Що почитати в URBAN бібліотеці: добірка книжок про архітектуру, містопланування та культуру

URBAN бібліотека спеціалізується на темах урбаністики, міського життя, мистецтва, технологій та архітектури. Вона складається з декількох секцій: книгозбірні, коворкінгу, експозиційної зали, творчого майданчику та навіть кухні.

ІА Дивись.info продовжує рубрику «Що почитати у львівських бібліотеках», яку ми розпочали в «Національний тиждень читання» разом з «Мистецькою Бібліотекою». Цього разу пропонуємо добірку книжок від URBAN бібліотеки.

«У нашу добірку ми намагалися включити книги, які відповідають концепції бібліотеки URBAN та/або доступні для широкого загалу лише у нас. Зокрема, це книги з урбаністики та містопланування. Також ми відібрали видання, які, на нашу думку, важливі і ми хотіли б, щоб вони були доступні, прочитані та обговорені і отримали увагу, на яку заслуговують»,

– каже культурна менеджерка URBAN бібліотеки Олександра Клюшніченко.
Книжки в URBAN бібліотеці. Фото: ІА Дивись.info

«Смерть і життя великих американських міст» Джейн Джейкобс

Видавництво CANactions

Джейн Джейкобс – канадська та американська журналістка та міська активістка. Зокрема про містопланування вона дізналася багато, коли писала та редагувала статті в журналі «Аrhitectural Forum». Свої враження від цих проєктів журналістка висловила у промові в Гарварді (1956 рік), яка згодом вийшла окремою статтею з назвою: «Центральний район міста – для людей» та стала поштовхом до написання книжки «Смерть і життя великих американських міст».

Книга «Смерть і життя великих американських міст» – одна з найцитованіших видань про урбаністику. У ній авторка пропонує ідею змішаного використання міста та його різноманіття, на противагу розподілу на комерційні та житлові райони. Також Джейн Джейкобс розглядає особливості природи міст, принципи використання тротуарів, потребу в наявності невеликих кварталів та старих будівель, ерозію тощо. Так, вона прагне зрозуміти, яким має бути місто, щоб стати комфортним для його мешканців.

«У цій книзі вона розповідатиме вам історії – про людей у містах і міста для людей, про вдалі і невдалі рішення, про можливості й обмеження. У них зможете побачити себе, своїх сусідів, дітей, що грають у футбол, продавчинь у магазинах, власників майстерень, офісних працівників, міських фланерів, небайдужих містян і містянок, які намагаються втілювати свої мрії про краще спільне життя»,

– зазначає наукова редакторка видання Наталя Отріщенко у вступному слові.

«Книги «Смерть і життя великих американських міст» немає в інших бібліотеках. Ця книжка вже є класичною, однією з найвпливовіших книг з містопланування, це популярна настільна книга урбаністів та урбаністок. Важливо, що вона перекладена українською мовою»,

– підкреслила культурна менеджерка URBAN бібліотеки.
«Смерть і життя великих американських міст» Джейн Джейкобс. Фото: ІА Дивись.info 

«Міста для людей» Йен Ґел

Видавництво CANactions

Йен Ґел – данський архітектор та власник свого архітектурного бюро. Він мав низку проєктів по всьому світі щодо зміни урбаністичного середовища. Архітектор є прихильником такого міського дизайну, який б орієнтувався на велосипедистів та пішоходів.

Книжка «Міста для людей» перекладена близько 37 мовами світу. У ній автор пропонує власні ідеї щодо планування міського простору. Зокрема, він зазначає, що тепер головним пріорітетом у плануванні міст є суспільне життя та повага до людей. Саме це мають враховувати архітектори під час створення урбаністичних проєктів. У книжці можна побачити близько 700 ілюстрацій, що візуалізують роботи Йена Ґела.

«Міста для людей – більше ніж книга. Це урбаністичний маніфест, який об’єднав архітекторів, містопланувальників, дослідників, управлінців і мешканців міст усього світу навколо ідеї людиноцентричного, живого, безпечного і сталого міського середовища»,

– Владислав Тимінський у передмові до видання «Міста для людей».

«У нас є кілька примірників такої книги – «Міста для людей». Вона фокусується на ідеї, що міста мають бути комфортними для мешканців, тому в основі містопланування має бути людина. Крім того, книжка показує, що місто має бути адаптоване до людей різних типів мобільності. Книжка є своєрідним візуальним дослідженням міста, яка має не тільки теорію, але й подає різні ілюстрації. Тому видання є доступним для кожної людини, яка цікавиться урбаністикою»,

– каже Олександра Клюшніченко.
«Міста для людей» Йен Ґел. Фото: ІА Дивись.info 

«М’яке місто. Щільність забудови для щоденного життя» Девід Сім

Видавництво ArtHuss

Девід Сім – архітектор та креативний директор компанії Gehl (до 2021 р.). У своїй роботі вже понад 10 років спеціалізується на генеральному плануванні міст та міському дизайні.

«М’яке місто. Щільність забудови для щоденного життя» – книжка-дослідження, в якому автор оповідає про те, як зробити міста «м’якшими», тобто кращим для мешканців, які там мешкають. Автор аналізує головні аспекти міста: мобільність пересування, інтеграція велосипедного руху, особливості вулиць та кварталів тощо. Також архітектор подає дев’ять критеріїв щільної забудови, які варто брати до уваги під час створення комфортного житла.

«Важко говорити про відбудову, поки руйнування ще триває. Та озираючись на історію Європи, нашого континенту, ми бачимо, що міста виживають у війнах», – цитата Девіда Сіма у передмові до українського видання «М’яке місто. Щільність забудови для щоденного життя».

«М'яке місто. Щільність забудови для щоденного життя» Девід Сім. Фото: ІА Дивись.info 

«Правила пішохідного міста» Джефф Спек

Видавництво CANactions

Джефф Спек – американський містобудівник, викладач, керівник консалтингової фірми з міського дизайну Speck & Associates, письменник. Під керівництвом Спека реалізували понад 75 планів в американських містах та селищах. Цікаво, що спочатку в нього вийшла книга «Пішохідне місто», а згодом – «Правила пішохідного міста», у якій він надає конкретні рекомендації щодо містобудування.

«Правила пішохідного міста» містить 101 практичну пораду, як облаштувати простори міст та селищ так, щоб вони стали кращими та комфортнішими для людей. Зокрема, урбаніст пише про: доступність житла, пішохідні зони, парковки, громадський транспорт, автомобілі, велосипедний рух, вулиці, квартали, смуги на дорогах, перехрестя, тротуари, безпеку в місті тощо. Так, в книзі автор пропонує облаштовувати міські простори, орієнтуючись на пішоходів та зменшення кількості авто.

«Якщо ви хочете зробити своє місто безпечнішим, здоровішим, зеленішим, заможнішим та справедливішим, то вам потрібно зробити його більш пішохідним. Правила пішохідного міста - це обов’язкова книга для урбаністів, містобудівників та всіх, хто живе в місті»,

– пише американський економіст Річард Флоріда про книжку «Правила пішохідного міста».
«Правила пішохідного міста» Джефф Спек. Фото: ІА Дивись.info 

«Готелі старого Львова» Денис Мандзюк

Видавництво Твоя підпільна гуманітарка

Денис Мандзюк – український журналіст, письменник та випусковий редактор журналу «Локальна історія». Автор таких книжок, як-от: «Право на смерть» та «Копаний м’яч: коротка історія футболу в Галичині».

У книзі «Готелі старого Львова» можна дізнатися цікаві історії про відомі готелі міста (від початку ХІХ ст. до середини ХХ ст.). Тут є розповіді про події, які відбувалися в них: про їхніх постояльців та власників. У своїй роботі автор згадує такі готелі: «Жорж», «Європейський», «Краківський», «Ґрант», «Метрополь», «Вікторія», «Львів», «Австрія», «Дністер», «Леополіс» тощо. Видання містить також ретро та сучасні знимки згаданих готелів.

«Львів, розташований на перехресті торгівельних шляхів, завжди був повний прибульців з різних країн. Німецький мандрівник початку ХVII ст. Мартин Ґруневеґ, описуючи мовне різноманіття нашого міста, порівнював його з Венецією», – цитата Дениса Мандзюка зі вступу до книжки «Готелі старого Львова».

«Готелі старого Львова» Денис Мандзюк. Фото: ІА Дивись.info 

«Натхнення кольором» Ганс Блумквіст

Видавництво ArtHuss

Ганс Блумквіст – стиліст інтер’єрів, фотограф та арт-директор, автор книги «Натхнення природою». Свою кар’єру розпочав ще у 16 років. Тепер він співпрацює з провідними компаніями та брендами по всьому світу.

«Натхнення кольором» – книжка, в якій автор зібрав авторські палітри кольорів та зобразив, як їх можна використовувати в інтер’єрі. Тут містяться п’ять розділів, в кожному з яких оповідається про різні відтінки барв, а саме: «Темні», «Світлі», «Природні», «М’які», та «Яскраві». Ганс Блумквіст насамперед черпає натхнення з кольорів природи та світу навколо. Зокрема стиліст багато подорожував та під час своїх мандрівок зафіксовував різноманітні поєднання кольорів. Видання «Натхнення кольором» також ілюстроване світлинами лондонської фотографки Дебі Трелор.

«Природа – мій незмінний відправний пункт у роботі з інтер’єром. Навколишній світ дарує нам невичерпне джерело кольорового натхнення. Кольори цих гарбузів, мушель, качанів кукурудзи та зів’ялого листя лише лічені приклади моїх улюблених відтінків»,

– пише Ганс Бумквіст у книзі «Натхнення кольором».
«Натхнення кольором» Ганс Блумквіст. Фото: ІА Дивись.info 

«Світова історія анімації» Джаннальберто Бендацці

Видавництво ArtHuss

Джаннальберто Бендацці – італійський історик анімації, професор Наньянського технологічного університету та Міланського університету, засновник Товариства вивчення анімації. Він понад 40 років досліджує історію світової анімації.

У першому томі видання «Світова історія анімації» автор розповідає яким був шлях світової анімації як виду мистецтва – від початків до Золотої доби. Зокрема, «Золотою добою» він називає період, коли Волт Дісней активно розвивав анімацію та реалізовував власні перші роботи. Крім того, історик подає особливості анімації в різних країнах. Так, в цій книзі можна дізнатися про три періоди з шести, які виокремлює Джаннальберто Бендацці в історії анімації: до «фантасмагорії» (0 – 1908 рр.); Доба німого кіно (1908 – 1928 рр.) та Золота доба (1928 – 1951 рр.).

«Упродовж більшої частини ХІХ століття та першої декади ХХ століття побутували культурні форми, які врешті-решт породили те, що ми нині називаємо анімацією, і те, що ми називаємо кіно»,

– цитата з першої книги «Світова історія анімації» Джаннальберто Бендацці.
«Світова історія анімації» Джаннальберто Бендацці. Фото: ІА Дивись.info 

«65 українських шедеврів. Визнані й неявні» Діана Клочко

Видавництво ArtHuss

Діана Клочко – українська мистецтвознавиця, перекладачка та кураторка низки виставкових проєктів. У 2019 році стала лауреаткою премії імені Юрія Шевельова.

У книжці «65 українських шедеврів. Визнані й неявні» авторка розповідає про історію українського мистецтва від VІІ століття й до 1990 року. Діана Клочко інтерпретує ті твори, які були поза увагою в ХХ столітті. Зокрема, описує їх в контексті доби та актуалізує проблематику, що порушують художники. Тут можна прочитати про роботи таких митців, як-от: Йогана Георга Пінзеля, Олександра Мурашка, Георгія Нарбута, Анатолія Базилевича, Миколи Пимоненка, Тетяни Яблонської, Катерини Білокур, Романа Сельського, Олександра Богомазова, Бруно Шульца і багато інших.

«Не лише філософи творять діалоги – художники також ведуть їх нечутно крізь віки і кордони, та вичитати такі перегуки з їхніх творів не завжди просто. Це не про запозичення чи постмодерні цитати, це про таємних вчителів, приятелів і суперників, яких вони, художники, самі собі у певний момент обрали», – пише Діана Клочко в передмові до книжки «65 українських шедеврів. Визнані й неявні».

«Я запропонувала в добірку цю книжку, оскільки це ґрунтовна робота української мистецтвознавиці Діани Клочко про українські шедеври. Зокрема, книга про те, як ми через українське мистецтво намагаємося промацати, якими ми є. Тут мистецтво прослідковується через багато стилів. На мій погляд, таку книжку має прочитати кожна людина, яка хоче бути культурно розвиненою. Адже, наприклад, Мона Лізу знають усі, але щось з робіт українських митців, які працювали, наприклад, у період ХХ ст. – мало кому відомо. Крім того, в цій книзі все написано досить легко та доступно. Подається така атмосфера загальної мистецької ситуації, в якій діяли українські митці. З цієї серії в нас є також книжка про літературу та письменниць Ганни Улюри»,

– розповідає культурна менеджерка URBAN бібліотеки.
«65 українських шедеврів. Визнані й неявні» Діана Клочко. Фото: ІА Дивись.info 

«Культурна експансія»

Видавництво Твоя підпільна гуманітарка

У антології «Культурна експансія» зібрано есеї 14 авторів, у них вони на прикладі різних сфер культури (освіти, музики, літератури, архітектури, кіно, телебачення) пояснюють як Росія поступово окуповувала культурне життя України. Так, тут можна прочитати тексти таких авторів як-от: Ростислава Семківа, Євгена Ліра, Богдана-Олега Горобчука, Катерину Липу тощо.

«Культурна експансія» – це збірка есеїв різних українських авторів, які говорять саме про те, як було здійснено вплив Російської імперії на Україну, її народ, протягом століття, зокрема, які вона використовувала методи. Її варто прочитати кожному українцю, щоб зрозуміти, де цей вплив відбувався, якщо навіть для нас він був неочевидним. Такої книги в нас є два примірники, тому вона доступна до видачі додому і на читальний зал»,

– каже Олександра Клюшніченко.
«Культурна експансія». Фото: ІА Дивись.info 

«Мова-меч. Як говорила радянська імперія» Євгенія Кузнєцова

Видавництво Твоя підпільна гуманітарка

Євгенія Кузнєцова – українська письменниця, журналістка та перекладачка. Авторка книг: «Спитайте Мієчку», «Готуємо в журбі» та «Драбина».

У книжці «Мова-меч. Як говорила радянська імперія» осмислюється проблема мови, зокрема в час СРСР. Так, авторка намагається відповісти на низку питань, як-от: «Як відбувся перехід від коренізації до русифікації?»; «Чому деякі з нас досі вважають, що мова – це нейтральна річ у собі, і не знати мову власної країни – це нормально?»; «Чому нам буває соромно за різні діалекти?» та інші. Тут можна також дізнатися про проблеми русифікації, асиміляції, російську мову в школах, роль друкованої преси в СРСР, відмову селян від говірок тощо. Загалом книжка складається зі ста розділів.

«Російська імперія здатна існувати, тільки перетворюючи на згарища інші країни і виймаючи душу з інших народів та інших культур. Душа народу – це передусім його мова, тому так важливо розуміти інструменти нищення мов і те, як влада (і її народ) з пустими імперськими амбіціями їх застосовувала і продовжує застосовувати на практиці»,

– пише Євгенія Кузнєцова у передмові до книжки «Мова-меч. Як говорила радянська імперія».
«Мова-меч. Як говорила радянська імперія» Євгенія Кузнєцова. Фото: ІА Дивись.info 

Довідка

URBAN бібліотека розташована в квартирі старого будинку (поч. ХХ століття) за адресою Устияновича, 4 у Львові. Інша назва установи – Бібліотека № 8. Вона входить в мережу публічних бібліотек міста (Львівської муніципальної бібліотеки). Концепція бібліотеки фокусується навколо 4 основних напрямків:

  • Архітектурне проєктування міста.
  • Соціальне та культурне життя міста.
  • Вибудова зв’язків у місті.
  • Людина в місті.

Особливістю бібліотеки є видання у сфері урбаністики, а також – історії архітектури, подорожей, творів мистецтва, сучасних технологій та екології. Водночас тут можна обрати й різножанрову художню літературу: світову та українську класику, переклади та книжки сучасних авторів. Загалом фонд бібліотеки налічує близько 30 тисяч примірників.

Офіційно URBAN бібліотеку відкрили у Львові 11 травня 2018 року. Відтоді вона стала місцем зустрічі письменників, архітекторів, митців тощо. Тут проводять різноманітні події: лекції, воркшопи, презентації, кінопокази, музичні вечори та літературники.

Вас це може зацікавити Що почитати в Бібліотеці Px у Львові: добірка книжок про дизайн та мову

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: