У центрі Львова сотні людей урочисто виконали Гімн України

image - 2024-03-11T111517.498
Фото Романа Балука для Львівської міської ради

У понеділок, 11 березня, на площі Ринок, перед Ратушею у Львові сотні львів’ян виконали Гімн України та розгорнули Прапор України.

Про це повідомили в пресцентрі Львівської міської ради.

Там розповіли, що таку акцію виконали до 159 років з дня першого публічного виконання Державного Гімну України, що виповнюється цього року.

У події взяли участь військовий оркестр та курсанти Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, ліцеїсти ліцею імені Героїв Крут, хористи муніципального хору «Гомін», депутати і працівники міської ради та всі охочі містяни й гості Львова.

Спочатку військові розгорнули перед міською радою великий Прапор України, розміром 12м х 17м, а опісля усі урочисто заспівали «Ще не вмерла України…».

Водночас начальник управління внутрішньої політики Львівської міської ради,Сергій Кубелко підкреслив, що урочисте виконання Гімну України на площі Ринок перед міською радою відбувається вже не один десяток років. Ця подія єднає українців, а це вкрай важливо в темні часи історії нашої держави.

Перше виконання гімну України

15 січня 1863 року у львівському часописі «Мета» вперше на Галичині надрукували текст «Ще не вмерла Україна» Павла Чубинського. Згодом Михайло Вербицький дізнався про цей текст та написав до нього мелодію. Так, у 1865 році пісню «Ще не вмерла Україна» надрукували разом з нотами.

10 березня 1865 року в Перемишлі пісню вперше виконали на події, яка була присвячена пам’яті Тараса Шевченка. Тоді її заспівали на закінчення концерту під диригуванням Анатоля Вахнянина. Після цього композиція стала популярною серед молоді та представників інтелігенції на Галичині.

У жовтні 1910 року пісню «Ще не вмерла Україна» у кельнському відділенні «Грамофону» записали на платівку. Тоді її виконав український оперний співак Модест Менцинський. А в 1917-1920 роках композиція стала одним із державних гімнів Української Народної Республіки (УНР).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: