У Львові відновили історичні двері-віяло на вулиці Глибокій

restavratori-vidnovili-dveri-viyalo-na-vulici-glibokij-3-1
Фото: ЛКП “Бюро спадщини”

У Львові на вулиці Глибокій, 10 відреставрували дерев’яні двері-віяло, що можуть відчинятися і зачинятися в обидві сторони.

Про це повідомили в комунальному підприємстві «Бюро спадщини».

Там розповіли, що реставрація тривала протягом двох місяців. Майстрі зняли старе нашарування фарби, замінили пошкоджені ділянки дверей, поставили нове фацетоване скляне заповнення, замінили завіси та ручки. Крім того, на дверях латунні пластини, що прикріплені на нижні тафлі, тепер захищають їх від фізичного впливу.

Вартість реставраційних робіт становила 69 905 грн. Із цієї суми вклад мешканців становив 20 971 грн.

«Хоч система відкривання дверей працювала справно, деформація дверного полотна у верхній частині призводила до тертя дерев’яних полотен, через що вони були сильно пошкоджені. Було багато роботи», – розповідає відповідальний за виконання реставраційних робіт Павло Войтович.

Фото: ЛКП "Бюро спадщини"
Двері до та після реставрації Фото: ЛКП "Бюро спадщини"

Відновлення історичних дверей у Львові

З 2018 року у Львові місто фінансує Програму співфінансування реставрації історичних дверей та брам. Програма передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці.

За 2023 рік за координацією комунального підприємства «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища було відреставровано щонайменше 29 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста.

До речі, раніше ми розповіли, що реставратори відновили ще одні історичні двері у центрі Львова за майже 90 тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: