Статеве виховання: що потрібно знати хлопчикам про чоловіче здоров'я

чоловіче здоров'я
фото: АР

Підлітковий вік – це перехідний етап розвитку між дитинством і дорослішанням, упродовж якого відбувається бурхливе фізичне, статеве, сексуальне, психологічне та соціальне дозрівання. Усі процеси в цей період протікають вкрай нерівномірно й неодночасно. Тому хлопці-підлітки часто комплексують через те, що відбувається з їхнім організмом, та непокояться, чи це взагалі нормально.

Про це на форумі про здоров'я у Львові говорив лікар-уролог Данило Шеремета.

фото: форум «Почуй лікаря», Данило Шеремета

Коли має розпочатись статеве дозрівання у хлопців? 

Середній вік, в якому з'являються перші ознаки дозрівання у хлопців, це 11-12 років. Але поданий діапазон є дуже умовним. Фізіологічний розвиток не залежить конкретно від віку. На нього впливає багато чинників: спадковість, загальний стан здоров’я, режим харчування, фізичні навантаження дитини тощо. Невизначено, що саме впливає на початок дозрівання.

«Загалом це генетичні особливості. Переважно, цей процес у хлопця починається в такому ж віці, як і в його батька. Проте, варто пам’ятати, що в кожного процес дозрівання починається в різному віці і має різний перебіг. Ознаки дозрівання навіть у братів можуть бути зовсім різними», - пояснює фахівець.

Ознаки дозрівання у хлопців

Зріст

Першою ознакою, яка свідчить про надходження періоду дозрівання в хлопчика, є  інтенсивне збільшення зросту. В цей час хлопчик може підрости на 10-12 см за рік. Приготуйтесь до частого оновлення гардеробу.

Вага

Змінюється статура хлопчика. Він набирає вагу. Тестостерон спричиняє збільшення м’язової маси. В цей час плечі розширюються, а бедра залишаються вузькими. Тіло набирає суто чоловічого вигляду.

Стопи та долоні

Стопи і долоні хлопця значно збільшуються. Може бути так, що протягом року стопа зміниться на 3-4 розміри і в кінці сезону взуття, яке ви купили раніше, вже буде затісним.

Руки і ноги

Зростання хлопця супроводжується видовженням його рук і ніг. Зазвичай це дуже незручно для підлітка. Кінцівки несподівано починають йому заважати. Хлопець стає незграбним та глибоко збентеженим своїм новим тілом. Активні заняття спортом можуть полегшити ці неприємні відчуття.

Обличчя

Обличчя хлопчика в підлітковому віці втрачає свою характерну дитячу пухкість. Воно стає худшим, чіткіше окреслюються підборіддя і щелепи. На щоках з'являється тінь щетини, а під носом з’являються юнацькі вусики.

Прищі

Прищі - часте ускладнення статевого дозрівання у хлопчиків. Це неприємне явище відбувається через бурю гормонів, що буянить в організмі підлітка. Якщо прищів багато, то варто звернутись до спеціаліста.

Голос

Гортань хлопчика зростає, а голосові зв'язки видовжуються. Цей процес називається мутацією. У цей період голос часто дратує юнака, оскільки починаючи розмову глибоким, низьким тоном, він несподівано закінчує її високим, скрипучим звуком.

Волосся на тілі

Волосся з'являється по всьому тілу. Спочатку росте під пахвами і - як було сказано вище - на обличчі. Згодом воно проявляється на ногах, на руках, на грудях, а також на статевих органах. Волосся на тілі проходить трансформацію від тоненьких волосків до жорсткого злегка закрученого заросту.

Статева зрілість

Коли хлопці починають дозрівати, їхні статеві органи теж зазнають істотних змін.

Спершу триває так звана перепубертатна фаза, коли яєчка і мошонка збільшуються, і колір шкіри на них змінюється від рожевого до темночервоного. Поступово потовщується і видовжується пеніс.  Він стає дуже чутливим до подразників, все частіше з'являються ерекції. Вони викликані як ситуаціями з сексуальним підтекстом, до яких у хлопця з’являється все більший інтерес, так і абсолютно випадковими стимулами, такими як подразнення тканиною нижньої білизни, облягаючих штанів,  фізичних вправ тощо.

Ця фаза дозрівання у хлопчиків починається в проміжку між 11 та 16 роками (зазвичай в 13 років).

Далі наступає пубертатна фаза. Як випливає з назви, вона пов'язана з підготовкою тіла хлопця до розмноження.

У цей час яєчка починають виробляти тестостерон - чоловічий статевий гормон, відповідальний за вироблення сперматозоїдів. Це супроводжується першою в житті хлопчика еякуляцією (виверженням сперми), яка виникає спонтанно, без участі еротичних стимулів, особливо в нічний час. Починаються нічні полюції. Організм підлітка готується до майбутнього сексуального життя.

Тестостерон в крові хлопця також стимулює статевий потяг і, певною мірою, впливає на розвиток характерних чоловічих рис, таких як сміливість, мужність і навіть відчайдушність.

Це найдовша фаза, яка триває протягом 4 років, в проміжку між 12 і 18 роками.

Фаза постпубертатна це період, в якому всі зміни стабілізуються, а хлопець досягає статевої зрілості.

Розмова з дітьми

Описані раніше зміни в організмі: ріст волосся на тілі, прищі, зміна голосу, мимовільна еякуляція під час сну – все це дуже непокоїть, дратує і лякає підлітка. А уявіть собі хлопця, який не має про це жодного  уявлення - ніхто не розказав йому, а він прокидається зранку мокрим або має ерекцію. Він може бути шокованим.

«Щоб уникнути неприємної несподіванки, розкажіть своєму 10-річному синові про статеве дозрівання. Підготуйте його до фізіологічних змін, які чекають на нього. Звичайно, добре, якщо ця розмова буде чоловічою, тобто з батьком, старшим братом тощо. Чоловік може дати корисну пораду як впоратись з неприємними ситуаціями, як вибрати зручну нижню білизну, як правильно доглядати за своїм тілом. Проте, не кожен мужчина вміє розмовляти з підлітком, і не завжди є в сім’ї дорослий чоловік (неповні родини). В такому випадку можна поінформувати дитину, підклавши йому книжку про фізіологію чи записати його до спеціаліста. Але ні в якому разі не легковажити це», - розповідає Данило.

Дуже важко зробити повний і однозначний опис статевого формування хлопця-підлітка, додає він. Є тисячі досліджень, сотні книг, які намагаються найбільш точно охарактеризувати цей період в розвитку людини. В той же час, кожна дитина, беручи до уваги величезну кількість чинників, проходить етапи дозрівання по-своєму, у власному темпі, з індивідуальними кінцевими показниками. Все, чим ви можете допомогти своєму хлопчику, це супроводжувати його в подорожі під назвою «дорослішання».

фото: GETTY IMAGES

Нагадаємо, раніше ми розповідали про жіноче здоров'я.


Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: