«Я поверну собі своє життя»: у Львові презентували фотовиставку воїна Максима Кривцова

image - 2024-03-28T003701.725
Виставка фото Максима Кривцова. Фото: ІА Дивись.info

27 березня у Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія Терору» відбулося відкриття вуличної виставки «Далі: Я поверну собі своє життя» полеглого військового та поета Максима Кривцова.

Журналістка  ІА Дивись.info  побувала на відкритті виставки та розповідає детальніше про це.

Виставка розміщена на площі поряд з музеєм. Тут можна побачити 24 фотографій, які зробив Максим Кривцов. Крім того, світлини доповнені його поезіями. Ініціатором проєкту є друзі та близькі воїна.

«За задумом організаторів, важливо на виставці було показати побут військових, тому що Максим був військовим і його вклад є величезним в нашу перемогу. На світлинах зображено, що відбувається на фронті, як воїни навчаються, живуть, працюють, їхнє повсякденне життя. Це важливо з точки зору і меморіалізації, і документації нашої спільної пам’яті. Потрібно збирати, фіксувати все те, що відбувається з нами і зберігати та передавати наступним поколінням», — каже директорка музею «Територія терору» Ольга Гончар.

Виставка фото Максима Кривцова. Фото: ІА Дивись.info
Виставка фото Максима Кривцова у Львові. Фото: ІА Дивись.info
Виставка фото Максима Кривцова. Фото: ІА Дивись.info

Вперше ця виставка була презентована в Києві. За словами, співорганізаторки проєкту Катерини Приймак, Максим Кривцов планував таку виставку ще за життя у грудні 2023 року. Саме він обрав ці фото та додав до них власні вірші.

«Максим був особливою людиною ще й в тому, що він вмів знаходити в будь-чому красу. Це погляд на війну його очима, як він це бачив та як він це відчував. Цінно, що це саме його погляд, якою мала б бути його виставка. А вже, як це відчують глядачі – це вже питання їхньої рефлексії», — розповідає Катерина Приймак.

Виставковий проєкт презентують в інших містах України (Дніпро, Харків, Одесу). Також її планують показати і за кордоном. Виставка буде тривати три місяці до 27 червня.

«Нам важливо сконструювати його особистість, тому що вона здатна й після загибелі змінювати країну, робити громадян кращими, бути для нас прикладом, вчителем і формувати образ українців, зокрема за кордоном. Ми в пошуку нових аудіовізуальних продуктів, які будуть пов'язані з його творчістю, або які, можливо, будуть рефлексією на його творчість», — зазначає Катерина Приймак.

Виставка фото Максима Кривцова. Фото: ІА Дивись.info
Виставка фото Максима Кривцова. Фото: ІА Дивись.info
Виставка фото Максима Кривцова. Фото: ІА Дивись.info

На відкритті виставки вірші Максима Кривцова прочитали українські поети й поетки: Ростислав Кузик, Артур Дронь, Остап Сливинський, Григорій Семенчук, Софія Челяк та Катерина Міхаліцина. Крім того, до читання поезії змогли долучитися і відвідувачі події. Також на заході показали автобіографічну екранізацію вірша воїна.

Катерина Міхаліцина читає поезію Максима Кривцова на відкритті виставки 28 березня 2024 р. Фото: ІА Дивись.info
Вечір пам'яті та відкриття виставки Максима Кривцова. Фото: ІА Дивись.info
Артур Дронь читає вірші Максима Кривцова на вечорі пам'яті та відкритті виставки у Львові. Фото: ІА Дивись.info

Під час події кожен охочий за вільний донат змогли отримати листівки з ілюстраціями українських художників і художниць. Виручені кошти передадуть до фонду імені Максима Кривцова, який заснували його батьки.

Про Максима Кривцова

Максим Кривцов – український поет та фотограф. У 2014 році пішов добровольцем на війну. Після демобілізації працював контент-менеджером Центру реадаптації та реабілітації учасників АТО та ООС «ЯРМІЗ» та у Veteran Hub. Після повномасштабного вторгнення РФ до України повернувся на фронт. Загинув на Донеччині 7 січня 2024 року.

Збірка поезій «Вірші з бійниці» стала дебютною в творчості Максима Кривцова. Вона вийшла у 2023 році. Ця книжка поета увійшла до списку «Найкращі українські книжки за версією ПЕН».

Крім того, поезія Максима Кривцова є також надрукована поряд з іншими авторами в таких збірниках, як: «Книга Love 2.0. Любов і війна», «Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну», «Колискова 21-го століття Vol. 1: що тебе заколисує?».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: