У Львові відбудеться відкрита лекція про деколонізацію

У Львові в Палаці Хоткевича відбудеться відкрита лекція «З постколоніального в деколоніальне: мистецтво переходу», яку проведе Дарина Скринник-Миська.

Про це повідомили ІА Дивись.info повідомили в Палаці Хоткевича.

Там розповіли, що подія відбувається в рамках просвітницької ініціативи «Штука в Палаці Хоткевича».

«Сьогодні все частіше у публічному просторі в різних контекстах звучать терміни «деколонізація», «деколоніальне», «постколоніальне». Деколонізація – не метафора. Це процес звільнення від колоніального минулого на різних рівнях, який передбачає переосмислення власного місця у світі та активну дію задля цього звільнення. Мистецтво, як надзвичайно чутливий інструмент реагування на зміни, схоплює та оприявнює їх. У випадку України, як і інших пострадянських країн, зміни історичних моментів у зв’язку з розпадом СРСР були схоплені та проаналізовані у термінах постколоніальної теорії. Натомість характер зміни історичних моментів в Україні після початку російсько-української війни у 2014 році та особливо з початком повномасштабного вторгнення РФ стає більш зрозумілим з позиції деколоніальної теорії.», - розповідають організатори події.

На лекції розглянуть мистецькі проєкти українських художниць та художників 2007-2022 років. За словами організаторів, обрані художні проєкти слугуватимуть лінзою, яка уможливлює аналіз цього переходу через виокремлення відповідних тем та проблем, схоплюючи його історичну динаміку.

Дарина Скринник-Миська Дослідниця - кураторка, завідувачка кафедри актуальних мистецьких практик Львівської національної академії мистецтв, кандидатка філософських наук, доцентка

Вхід вільний за попередньою реєстрацією - заповнити форму можна тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: