Проблеми мешканців громад: у яких питаннях можуть допомогти органи місцевої влади

image - 2024-03-25T180404.977
Фото ілюстративне: canva

Органи місцевого самоврядування – це первинна ланка політичної системи України, яка відображає інтереси і потреби мешканців громад, а також відповідає за їхній добробут. 

Органи місцевої влади приймають рішення з питань розвитку інфраструктури, освіти, житлово-комунального господарства та інших сфер життєдіяльності громади.  Вони розробляють та затверджують місцеві програми та стратегії розвитку, визначають пріоритети та напрямки діяльності.

З чого складаються органи місцевого самоврядування

До органів місцевого самоврядування входять місцеві ради та їхні виконавчі структури (виконавчі комітети, департаменти або управління, відділи). 

Місцеві ради відповідають за соціально-економічний розвиток своєї території. Вони розробляють стратегію її соціально-економічного розвитку, а також приймають рішення з питань розвитку інфраструктури, освіти, житлово-комунального господарства та інших сфер, розробляють і затверджують місцеві програми підтримки (наприклад, з початком повномасштабної війни громади створили програми фінансової допомоги сім’ям військовослужбовців).

З якими питаннями до органів місцевого самоврядування можуть звернутися мешканці

Загалом з будь-якими, які стосуються життя громади. Проте органи місцевого самоврядування безпосередньо вирішують лише ті з них, які входять до їхньої компетенції відповідно до наданих їм повноважень. У випадку, якщо вирішення питання мешканців не належить до компетенції органів місцевого самоврядування, останні, зазвичай, переадресовують це питання до установ, які можуть розв’язати проблему мешканців.  

Наприклад, сьогодні питання утримання житла мають вирішувати самі мешканці, адже житлові будинки знаходяться на балансі об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) чи управляючих компаній. 

Втім місцеві органи влади також можуть і в багатьох випадках долучаються до вирішення таких проблем. Так, ради можуть ухвалити програми співфінансування ремонтів будинків, балконів або комунальних мереж чи прибудинкових територій. 

Натомість дороги, комунальні мережі за межами будинків, які знаходяться на балансі громади, утримуються і ремонтуються коштом бюджету громади. Відповідно – дороги, будинки чи комунальні мережі, які знаходяться у віданні області чи держави, ремонтуються коштом саме цих бюджетів. 

До слова, про те, звідки беруться кошти і на що їх витрачають у бюджеті громад, читайте тут.

Що входить у повноваження органів місцевого самоврядування

У повноваження органів місцевого самоврядування безпосередньо входить перш за все надання адміністративних послуг у різних напрямках:

  • Підприємницькі (господарські) послуги (видача й анулювання дозвільних документів – наприклад, надання дозволу на розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, реєстрація бізнесу, встановлення режиму роботи ресторанів і об’єктів сфери послуг, подання заявок місцевими аграріями для отримання фінансової підтримки з місцевого чи державного бюджету, реєстрація пасік і т.д.);
  • Соціальні послуги (призначення різного виду державної та місцевої допомоги, взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, реєстрація шлюбу, встановлення статусу учасника війни, забезпечення санаторно-курортними путівками ветеранів війни, видача посвідчення пільговим категоріям громадян, присвоєння почесного звання «Мати героїня», видача листів талонів на проїзд для окремих категорій населення і т.д.);
  • Земельні послуги (надання довідки про наявність земельного паю, різноманітних відомостей з Держкадастру про земельну ділянку, державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу,  державна реєстрація обмежень у використанні земель і т.д.);
  • Житлові послуги (надання дозволу на створення органів самоорганізації населення, видача дубліката свідоцтва про право власності на житло,  подання інформації про пошкоджене чи знищене майно внаслідок бойових дій, диверсій, спричинених військовою агресією росії, видача довідки про перебування на квартирному обліку, виготовлення Будинкової книги, виготовлення технічного паспорта на житловий будинок або господарські будівлі, виготовлення висновку про можливість поділу житлового будинку і т.д.)

Офлайн отримати потрібні документи можна у найближчому ЦНАПі, органах соціального захисту населення або у виконавчих органах сільських, селищних чи міських рад.

Деякі довідки ви також можете замовити у додатку «Дія». Так, можна в кілька кліків оформити довідку ВПО та грошову допомогу від держави. Подати спрощену заяву, щоб отримати статус безробітного та грошову допомогу. У застосунку та на порталі "Дія" можна отримати довідки ОК-5 та ОК-7. Це документи, які засвідчують трудовий та страховий стаж. Зазвичай ці довідки потрібні під час оформлення на роботу або для нарахування лікарняних.  

Крім того, можна замовити витяг про місце проживання – своє та дитини. 

Зі всіма іншими питаннями мешканці можуть також звертатись до органів місцевого самоврядування із офіційними заявами чи зверненнями, які також реєструються у ЦНАПі.   У Львівській області також працює телефонна «гаряча лінія». Її короткий номер 1684. Сюди можна дзвонити цілодобово щодо таких питань: 

  • житлово-комунальне господарство; 
  • діяльність органів виконавчої влади; 
  • інформація для ВПО. 

Аналогічні колл-центри для комунікації влади з громадянами також створено вже у деяких громадах області, наприклад у Львівській громаді.

Також громадяни можуть подати своє звернення на урядову «гарячу лінію» - 1545. Сюди мешканці телефонують з найрізноманітніших питань - від поломаного ліфта до аварійного будинку.


Матеріал створено у партнерстві з Фондом Ірини Гримак «Львівщина».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: