Як ветеранам отримати кошти на розвиток бізнесу: список грантових програм

ветерани
Український військовий/ poda.gov.ua

Станом на 2024 рік в Україні діють кілька державних програм, які допомагають ветеранам заснувати або розвивати власний бізнес.

Про це на Форумі «Психосоціальні послуги: виклики сьогодення, пропозиції рішень, система координації, доступність для людини» говорив керівник офісу Координаційного центру Самбірському РВА та перший заступник голови Самбірської районної державної адміністрації Павло Грабський.

фото: Павло Грабський, форум «Психосоціальні послуги»

Програма підтримки бізнесу ветеранів від фонду

Український ветеранський фонд Мінветеранів запустив першу конкурсну програму з підтримки ветеранського бізнесу у 2024 році. Ветерани, ветеранки, члени сімей загиблих захисників і захисниць можуть отримати від 500 000 до 1,5 млн грн на запуск і розвиток власної справи, йдеться у пресрелізі фонду.

Детільніше про програму:

  • Ветерани, а також родичі полеглих захисників можуть отримати від 500 000 до 1,5 млн грн на відкриття або розвиток власної справи.
  • Подати заявку на програму можна до 18 березня 2024 року (включно).
  • Фінансову підтримку можуть отримати ветерани, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, які зареєстровані як фізичні особи-підприємці.
  • Також заявки можуть подавати, юридичні особи, зареєстровані не пізніше ніж за два роки до отримання фінансової підтримки, засновниками яких є ветерани, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України.
  • Програма #Варто відбувається у конкурсному форматі. Учасники захищатимуть бізнес-проєкти перед експертною радою.

«За два роки Український ветеранський фонд підтримав 573 бізнеси ветеранів. Переможці конкурсних програм #Варто отримали понад 293 млн грн від фонду», - розповідає Павло Грабський.

Програма «єРобота»

Ще у квітні 2023 року запрацювала державна програма «єРобота», у рамках якої учасники бойових дій, члени їх сімей та особи з інвалідністю внаслідок війни можуть отримати грант на започаткування або розвиток власної справи. Програма передбачає виділення 250 тис грн, 500 тис грн або 1 млн грн. Претендувати на отримання коштів можуть лише особи, які мають відповідний підтверджений статус.

Умови отримання коштів

Згадані вище суми виділяються залежно від того, чи виконуються встановлені вимоги. Так, до 250 тис грн можуть отримати ветерани-підприємці, які створили щонайменше одне робоче місце, до 500 тис грн – дружина або чоловік ветерана за умови створення щонайменше двох робочих місць. У цьому випадку надані державою кошти мають покривати до 70% вартості започаткування бізнесу, решту суми інвестує підприємець.

Претендувати на 1 млн грн може учасник боїв, який щонайменше три роки зареєстрований як ФОП. Також він повинен створити принаймні чотири робочі місця, з яких щонайменше два – для ветеранів або людей з інвалідністю внаслідок війни. Ця сума також надається на умові співфінансування: 70% виділяє держава, 30% – підприємець.

Куди можна спрямувати кошти

Кошти можна використати на придбання обладнання та сировини, оренду приміщення і транспортних засобів для бізнесу, купівлю ліцензійного програмного забезпечення (сумарно не більше 50% від розміру гранту), оплату послуг з маркетингу та реклами. Кошти також можна витратити на купівлю свійських тварин, птиці та бджіл, саджанців, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану (ці витрати не повинні перевищувати 70% від суми гранту).

Хто може стати учасником програми

Участь у грантовій програмі не може взяти той, хто:

  • перебуває і працює на тимчасово окупованій території, у Росії або Білорусі;
  • перебуває під санкціями;
  • має відкриті провадження в справі про банкрутство;
  • зареєстрований як кредитна або страхова організація, інвестиційний або недержавний пенсійний фонд, учасник ринку цінних паперів та ломбард;
  • міняє валюту, виробляє зброю, алкоголь, тютюнові вироби;
  • притягався до кримінальної відповідальності через корупцію;
  • має борг перед державним бюджетом.

Які зобов'язання

В отримувача гранту виникає зобов’язання створити робочі місця протягом шести місяців з моменту отримання коштів і працевлаштувати працівника мінімум на два роки. Отримувач гранту також повинен працювати і сплачувати податки щонайменше до повернення в бюджет суми гранту у вигляді податків та обов’язкових платежів. Повертати державі суму гранту потрібно лише за умови невиконання зобов’язань.

Гранти на відкриття малого бізнесу

Німецька асоціація освіти дорослих – Інститут міжнародного співробітництва оголосив конкурс для ветеранів та членів їх сімей на надання грантів на відкриття малого бізнесу у Вінниці, Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Нікополі, Полтаві та Сумах.Розмір гранту для одного отримувача – до 10 тис євро (у гривні за курсом НБУ в день виплати).

Хто може стати учасником програми

Подати заяву на участь у програмі можуть повнолітні громадяни України, які є фізособами-підприємцями або які хочуть започаткувати малий бізнес. Отримати грант можуть:

  • учасників боїв;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • учасники війни відповідно до закону;
  • члени сім'ї ветеранів війни (дружина, чоловік, діти).

Учасники програми повинні жити і вести бізнес в одному із семи визначених регіонів.

фото: gov.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: