Про сприйняття війни та життя: 7 книжок, які написали українські військові

ІА Дивись.info продовжує переглядати видавництва та складає добірки книжкових новинок. Цього разу пропонуємо перелік книжок, авторами яких є поети та письменники, які долучилися до лав українського війська.

«Вірші з бійниці» Максим Кривцов

Видавництво Наш Формат

Максим Кривцов – український поет та фотограф. У 2014 році пішов добровольцем на війну. Після демобілізації працював контент-менеджером Центру реадаптації та реабілітації учасників АТО та ООС «ЯРМІЗ» та у Veteran Hub. Після 24 лютого 2022 року повернувся на фронт. 7 січня 2024 року загинув на Донеччині.

Збірка «Вірші з бійниці» стала дебютною в творчості Максима Кривцова, яка вийшла у 2023 році. Ця книжка поета увійшла до списку «Найкращі українські книжки за версією ПЕН».

Крім того, поезія була надрукована поряд з іншими авторами в таких виданнях як: «Книга Love 2.0. Любов і війна», «Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну», «Колискова 21-го століття Vol. 1: що тебе заколисує?».

«Я заходжу в келію бліндажа
ставлю окопну свічку
за високі листяні дерева
за глибокі яр та природні заглиблення
за ранкову росу
справжній Господь – сміється
».

(Максим Кривцов «Вірші з бійниці»).


«Вірші з бійниці» Максим Кривцов. Видавництво Наш Формат

«Вірші з війни» Борис Гуменюк

Видавництво ДІПА

Борис Гуменюк – український поет та письменник. Член Національної спілки письменників України. У 2014 році в складі спецбатальйону МВС України «Азов» відправився на війну. З липня того ж року став заступником командира батальйону «ОУН». Під час повномасштабної російсько-української війни брав участь в обороні Бахмута. З кінця грудня 2022 року вважається зниклим безвісти.

У творчому доробку поета є такі книги як: «Спосіб захисту», «Лук'янівка», «Острів», «Та, що прибула з неба», «Вірші з війни», «Блокпост», «100 новел про війну». Зокрема, за збірку «Вірші з війни» автор отримав літературну премію ім. В. Свідзінського.

«Сьогодні знову копаємо землю,
Цю ненависну донецьку землю,
Цю черству закам’янілу землю.
Тулимося до неї,
Ховаємось у ній
Ще живі.
Ми ховаємося за землю,
Сидимо в ній тихо,
Наче малі діти за маминою спиною.
Ми чуємо як б’ється її серце,
Як вона втомлено дихає.
Нам тепло й затишно.
Ще живі».

(Зі збірки «Вірші з війни» Бориса Гуменюка)

«Вірші з війни» Борис Гуменюк. Видавництво ДІПА

«[dasein: оборона присутності]» Ярина Чорногуз

Видавництво Віхола

Ярина Чорногуз – українська поетка, волонтерка та військова. Після чотирьох років служби в ЗСУ (ротацій у «Госпітальєрах» і служби в розвідувальній роті батальйону морської піхоти) видала книжку «Як вигинається воєнне коло».

У збірці поезій «[dasein: оборона присутності]» можна прочитати тексти Ярини Чорногуз, багато з яких вона написала під час повномасштабної російсько-української війни. Як сама зазначає авторка, в цій книзі промовлятиме її пам’ять про Скадовськ і морське узбережжя Херсонщини, Сєвєродонецьк та Маріуполь, висоти над Новоайдаром, дорогу Бахмут‒Лисичанськ і села по той бік Сіверського Дінця, річки, яка стала українським Стіксом. У 2024 році Ярина Чорногуз за збірку «[dasein: оборона присутності]» отримала спеціальну відзнаку як за твір про війну у премії «Львів — місто літератури ЮНЕСКО».

«…кожна з нас у пітьмі йде сама
поки кожна з нас не збагне
що опори шукати не було ніколи підстав –
всі плечі надто слабкі
для серця що б’ється в тобі
для голосу що говорить в тобі про любов
яку вже забули шукати
для любові яка стала знаком
любов до свого і любов за своє…»

(уривок з поезії Ярини Чорногуз [надто червона пляма]).

«[dasein: оборона присутності]» Ярина Чорногуз. Видавництво Віхола

«Тут були ми» Артур Дронь

Видавництво Старого Лева

Артур Дронь – поет та військовий. Автор збірки віршів «Гуртожиток №6». На один з його текстів український музикант Віктор Морозов написав пісню, а у лютому 2023 року рядки з його поезій процитувала премʼєр-міністерка Італії Джорджа Мелоні під час зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським.

У грудні вийшла друга збірка Артура Дроня «Тут ми були». У книжці вміщено 50 текстів, переважну більшість з яких він написав від серпня 2022 року до червня 2023.

«Перед межею збережи
оцю Любов,
як ріст ожин.
Сержантську відданість.
Дитячу, собачу.
Цей плач, який
не переплачу.
Дійти до меж,
окреслити сліди.
Тримати межі
і триматись разом.

І залишитись в жовтні назавжди.
Як за наказом.
Бо ця Любов,
що як тупі ножі,
гірка Любов,
яка стає твоєю,
тримається на тих,
хто на межі.
І тих,
хто за межею».

(зі збірки віршів «Тут ми були» Артура Дроня).

«Тут були ми» Артур Дронь. Видавництво Старого Лева

«Мої думки» Тарас Матвіїв

Тарас Матвіїв – журналіст, громадський діяч та військовий. Загинув 10 липня 2020 року під час російського мінометного обстрілу на Луганщині. Цього ж року йому присвоїли посмертно звання «Герой України».

У творчому доробку Тараса Матвіїва є дві книжки: «Мої думки. Ритмопроза» та «Мої думки. Проза». Обидві видали батьки військового після його смерті. Вони знайшли на ноутбуці сина багато різних текстів, які він мріяв опублікувати, дізналися ж про це, коли в окремому файлі також знайшли список мрій Тараса, де першою в списку була перемога України у війні, а другою – друк своєї книжки. Тому видання вийшли у світ після смерті автора.

«Земля повна життя. З неї ми вийшли, до неї повернемось. Коли порохи виїдають очі, в черевики лізе пісок, а металеві траки стирає криця – усе нагадує нам: смерті нема – є лише повернення»,– рядки з текстів Тараса Матвіїва.

«Мої думки» Тарас Матвіїв. Джерело фото: dspu.edu.ua

«Хто ти такий?» Артем Чех

Видавництво Meridian Czernowitz

Артем Чех — український письменник та військовий. Протягом 2015-2016 років служив у Збройних силах України, а з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну знову повернувся на війну. Автор таких книг. Як-от: «Точка нуль», «Район Д», «На великій землі».

У 2021 році вийшла друком книга «Хто ти такий?» Артема Чеха. У ній зображена історія хлопця Тимофія, який знайомиться з військовим-афганцем Феліксом та завдяки ньому пізнає себе та світ навколо. У творі оповідається про період дев’яностих в Україні. У 2021 році роман переміг в номінації «Книга року» за версією ВВС. А в 2023 році на екрани вийшов фільм «Я і Фелікс» за цим твором, режисеркою якого стала Ірина Цілик.

«Діти, такі вже дорослі, такі незалежні, але від того ще більш незахищені та вразливі. Ростуть без тат, виростають, наївні у своїй жорстокості, говорять образливі речі, йдуть із дому, повертаються, змерзлі й  зголоднілі, але ні, не вибачаються, зачиняються у своїх кімнатах і похапцем проживають своє дитинство, ніби далі на них чекає щось краще», – уривок з книжки Артема Чеха «Хто ти такий?».

«Хто ти такий?» Артем Чех. Видавництво Meridian Czernowitz

«Тільки не пиши мені про війну» Павло Вишебаба

Видавництво Однієї Книги

Павло Вишебаба – український поет, музикант та військовий. Від початку повномасштабного вторгнення РФ до України вступив до лав 68-мої окремої єгерської бригади. 

У 2022 році вийшла його збірка віршів «Тільки не пиши мені про війну». Книжку назвали від однойменного вірша, який військовий присвятив своїй доньці. Вірш став популярним в соціальних мережах, після чого його переклали понад 12 іноземними мовами.

«Тільки не пиши мені про війну,
розкажи, чи є біля тебе сад,
чи ти чуєш коників і цикад,
і чи повзають равлики по в’юну.

Як у тих далеких від нас краях,
називають люди своїх котів?
Те, чого найбільше би я хотів,
щоб не було суму в твоїх рядках.

Чи цвіте там вишня та абрикос?
І якщо подарують тобі букет,
не розказуй, як бігла ти від ракет,
розкажи, як добре нам тут жилось.

Запроси в Україну до нас гостей,
всіх, кого зустрінеш на чужині,
ми покажемо кожному по війні,
як ми вдячні за спокій своїх дітей»

(вірш зі збірки Павла Вишебаби).

«Тільки не пиши мені про війну» Павло Вишебаба . Видавництво Однієї Книги.

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас добірку новинок від українських видавництв у січні. Туди увійшли такі видання, як:

  • «Битва за життя: щоденник 2022 року» Анатолій Дністровий.
  • «Невидима битва. Як дисиденти боролися за незалежність України» Роман Клочко.
  • «Війна. Як конфлікти формували нас» Маргарет Макміллан.
  • «Морбакка» Сельма Лаґерльоф.
  • «Чому це не повинно бути у фокусі: доступно про сучасну фотографію» Джекі Гіґґінс.
  • «Маруся Богуславка. Огненне коло» Іван Багряний.
  • «Трубадури імперії. Російська література і колоніалізм» Ева Томпсон.

Крім того, ІА Дивись.info має рубрику «Що почитати у львівських бібліотеках» та разом з URBAN бібліотекою підготувала десять книжок, які можна переглянути та почитати в цій бібліотеці. Подивитися попередні добірки можна тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: