Прощена неділя 2024: коли святкуємо, історія, прикмети та традиції

11
Фото: ua.depositphotos.com

17 березня християни східного обряду відзначають Прощену неділю. Це останній день Масляного тижня, що передує початку Великого посту, який розпочинається вже у понеділок, 18 березня. Традиційно в цей день влаштовують масові гуляння та ходять у гості

Прощена неділя завжди припадає на останній день Масного тижня, який розпочався у понеділок, 11 березня. Тому щороку дата свята різна. Вона залежить від святкування Великодня і початку Великого посту.

2024 року Прощена неділя припадає на 17 березня.

Звідки з'явилася традиція просити вибачення у Прощену неділю

За церковними переказами, у давнину ченці з палестинської лаври Святого Сави саме цього дня йшли до Іудейської пустелі, щоб там наодинці проводити Великий піст. Знову збиралися вони у храмі лише перед святом Входу Господнього до Єрусалиму. В ті часи на ченців чекали різні випробування, які навіть могли закінчитися смертю, тому ніхто з них не знав, чи побачаться вони всі знову. Тому з'явився звичай перед відправленням до пустелі просити вибачення один в одного.

В пам'ять про цю традицію в храмах сьогодні здійснюється Чин прощення (зазвичай увечері або після Літургії), під час якого священник просить вірян пробачити йому вільні чи невільні образи. Він стає на коліна і робить доземний уклін. Люди спочатку також просять вибачення у священника, а потім і одне в одного. Потім — цілуються в знак примирення.

Як правильно просити прощення у Прощену неділю

Як правильно просити прощення / © Pexels
Фото: Pexels

Священники вказують, що недостатньо попросити вибачення звичайним словом "пробач", оскільки для нас воно стало надто буденним. Традиційно відбувається такий діалог:

— Прости мене!

— Бог простить і я прощаю!

Дуже важливо, водночас, щоб вибачення ваші йшли від самого серця і з чистими намірами, а не лише як данина церковній традиції. Лише в такому разі слова будуть мати вагу.

Оскільки Прощена неділя — останній день перед Великим постом, то заведено також запрошувати до себе в гості близьких та друзів, накривати щедрий святковий стіл.

Фото: ТСН.ua

Молитва на Прощену неділю, яка принесе прощення гріхів

В руці Твого превеликого милосердя, о Боже мій, вручаю душу і тіло моє, почуття і слова мої, мої справи й все тіло, і рух душі моєї. Вхід та вихід мій, віру і проживання моє, перебіг і кінець мого життя, день і годину подиху мого, кончину мою, заспокоєння душі й тіла мого. Ти ж, о Премилосерде Боже, всього світу гріхами нездоланна Благосте, незлобивий Господи, мене, більше всіх людей грішнішого, прийми в руці захищення Твого й збав від всякого зла, очисть безліч беззаконь моїх, подай виправлення злому й окаянному мою житію і від прийдешніх гріхопадінь лютих завжди захищай мене, та ні в чому ж, коли гнівлю Твоє Людинолюбство, покривай неміч мою від бісів, пристрастей і злих людей Ворогам видимим і невидимим заборони, веди мене спасенним шляхом, доведи до Тебе, мого пристановища і бажань моїх краю. Даруй мені християнську кончину, не ганебну, мирну, від повітряних духів злоби захисти, на Страшному Твоєму Суді милостивому рабу Твоєму буди й причти мене до правиці благословенних Твоїх вівць, та з ними Тебе, Творця мого славлю на віки. Амінь.

Фото: ТСН.ua

Що не можна робити у свято

З давніх часів в цей день діяли певні заборони, яких варто дотримуватися в цей день.

У свято не можна пити алкогольні напої та їсти м'ясні страви, оскільки наступного дня починається Великий піст. Не можна лаятися, конфліктувати, лихословити та сваритися.

У цей день не можна вишивати, шити, в'язати та займатися рукоділлям. Забороняється також займатися тяжкою фізичною працею та роботою по дому.

Не можна не пробачити людині, яка цього дня просить вибачення. Після трапези не можна прибирати зі столу. Краще накрити те, що залишилося, білою скатертиною. Вважається, що це може принести у дім добробут.

Прикмети Прощеної неділі

Більшість прикмет цього свята пов'язані з погодою та млинцями, які печуть весь Масляний тиждень.

Усі млинці продали – життя буде щасливим.

Якщо перший млинець придбає жінка, першою дитиною буде дівчинка.

Скільки дівчина не зможе продати млинців, стільки років вона не зможе вийти заміж.

Ластівки прилетіли – незабаром настануть теплі дні.

Східний вітер у Прощену неділю – до швидкого потепління, південний – до теплої погоди з дощами, а північний – до холодів.

Також вважалося, що сни у Прощену неділю є віщими, тому необхідно їх запам'ятати.

Читайте також: Паска - Еверест галицької господині

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: