Помер фізик-теоретик та почесний громадянин Львова Ігор Юхновський

Ігор Юхновський
Ігор Юхновський. Фото: з фейсбуку Андрія Садового

На 98-му році життя помер у Львові почесний громадянин міста, Герой України, фізик-теоретик, громадський та політичний діяч Ігор Юхновський.

Про це повідомив у фейсбуці мер Львова Андрій Садовий у вівторок, 26 березня.

Підкреслимо, що Ігор Юхновський був доктором фізико-математичних наук, професором, академіком НАН України. Він понад двадцять років присвятив політиці: був лідером першої опозиційної фракції у Верховній Раді, депутатом чотирьох скликань та керівником Українського інституту національної пам’яті.

Ігор Юхновський – що відомо про його життя

Ігор Юхновський народився 1 вересня 1925 року в селищі Княгинине (тепер Рівненська область).

В інтерв'ю ІА Дивись. іnfo він розповідав, що жив при різних державах і різних владах:

«Вчився в гімназії за часів польської держави, бачив першу радянську владу з 1939 по 1941 і радо її зустрічав як визволення від поляків. Але пізніше почалися хвилі арештів моїх старших колег по школі, ми впали в жах. Пізніше прийшли німці, ми їх радо зустрічали, бо за радянської влади було дуже багато арештів – після відступу радянських військ люди виявили в тюрмі мертві і замордовані дитячі тіла. Але пізніше почалися вже німецькі арешти, гестапо на Волині було жахливим. Тому коли 1944 року прийшли радянські  війська, ми їх радо вітали, і я пішов на війну. З війни повернувся переможцем. У 1989 році я став депутатом Верховної Ради і з 1991 року – громадянином України. Тобто я багато влад пережив і абсолютно чітко  і відповідально можу сказати, що мені найкраще живеться в Україні, у своїй державі».

Ігор Юхновський є автором близько 500 наукових статей, 7 монографій та підручників з фізики. У 1969 році у Львові науковець створив Відділ статистичної теорії конденсованих станів Інституту теоретичної фізики АН УРСР. На його основі у 1990 році було засновано Інститут фізики конденсованих систем НАН України. Крім того, Юхновський заснував Фонд підтримки науки в 1996 році для підтримки проведення наукових досліджень в Україні.

У 1990 році його обрали депутатом Верховної Ради України. У парламенті очолював опозицію як Голова Народної Ради. Через рік на виборах Президента України був кандидатом. Тоді він набрав 554 719 голосів або 1,74 %.

Протягом 1990–1993 рр. був Головою Комісії Верховної Ради з питань науки та освіти, членом Президії Верховної Ради.

Крім того, Юхновський був засновником та головою Всеукраїнського об'єднання ветеранів, очолював Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з питань моніторингу виборчого законодавства (2006), був учасником ініціативної групи «Першого грудня» тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: