Інфаркт: причини, ознаки і як діяти

інфаркт
фото: getty images

Інфаркт міокарда, який часто називають серцевим нападом, - це серйозне захворювання, яке вимагає негайної уваги та допомоги. Знання симптомів та надання першої допомоги можуть врятувати життя.

Гострий інфаркт міокарда – найсерйозніший прояв ішемічної хвороби серця. Він викликає понад 4 мільйони смертей у Європі та північній Азії. Щороку у розвинених країн інфаркт міокарда припадає понад третину смертей. У Америці інфаркт міокарда відбувається кожні 40 секунд. Середній вік, у якому серцевий напад трапляється у чоловіків – 66 років, у жінок – 72 роки. 

Про це на форумі про здоров'я у Львові говорив в.о. генерального директора КНП ЛОР «Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Андрій Васько.

фото: Андрій Васько,  форум «Почуй лікаря»

Що таке інфаркт

Інфаркт міокарда (серцевий напад) виникає через повне або часткове блокування артерії, що живить серце. Кожна клітина організму потребує постійної подачі кисню, який доставляється кров'ю по судинах. При місцевому зниженні кровопостачання клітини починають зазнавати гіпоксії і зазнають дистрофічних змін, що призводять до дисфункції або стійких ушкоджень органу. Цей процес носить назву ішемії та найбільш небезпечний для органів, таких як серце та головний мозок, які відповідають за життєзабезпечення.

Гостре припинення кровотоку в серцевому м'язі, що супроводжується некрозом (загибеллю) гладких клітин, називається інфарктом міокарда. Серце отримує кров за системою вінцевих артерій, обтурація або спазм яких призводить до ішемічного пошкодження ділянки серцевого м'яза. Ішемія може тривати тривалий час і бути попередником інфаркту. Спочатку вона призводить до пошкодження клітин, а потім до некрозу, який вже необоротний, пояснює фахівець.

Якщо серце справляється, надалі пошкоджене вогнище заміщається рубцевою сполучною тканиною, яка не несе ніякої функціональної ролі. Тому серце втрачає свою скорочувальну здатність. 

Причини інфаркту

Підвищений рівень холестерину

Частинки холестерину накопичуються на стінках кровоносних судин у вигляді атеросклеротичних бляшок. Згодом вони настільки закупорюють судини, що кров перестає надходити до серця. Як довели клінічні дослідження, занадто високий рівень холестерину можна знизити, дотримуючись відповідної дієти та систематично займаючись спортом.

«Якщо в раціоні зменшити кількість тваринних жирів, можна знизити рівень холестерину на 5-15%. Достатньо замінити вершкове масло і смалець на рослинні жири (найкраще оливкову олію), щоб на кілька відсотків скоротити концентрацію холестерину в крові», - пояснює фахівець.

Якщо ж рівень холестерину дуже високий, варто попити спеціальні препарати, що знижують концентрацію холестерину в крові. Хоч вони продаються без рецепта, у них теж є маса побічних ефектів і протипоказань, тому їх потрібно приймати тільки після консультації з лікарем.

Високий кров'яний тиск

Серед факторів, які провокують інфаркт, – і високий кров’яний тиск, адже він пошкоджує внутрішню оболонку судин, зокрема коронарних артерій, які живлять серце. Тоді стінки судин стають вразливішими до утворення атеросклеротичних бляшок.

«Високий кров’яний тиск може призводити до згущення крові й утворення тромбів. А коли артерія, яка живить серце, заблокована тромбом, частина міокарда отримує менше кисню й поживних речовин. Це веде до некрозу цієї частини серцевого м’яза, а саме – інфаркту міокарда».

Цукровий діабет

«Ця хвороба торкається майже всіх органів та систем, але часто найпершими в зону ризику потрапляють серце і судини. При цьому загроза інфаркту вища для тих, хто страждає діабетом другого типу, зазначає Андрій.

Гіперглікемія збільшує навантаження на серцевий м’яз і підвищує його потребу в кисні. Це може бути особливо проблематичним, коли кровопостачання до серця обмежене атеросклеротичними бляшками або тромбами, які часто теж стають наслідками цукрового діабету.

Стрес і фізичне перенапруження

Люди з високим рівнем стресу й серцевими захворюваннями, наприклад, атеросклерозом, більш схильні до інфаркту під час емоційного або фізичного перенапруження. Стрес підвищує частоту серцевих скорочень й артеріальний тиск, а також секрецію гормонів стресу, які можуть викликати спазм коронарних артерій. Тим часом фізичне перенапруження збільшує навантаження на серце і провокує ризик утворення тромбів.

Спадковість

Випадки хвороби серця в сім’ї є одними з факторів, що підвищують ризик розвитку інфаркту. У цьому разі потрібно після 40 років кожні 1-3 роки проходити обстеження. Перевіряти рівень цукру і холестерину в крові, робити ЕКГ, постійно стежити за тиском. Можна також перевірити рівень так званих маркерів ризику ішемічної хвороби.

Куріння

У цигарковому димі присутні понад чотири тисячі шкідливих речовин. Вони шкодять не тільки легеням, а й роботі серцево-судинної системи. Серед усього іншого у людей, які палять, зростає згортання крові, прискорюються атеросклеротичні процеси.

«Куріння також може викликати інші захворювання, які можуть призвести до інфаркту. Щоб знизити ймовірність серцевого нападу, потрібно не просто перейти на легкі сигарети, а взагалі кинути палити», - застерігає експерт.

фото: freepik/freepik

Симптоми інфаркту

Основна ознака інфаркту, наголошує Андрій, біль у грудях. Але разом з цим, не кожний біль в грудях є його ознакою, а в деяких випадках він не проявляється одразу з нападом. Тому важливо знати всі основні симптоми, щоб вчасно викликати медиків та надати першу допомогу, що врятує життя.

  • Біль в грудях. Біль, дискомфорт за грудиною або в ділянці серця мають раптовий початок і не пов’язані з диханням або зміною положення тіла. Він може віддавати в ліву половину грудної клітки, ліву лопатку або руку. Іноді больові відчуття поширюються на шию, зуби, щелепи. У деяких пацієнтів біль може нагадувати симптоми гострого живота, та супроводжується нудотою.
  • Нерівномірне серцебиття. Частий і нерівномірний пульс або навпаки дуже рідкий.
  • Задишка. Відчуття нестачі повітря – хворий починає відчувати брак повітря, дихання може ставати переривчастим.
  • Слабкість. Людині раптово бракує сил на прості фізичні дії. Слабкість може поєднуватися з відчуттям тривоги, раптового ознобу.
  • Нудота. Загальний стан супроводжується нудотою і запамороченням.
  • Біль триває довше 20 хвилин, має характер постійної інтенсивності.

Як діяти під час інфаркту

«Передбачити, коли і за яких обставин вас наздожене мікроінфаркт, складно. Але якщо подібна ситуація виникла в домашніх умовах, можна попросити когось, хто знаходиться поруч, надати першу допомогу. Аналогічним чином, відчувши недобре на вулиці, не варто соромитися сторонніх. Необхідно сміливо просити допомоги, щоб уникнути небажаних наслідків», - каже Андрій

 Перша допомога

  • Потрібно лягти в горизонтальне положення і забезпечити доступ свіжого повітря.
  • Слід прийняти таблетку аспірину, яку необхідно розжувати. Також необхідно покласти під язик нітрогліцерин, вимірявши заздалегідь тиск, оскільки при гіпотонії її використовувати не можна. Якщо немає під рукою приладу для вимірювання тиску, можна покласти під язик не більше 1 таблетки. Але у вашій аптечці нітрогліцерин має бути.  Купувати такий препарат варто у вигляді спрею, оскільки він діє швидко. Важливо запастися й аспірином, який за непередбачених обставин треба буде розжувати.
  • Зателефонувати в швидку та пояснити те, що трапилося диспетчеру.
  • Якщо довелося зіткнутися з хворобою на самоті, не варто панікувати. Саме від швидкості виконаних дій залежить подальший прогноз.

Що робити, коли поруч нікого немає

Бувають такі ситуації, коли поряд нікого немає. Якщо ви вдома залишилися одні та відчули характерні симптоми, то:

  • присядьте, припиніть будь-яке фізичне навантаження, заспокойтесь;
  • прийміть таблетку нітрогліцерину або впорніть 1 дозу нітрогліцерину;
  • спробуйте викликати швидку допомогу і відкрити вхідні двері.
фото: odrex.ua

Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: