успіхів за Авдіївкою, що частково пояснюється зменшенням українських боєприпасів і зменшенням західної допомоги

Про це повідомляє NYT із посиланням на супутникові знімки та американських посадовців та військових експертів.

Американські журналісти пишуть, що є ще одна причина, чому кремлівські війська просуваються в цьому районі: погана оборона України.

Як аргумент, NYT наводять супутникові знімки Planet Labs на яких видно траншеї ЗСУ на території на захід від Авдіївки, яку Україна намагається захистити.

"Ці траншеї позбавлені багатьох додаткових укріплень, які могли б уповільнити російські танки та допомогти захистити основні дороги та важливу місцевість" - пишуть журналісти NYT .

За останні дев’ять місяців Авдіївка стала місцем запеклого протистояння, яке стало одним із найкривавіших боїв війни. Коли Росія захопила місто 17 лютого, її перше значне завоювання з травня минулого року, українська армія заявила, що убезпечила оборонні лінії за межами міста.

Але російські війська за тиждень захопили три села на захід від Авдіївки, і намагаються захопити ще одне.

Супутникове зображення Planet Labs; 
Контрольована Росією територія (станом на 29 лютого 2024 р.)

Американські журналісти пишуть, що офіційні особи США в приватному порядку заявили, що викликає занепокоєння те, що Україна не зміцнила свої оборонні лінії достатньо добре, і тепер вона може зіткнутися з наслідками, оскільки російські підрозділи повільно, але неухильно просуваються.

Британська військова розвідка заявила в четвер, що за останні два тижні російські війська просунулися приблизно на чотири милі від центру Авдіївки, що є невеликим, але надзвичайно швидким просуванням порівняно з попередніми наступальними операціями.

"Українське командування мало достатньо часу для підготовки оборони під Авдіївкою. Ця територія зазнає атаки з 2014 року, і Україна ледве контролює її після того, як Росія почала своє повномасштабне вторгнення два роки тому" - пише NYT .

Відсутність надійних українських окопів у цьому районі особливо помітна в порівнянні з потужною російською обороною, яка завадила наступу Києва минулого літа під час українського контрнаступу, який зрештою провалився.

Російські укріплення біля південного села Вербове, які Україна намагалася та не змогла відбити цієї осені, показують зовсім іншу картину.

Джерело: супутникове зображення Planet Labs; 
Контрольована Росією територія (станом на 29 лютого 2024 року)

На відміну від слабо укріплених сіл, які російські війська намагаються захопити під Авдіївкою, Вербове має концентричне кільце укріплень. Воно починається з траншеї, достатньої ширини, щоб зупинити наступаючі танки та бронетехніку, за якою йде сітка цементних перешкод, відомих як зуби дракона, які також використовуються для зупинки транспортних засобів, і, нарешті, розгалужена траншея для піхоти.

Супутникові знімки лютого показують багатошарову російську оборону на захід від Вербового, з тисячами воронок від снарядів, які видно на навколишніх полях.

Супутниковий знімок Planet Labs, 25 лютого

На думку журналістів NYT, є багато можливих причин відсутності належних укріплень українських територій.

Українські чиновники, можливо, були занадто зосереджені на наступальних операціях минулого року, щоб виділити необхідні ресурси для будівництва численних окопів і танкових пасток, які російські інженери будували з кінця 2022 року на півдні країни, заявили офіційні особи США та військові експерти.

«Кому було цікаво і хто розглядав як варіант — тому що це дуже витратний варіант — будівництво оборонних рубежів? Ніхто», – сказав полковник ЗСУ у відставці Сергій Грабський, зазначивши, що на той час в України було небагато ресурсів.

За словами американських чиновників, тут також міг бути психологічний елемент. Якби українські війська сильно мінували певні райони, щоб перешкодити просуванню Росії, це було б мовчазним визнанням того, що вони навряд чи будуть проводити наступальні операції в цьому ж районі в майбутньому. Вони фактично списали б цю територію російським військовим, заявили чиновники.

У той час як Москва почала будувати оборонні лінії на півдні більш ніж за півроку до контрнаступу Києва, Україна, схоже, почала планувати нові укріплення лише три місяці тому, коли урядовці оголосили про створення робочої групи для координації зусиль між цивільною та військовою владою.

За словами офіційних осіб, відповідальність за будівництво першої лінії оборони ляже на дислоковані в цьому районі військові частини, тоді як наступні оборонні лінії будуть побудовані цивільною владою за допомогою приватних підрядників. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що цього року на фортифікацію виділено близько 30 мільярдів гривень, тобто близько 800 мільйонів доларів.

Нагадаємо, що за минулу добу ЗСУ знищили майже 1200 окупантів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: