Військовослужбовець у полоні: куди звертатися рідним

військовослужбовець у полоні
Фото: Depositphotos

В Україні з травня 2023 року працює Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб. Туди потрапляють всі дані про військовослужбовців, які розшукуються. ЗСУ самі в обов'язковому порядку запускають розшук і подають інформацію до реєстру, якщо мають підстави вважати військового зниклим безвісти або полоненим.

Але зазвичай першими б'ють на сполох родичі військового, щойно він перестає виходити на зв'язок. Як діяти, щоб якнайшвидше знайти зниклого захисника — про це говорили на Форумі «Психосоціальні послуги: виклики сьогодення, пропозиції рішень, система координації, доступність для людини».

фото: форум «Психосоціальні послуги» у Львові, 9 лютого 2024 року, Дивись.info

Що робити якщо військовослужбовець потрапив в полон

Для початку потрібно заспокоїтися, адже якщо ви будете надто сильно нервувати, то не зможете діяти розсудливо. 

Після цього слід згадати, що в Україні та світі є ряд установ та організацій, що допомагають сімʼям військовослужбовців у пошуку полонених осіб та надають загальну інформацію про те, що людина дійсно потрапила до полону. 

Але перед тим як звертатися до будь-яких організацій, потрібно зібрати повну інформацію про військовослужбовця, що перебуває в полоні, а саме: 

  • паспортні дані особи та РНОКПП;
  • військове звання особи та останнє його місце перебування (військова частина, підрозділ – їх номер та назву тощо);
  • військовий квиток (копія якщо наявна);
  • адресу військомату через який був призваний громадянин;
  • інформацію стосовно військовослужбовців із якими служить громадянин у Збройних силах України;
  • остання дата спілкування із близькими родичами;
  • особливі прикмети громадянина (родимі плями на тілі, шрами, татуювання тощо). 

Таким чином, чим більше буде у вас «на руках» інформації про військовослужбовця, тим швидше розпочнеться процедура його пошуку та ідентифікація особистості в цілому. 

Що необхідно зробити в першу чергу

  • Звернутися до Територіального центру комплектування (колишній військкомат), від якого була мобілізована особа, чи до військової частини. Там повинні підтвердити або спростувати статус військового (полонений чи зниклий безвісти).
  • Звернутися із заявою до найближчого територіального органу Національної поліції України. Також можна надіслати лист на електронну пошту: [email protected] та зателефонувати на гарячу лінію (0894) 200-18-67 або 0 800 212 151.
  • За кожним фактом зникнення поліція відкриває справу, яка реєструється в Єдиному реєстрі досудових розслідувань (ЄРДР). Обов'язково зафіксуйте реєстраційний номер заяви, а також заберіть витяг із ЄРДР, де буде зазначено ПІБ слідчого.

Важливо, що заяву може подати будь-яка особа. Не обов'язково родич.

Ймовірно, на цьому етапі вас попросять здати генетичний матеріал для експертизи ДНК. Це прискорить пошук.

Здати генетичний матеріал родичі зниклих безвісти тепер зможуть і за межами України. Пункти збору запрацюють на базі закордонних представництв Державної міграційної служби. Подробиці тут

Якщо поліцією встановлюється факт, що захисник перебуває в полоні або є докази його смерті – тоді поліція передає за підслідністю цю справу до СБУ для продовження досудового розслідування. Родині варто звернутися до СБУ, щоб дізнатися контакти слідчого у справі, аби комунікувати надалі з ним.

Після поліції зателефонуйте на гарячу лінію уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин та подайте туди також заявку на розшук. Номер гарячої лінії – 0 800 103 333. Також МВС запустив телеграм-канал Секретаріату Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Ще ви можете зателефонувати в Національне інформаційне бюро (НІБ) за коротким номером 1648 або +38 (044) 287-81-65 (для дзвінків з-за кордону). Усі способи зв'язку тут. Ця служба теж збирає, обробляє та фіксує інформацію про осіб, зниклих безвісти, незаконно переміщених, полонених та загиблих.

Сюди можна подати заявку на розшук, звернутися за консультацією, алгоритмом дій, уточнити чи повідомити інформацію. Інформація, подана до НІБ, потрапляє до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими при ГУР Міноборони.

Хто зараз безпосередньо займається розшуком:

  • Міністерство внутрішніх справ України — розшук зниклих та Реєстр зниклих безвісти за особливих обставин
  • Головне управління розвідки Міноборони України (Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими) — повернення полонених та тіл загиблих
  • Міністерство оборони — діяльність пошукових груп

Ці органи користуються спільним електронним реєстром зниклих осіб, куди стікається вся встановлена інформація.

Куди ще варто звертатися

  • До Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ за телефонами (067) 650-83-32, (098) 087-36-01, або ж надіслати листа на електронну адресу: [email protected]
  • Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який діє під координацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України: 0 800 300 529 (безкоштовно всередині країни), +38 (044) 390 43 90 (з-за кордону за тарифами оператора). На сайті штабу ви можете знати докладну, покрокову дорожню карту для родичів зниклих безвісти військових та військовополонених.

Далі родичам рекомендовано звернутися на гарячу лінію Міжнародного Комітету Червоного Хреста за телефоном 0-800-300-155. Контакти є на сайті організації. Ця організація веде власний реєстр та іноді може відвідувати людей у полоні (про такі візити вона має повідомити родичам).

Також можна підготувати звернення до Європейського суду з прав людини та до Комітету з прав людини ООН.

фото: picture allience

Як родичі самостійно можуть допомогти розшуку:

  • Поговорити з побратимами, які служать у тому ж підрозділі, або брали участь у тих бойових діях, під час яких зник захисник.
  • Переглядати фото, відео та дописи на російських пропагандистських ресурсах, де викладають інформацію про українців, які потрапили в полон або загинули.
  • Зустрітися з колишніми військовополоненими, що повернулися з полону. Поговорити з ними, показати фото, відео людини, яка розшукується.
  • Бути на зв'язку та відстежувати в месенджерах, чи не з'явився номер в мережі.

Що не варто робити:

  • Публікувати в соціальних мережах або надсилати стороннім особам фото зниклого військовослужбовця, особливо в військовій формі.
  • Публікувати його особисті дані, номери військової частини, бригади, де проходить службу, звання, місце зникнення.

Ці дані збирає загарбник та шахраї.

фото: volynnews.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: