Затримання волонтера працівниками ТЦК: на нього відкрили кримінальну справу

у Львові ТЦК затримало волонтера
Скриншот із відео (Омбудсман Дмитро Лубінець/Telegram)

На чоловіка, якого у ніч проти 16 березня затримали працівники львівського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відкрили кримінальне провадження.

Про це повідомили у Львівському обласному ТЦК та СП у четвер, 21 березня.

«Пан Таран не зʼявився 20 березня за повісткою на проходження військово-лікарської комісії. Поважних причин для своєї неявки він не повідомив», — йдеться в повідомленні.

У ТЦК додають, що на чоловіка відкрили справу за 336 статею Кримінального кодексу України «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період». Карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Окрім цього, військовозобов’язаному громадянину Кирилу Тарану 17 березня у присутності адвокатів було вручено повістку для проходження військово-лікарської комісії 20 березня 2024 року. Як стверджують в обласному ТЦК, у визначений законом термін чоловік за повісткою не з’явився.

У Львові працівники ТЦК затримали чоловіка на вулиці

17 березня Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець заявив про те, що у Львові працівники ТЦК затримали чоловіка та запхали його до буса. Інформацію про інцидент, що стався у ніч проти 16 березня, разом із відео оприлюднила дружина волонтера Кирила Тарана.

За її словами, представники ТЦК схопили Кирила посеред вулиці та силоміць заштовхали до мінібуса.

«Повістки при цьому не вручали. Згодом чоловіка привезли до Шевченківського РТЦК та СП. Він відмовився проходити ВЛК через проблеми зі здоров’ям та відсутність при собі медичних документів, які б це підтвердили. Дружина Кирила каже, що під ранок вже був готовий наказ про її чоловіка і його одразу відправили до військової частини на полігон у Рівне», — розповіла дружина волонтера.

На ситуацію відреагував Представник у Львівській області Тарас Подвірний. За словами Подвірного, по цій справа відбулась нарада з обласним ТЦК. Вирішили призначити повторне проходження ВЛК, за підсумками якого обласне ТЦК ухвалюватиме рішення по Кирилу Тарану.

Начальник Львівського обласного ТЦК та СП Артур Ніязов погодився, що було порушення. Він повідомив, що за фактом інциденту із затриманням Кирила Тарана призначили службове розслідування, за результатами якого винних притягнуть до відповідальності.

У Львівському обласному ТЦК та СП висловили свою позицію щодо інциденту. Там зазначили, що волонтер не виконав законних вимог військовослужбовців та не пред'явив документів представникам ТЦК. Окрім цього, як стверджують у відомстві, громадянин спровокував їх на конфлікт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: