Національний тиждень читання поезії: як долучитися та які події відвідати у Львові

image - 2024-03-18T171218.482
Фото ілюстративне: canva

В Україні вперше з 16 по 24 березня відбувається Національний тиждень читання поезії. Цього разу його темою є дім, а гаслом став рядок із вірша «Ріки незмінно течуть додому» сучасної української поетки Ірини Шувалової.

Про це повідомили в Українському інституті книги.

«Читання поезії має розрадити і підтримати  українців, які через війну Росії проти України втратили свої домівки, змушені були переїхати в інший регіон країни чи за кордон. Україна – це наш спільний дім, тепло якого дає сили і жити, і боротися за перемогу», – зазначає директорка Українського інституту книги Олександра Коваль. 

 У візуальній частині до Національного тижня читання поезії Інститут книги використав фрагмент однієї з картин циклу «Сни про дім» воїна, поета й художника Валерія Пузіка.

Український інститут книги

Як долучитися до Національного тижня читання поезії в Україні

За словами Інституту книги, під час тижня поезії відбуватимуться різні онлайн-активності.

Однією з акцій є марафон військової поезії, координаторкою якого стала українська поетка та культурна менеджерка Тетяна Власова. Марафон відбуватиметься у фейсбуці та інстаграмі. Акція проходить у партнерстві з літературною агенцією OVO. У межах марафону всіх охочих закликають публічно читати або публікувати у соцмережах вірші поетів-військовослужбовців та поеток-військовослужбовиць. Для цього потрібно в дописі обов'язково вказувати автора вірша та додавати хештег #тижденьпоезії2024. Детальніше читайте тут.

Також у межах Національного тижня читання поезії можна долучитися до поетичного челенджу в інстаграмі. За його умовами, потрібно протягом тижня поезії щодня ділитися тематичним віршем. Для цього Інститут книги створив спеціальні візуальні матеріали, які можна знайти тут.

Крім того, за словами Інституту книги, у межах акції буде запущено два спецпроєкти з популяризації поезії цифрових форматах. Перший проєкт здійснений із медіасервісом MEGOGO, присвячений класичній поезії, розстріляному відродженню, шістдесятникам, постмодерністам. Зокрема, ця добірка поезії в аудіоформаті на ресурсах MEGOGO доступна з 18 березня.

Другий спецпроєкт Український інститут книги запустив із сервісною соціальною мережею про книги LitCom. Так, стане доступною Аудіоантологія сучасної української поезії «доДому». До неї увійшли понад 30 текстів, присвячених концепту дому: відчуттям затишку і важливості родинної пам’яті, особистим тривогам через небезпеку його втрати, тугу за ним та безумовній потребі повернення. Така антологія «доДому» буде доступна для безкоштовного прослуховування не лише в Україні, а й за кордоном із 21 березня в мобільному застосунку LitCom (Android та iOS).

Які події відвідати у Львові

Український інститут книги в межах Національного тижня читання запланував понад 500 поетичних подій, що відбудуться в університетах, бібліотеках чи інших культурних закладах України. Перелік подій можна переглянути на інтерактивній мапу заходів Національного тижня читання поезії.

Підкреслимо, що в Інституті Книги зазначили, що інтерактивна мапа оновлюватиметься періодично, тому усі події з'являться згодом. Водночас відомо, що у Львові цього тижня відбудуться наступні заходи:

Благодійний вечір поезії та музики «Весняний світогляд»

До Міжнародного дня поезії в межах Національного тижня читання поезії в Домі Франка відбудеться поетично-музичний вечір «Весняний світогляд». У ньому візьмуть участь: Олександра Пуляєва, Вікторка Тітарова, Євген Кириленко, Тетяна Оберишин, Дарина Пазенко, Діана Анджейчик, Олена Строганова, Сашко Обрій, Марта Лесів, Олена Зелізна, Адам Лозинський, Олег Клюфас. Приходьте набуватися разом.

СвітОгляд — проєкт мистецької спільноти Львова, який утворився влітку 2022-го року з метою підтримки, висвітлення та популяризації представників української культури: поетів, письменників, музикантів та художників. 

Вартість: вхідний квиток у музей та донат на підтримку проєкту Віднови для захисників від Креативної Резиденції МС6.

Коли та де: 21 березня о 18:00 год. за адресою вул. Івана Франка, 150.

Вистава КО:ЛІНА. DSP Theatre

Вистава за віршами Ліни Костенко буде зіграна в Українському Католицькому Університеті.

Так, театральна спільнота DSP з міста Києва завітає до Львова. Програма заходу:

  • 21.03 (чт) 11:00-12:30 зустріч зі студентським активом, тренінг з івент менеджменту (організації поетичних подій) (УКУ)
  • 21.03 (чт) 15:00 показ вистави КО:ЛІНА для студентів (в приміщенні УКУ)
  • 21.03 (пт) 16:15 обговорення вистави з акторським складом та студентством (УКУ)захід проходить в в межах акції DIY Універ в рамках всеукраїнського Національного Тижня Читання.

Показ вистави безкоштовний для студентів. Зареєструватися потрібно тут.

Коли та де: 21 березня о 15:00 год. за адресою вул. Козельницького, 2.

Лекція Ігоря Котика «Віктор Неборак: Діапазон поетичного голосу»

У Мистецькій Бібліотеці відбудеться лекція літературознавця Ігоря Котика про поета Віктора Неборака.

«Діапазон поетичного голосу Віктора Неборака — один із найширших не лише серед поетів його покоління, а серед українських поетів загалом.Його поезія то грайлива, легковажна, то меланхолійна й депресивна. То іронічна, саркастична, то лірична та елегійна. Часом — еротична, часом — політична. Буває, що й релігійна. А буває — єретична. Вишукана версифікація чергується з аскетичними верлібрами. Декламація інколи переходить у мелодекламацію, а там — у спів. Маскарад стає способом віддирання машкари», зазначають організатори події.

Так, на лекції можна буде почути про: збірки «Літаюча голова» (1990), «Alter Ego» (1993), «Розмова зі слугою» (1994), «Повторення історій» (2005), «Вірші з вулиці Виговського» (2009), том зібраних поезій «Літостротон» (2001), рок-групи «Плач Єремії», «Мертвий Півень», «Неборак-рок-бенд», музичні альбоми «Neбo-rock» та «NeБorock DVA», а також пес Джульбарс і два Юрії: Луцький та Андрухович.

Ігор Котик — літературознавець, критик, науковий співробітник Інституту Івана Франка НАН України. Автор монографії «Екзистенційний вимір людини в поезії Юрія Тарнавського», літературно-критичної книжки «Про перетворення тіла на слово», співавтор збірника «Критика прози».

Вхід на подію — вільний.

Коли та де: 23 березня о 17:00 год у Мистецька Бібліотека на вулиці Шота Руставелі, 8.

«Вільна людина»: розмова і презентація поетичних книжок Юрія Завадського

У Мистецькій Бібліотеці відбудеться презентація двох поетичних книжок Юрія Завадського — «Вільна людина не народилася» і «Już nie boli».

За словами організаторів, поетична книжка Юрія Завадського українською «Вільна людина не народилася» творилася протягом семи років. Це продукт довгого пошуку форми та єдності композиції. Книжка вийшла прикінці 2022 року в тернопільському видавництві «Сумна вівця».Поетична книжка «Już nie boli» вийшла друком 2023 року в Кракові накладом видавництва «Ha!art».

Юрій Завадський (1981, Тернопіль) — поет, видавець, музикант, літературознавець і громадський діяч. Експериментатор і перформер. Творить самобутню фонетичну поезію — вірші без слів. Учасник кількох музичних проектів. Видав десяток поетичних збірок. Перекладений на багато мов, виданий у Польщі, Данії та Чехії. Крім власної творчості, займається перекладацькою і видавничою діяльністю, засновник і директор видавництва «Крок». Мешкає в Тернополі.

Вхід на подію — вільний.

Коли та де: 24 березня о 17:00 год на Шота Руставелі, 8.

Повну програму заходів в різних містах України можна переглянути тут.

Каталог «Українська поезія | 2023-2024»

Крім того, в межах Національного тижня читання поезії Український інститут книги презентував каталог «Українська поезія | 2023-2024». Туди увійшло 88 назв поетичних збірок, які видали протягом 2023-го та на початку 2024-го року.

Каталог містить чотири розділи: 

  • «Поезія (з) війни», де зібрано збірки поетів і поеток, які захищають чи захищали Україну від російських окупантів у Силах Оборони;
  •  «Сучасна українська поезія» – книги поезій сучасних авторів і авторок; 
  • «Класика» – перевидані чи вперше видані поезії авторів минулих сторіч;
  •  «Поетичні антології» – видання, авторства кількох авторів, поезії яких об’єднані тематикою, жанром чи періодом. 

Завантажити каталог можна за посиланням. Або його також можна переглянути онлайн тут.

Скриншот з каталогу «Українська поезія | 2023-2024»

Підкреслимо, що «Національний тиждень читання. Тиждень поезії» стане першим із чотирьох, запланованих у 2024 році. Оскільки цьогоріч проведуть декілька тижнів читання із різною тематикою.

Водночас раніше з 4 по 10 грудня Український інститут книги проводив акцію «Національний тиждень читання». Гаслом тієї ініціативи - «Бути своїми», а у фокусі була особистість українського письменника Миколи Хвильового. Оскільки 13-го грудня минуло 130 років від його дня народження.

Крім того, ІА Дивись.info в «Національний тиждень читання» разом з Мистецькою Бібліотекою розпочали рубрику «Що почитати у львівських бібліотеках». Усі добірки можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: