Допомога для дітей військовослужбовців в Україні: які є пільги та соціальні гарантії

діти військовослужбовців
фото: armyinform

Україна надає ряд соціальних пільг для дітей військовослужбовців та учасників збройних конфліктів з метою забезпечення їхнього права на освіту, відпочинок та медичну допомогу.

Україна надає певні соціальні пільги для дітей військовослужбовців та учасників бойових дій, що базуються на правах дитини стосовно освіти, відпочинку та медичної допомоги. Ці пільги визначені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Про це на Форумі «Психосоціальні послуги: виклики сьогодення, пропозиції рішень, система координації, доступність для людини» говорив представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Тарас Подвірний.

фото: Тарас Подвірний, форум «Психосоціальні послуги»

Пільги для дітей військовослужбовців

Згідно із Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» дітям учасників бойових дій надається наступна допомога.

В разі захоплення військовослужбовців у полон, інтернування чи їхнього звільнення, визнання їх у встановленому законом порядку безвісти відсутніми чи померлими, відповідна допомога виплачується повнолітнім дітям, які проживають разом з батьками або іншими законними представниками військовослужбовців. Виплата проводиться до дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

Право на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях один раз на рік. Це право розповсюджується на дружин, чоловіків, батьків, неповнолітніх дітей і дітей з інвалідністю з дитинства незалежно від віку. Військовослужбовці, які загинули чи пропали безвісти, також мають право на це.

Крім того, дітям військовослужбовців за місцем проживання надають перевагу щодо місць у державних навчальних закладах і дитячих оздоровчих таборах, незалежно від форми власності. Це означає, що такі діти мають перевагу при вступі до навчальних закладів та участі у дитячих таборах, що дозволяє їм отримати доступ до якісної освіти та оздоровлення.

Повнолітні діти військовослужбовців, які проживають разом з батьками чи іншими законними представниками, мають право на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» у випадку загибелі військовослужбовця, військовозобов'язаного чи резервіста. Ця пенсія призначається як компенсація за втрату годувальника та підтримку сім'ї у важких обставинах.

Як отримати допомогу

Для отримання допомоги від держави дітям військовослужбовців та учасників бойових дій в Україні потрібно надати ряд обов'язкових документів, які підтверджують їхнє право на пільги та соціальний захист.

Список документів:

  • посвідчення учасника бойових дій, посвідчення особи з інвалідністю в результаті війни (якщо є), посвідчення про смерть УБД, якщо він загинув. 
  • свідоцтво про народження дитини, довідка про взяття на облік ВПО та довідка про реєстрацію місця проживання.
фото: gov.ua

Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: