Що почитати в Бібліотеці Px у Львові: добірка книжок про дизайн та мову

Бібліотека Px (або бібліотека № 17) отримала свою назву від слова «pixel», що означає частинку зображення. Так, бібліотека взаємодіє з простором дизайну та медіа Pixlab. Колекція бібліотеки налічує близько 18 тисяч примірників, серед яких є спеціальний стелаж з профільною літературою у сфері креативних індустрій.

ІА Дивись.info продовжує рубрику «Що почитати у львівських бібліотеках», яку ми розпочали в «Національний тиждень читання» разом з «Мистецькою Бібліотекою» . Цього разу пропонуємо перелік книг від Бібліотеки Px.

«Ми підготували добірку тих книжок, які є актуальними та дуже популярними серед читачів у нашій бібліотеці. Оскільки ми живемо в цифровому світі та багато чого сприймаємо візуально, то книги про дизайн, графічні стилі, креативне мислення та скетчноутинг мають великий попит. Крім того, сьогодні ми особливо розуміємо, що мова – має значення. Тому книжки Ольги Дубчак допоможуть заглибитися в українську мову та зрозуміти як вона функціонує»,

– підкреслила завідувачка Бібліотекою Px Надія Яворська.

«Чути українською» «Бачити українською», «Перемагати українською» Ольга Дубчак

Видавництво Віхола

Ольга Дубчак – кандидатка філологічних наук, письменниця, редакторка. Написала та захистила дисертацію з когнітивної лінгвістики. Вона є авторкою тематичних видань про мову як-от: «Чути українською», «Бачити українською», «Перемагати українською». У першій – дослідниця розповідає про звукові особливості української мови, в другій – про слово та мовну картину світу, у третій – про мову ненависті та любові в час війни.

«Чути українською»

У книзі «Чути українською» Ольга Дубчак оповідає про звукову систему української мови. У вступі можна прочитати короткий екскурс в історію створення літер людством, а також дізнатися чому буква та звук – не одне і теж.

 У наступних розділах в легкій манері оповідається про голосні та приголосні звуки української мови. Тут авторка доступно пояснює звичні правила та подає цікаві приклади. Крім того, в книжці є бонус – «Мовний патруль» та «Дев’ять золотих правил успішного вивчення української мови».

«Другою – і основною – причиною нашого дбайливого й чуйного ставлення до ї є те, що такої літери немає в жодній іншій слов’янській абетці. Безперечно, це ще один привід попишатися, що ми й робимо, коли маємо «Ї» на обкладинках і присвячуємо їй вірші»,

– цитата з книжки «Чути українською».
«Чути українською» Ольга Дубчак. Фото: ІА Дивись.info 

«Бачити українською»

У книзі «Бачити українською» мовознавиця розглядає слово як найголовнішу одиницю мови. Так, тут можна дізнатися про лексичне значення слів, їх походження та будову, особливості фразеологізмів тощо. Крім того, авторка детальніше розповідає про кожну з частин мови.

«Фразеологізми – це просто-таки скарбниця архетипів, концептів і культурних надбань народу. У кожному уставленому вислові ховається ціла ситуація, подія, ба навіть історична перипетія»,

– цитата з книжки «Бачити українською».
"Бачити українською" Ольга Дубчак. Фото: ІА Дивись.info

 «Перемагати українською»

«Перемагати українською» – третя книжка із серії тематичних видань про мову від Ольги Дубчак. Як зазначає авторка в передмові, цю книгу вона не планувала писати. Однак повномасштабна війна актуалізувала низку мовних питань. Зокрема – про значення назв, якими українці найменують ворога. Так, в книзі можна дізнатися: «Чому не можна називати росіян руськими?» та «Чи вміємо ми воювати словом?» і не тільки. Також тут є декілька порад для тих, хто хоче перейти на українську.

«У часи війни змінилося не лише наше ставлення до навколишньої дійсності, яка викликає страх, тривожність і гнів. Змінилося й наше мовлення, бо реалії, в які ми зараз занурені, категорично відрізняються від тих, у яких ми жили до 24 лютого 2022 року»,

– цитата з книги «Перемагати українською».
«Перемагати українською» Ольга Дубчак. Фото: ІА Дивись.info

«Лінгвістика на карті світу» Рустам Гаджієв

Видавництво Віхола

Рустам Гаджієв – лінгвіст, який працював над різними проєктами з обробки природної мови в банківській та IT галузях. Свої дослідження та спостереження з мовознавства автор виклав у виданні про різні мови світу.

У книзі «Лінгвістика на карті світу» зібранні лінгвістичні історії з різних куточків планети. Тут можна дізнатися цікаві факти про ісландську, німецьку, валлійську, бельгійську, англійську мови та не тільки. Адже мовознавець розповідає і про жестову мову, і штучні мови в кіно, і мовні паролі, і мову свисту, а також – історію пунктуації та синдром іноземного акценту. Тому книжка стане екзотичним путівником в різні епохи та континенти через мову людей, які там мешкають.

«З книжки Рустама Гаджієва ви дізнаєтеся, як слова допомагають відрізняти своїх від чужих, як слова можуть служити таємними шифрами й кодами, вміння тлумачити які може розповісти вам набагато більше, аніж просто значення цього слова»,

– літературознавиця Марта Госовська про книжку «Лінгвістика на карті світу».
«Лінгвістика на карті світу» Рустам Гаджієв. Фото: ІА Дивись.info

«Суперстудент» Улаф Шеве

Видавництво КМ-Букс

Улаф Шеве – автор книги «Суперстудент», в якій на основі власного досвіду розповідає про те, як отримувати кращі результати на іспитах та досягти успіху в навчанні. Оскільки він пройшов чималий шлях, щоб увійти до списку найкращих студентів та отримати запрошення від провідних університетів світу. Хоча, в середній школі вчився на «задовільно».

У книжці «Суперстудент» зібрано різні техніки, які допоможуть стати кращим в навчанні. Зокрема про те, як читати швидше, конспектувати, запам’ятовувати інформацію, готуватися до іспитів, мотивувати себе тощо. Також автор розповідає, чому важливими є самодисципліна та планування часу.

«Щоб ефективніше використовувати заощаджений час для навчання, переконайтеся, що ви фокусуєтеся на правильних речах. Іншими словами, обов’язково розставляйте пріорітети, бо коли справа доходить до навчання, меж досконалості не існує»,

– цитата з книжки «Суперстудент» Улаф Шеве.
«Суперстудент» Улаф Шеве. Фото: ІА Дивись.info

«Графічний дизайн. Нові основи» Елен Лаптон, Дженіфер Коул Філліпс

Видавництво ArtHuss

Еллен Лаптон — авторка близько 30 книжок та кураторка з сучасного дизайну в Смітсонівському інституті (Нью-Йорк). Дженіфер Коул Філліпс – дизайнерка, викладачка графічного дизайну. Крім того, вони є директорками магістерської програми з графічного дизайну в Коледжі мистецтв «Інститут Меріленду».

У посібнику «Графічний дизайн. Нові основи» авторки, як вони самі зазначають в передмові, прагнуть подолати прірву між програмним забезпеченням та візуальним мисленням. У книжці розповідається як про основи з дизайну, так і сучасні його вияви та трансформації. Також видання проілюстроване роботами студентів з різних країн світу.

«Будь-який шеф-кухар скаже, що неможливо приготувати добру страву без добрих інгредієнтів. У графічному дизайну так само – ми повинні прагнути до досконалості на кожному етапі»,

– цитата з книги «Графічний дизайн. Нові основи».

«Якщо ви тільки розпочинаєте знайомитися з дизайном, то варто розпочати саме з цієї книжки «Графічний дизайн. Нові основи» Еллен Лаптон та Дженніфер Коул Філліпс. Оскільки тут є і про контраст, і  про ритм, і про текстуру, а також – про лінії та колір»,

– додає завідувачка бібліотеки.
«Графічний дизайн. Нові основи» Елен Лаптон, Дженіфер Коул Філліпс. Фото: ІА Дивись.info

«Скетчноутинг» Майк Роде

Видавництво Клуб Сімейного Дозвілля

Майк Роде – американський дизайнер та ілюстратор. Він розвинув напрямок скетчнотаток, оскільки часто полюбляв записувати свої ідеї у вигляді замальовок та карлючок.

«Скетчноутинг» – це посібник, в якому вміщено основні принципи, що варто знати про скечнотатки: як їх створювати, види, підходи та техніки. Цікаво, що книгу створювали 15 видатних скетчнотувальників з усього світу. Тому тут міститься багато ілюстрацій, схем, шрифтів, що відображає принцип скетчнотування.

«Скечнотатки створюють у режимі реального часу впродовж презентації, розмови чи обговорення на нараді. Щоб скечнотувати, ти уважно слухаєш цінні ідеї, обдумуєш, що вони означають, а потім створюєш їхню візуальну мапу»,

– з книжки «Скетчноутинг» Майк Роде.

«У цій книзі можна сміливо тренувати надивленість. Тут є, як будувати сторітелінг, тобто передавати свою думку цікавою історією. Ця книжка допомагає зрозуміти, як поєднати якусь ідею з візуальними елементами»,

– ділиться читачка бібліотеки.
«Скетчноутинг» Майк Роде. Фото: ІА Дивись.info

«Графічні стилі від вікторіанців до хіпстерів» Стівенн Геллер, Сеймур Кваст

Видавництво ArtHuss

Стівенн Геллер – американський графічний дизайнер, мистецтвознавець, арт-директор New York Times Book Review. Сеймур Кваст – американський ілюстратор та директор відомої у світі дизайнерської фірми.

У книзі «Графічні стилі від вікторіанців до хіпстерів» автори розповідають про історію розвитку графічного дизайну від кінця 19 століття та до сьогодні. Так, тут можна дізнатися основну інформацію про різноманітні стильові напрямки в графічному дизайні та їхні вияви у різних країнах. Зокрема – про вікторіанство, ар-нуво, модернізм, експресіонізм, ар-деко, дадаїзм, постмодернізм,  стиль нового часу, цифровий та хіпстерський дизайн. До того ж, на сторінках видання є ілюстрації, які візуально представляють ці стилі.

«Ми починаємо з кінця ХІХ століття, що показати як видозмінювався стиль із розвитком торгівлі та політики, як він підпадав під вплив різноманітних соціальних чинників і сам впливав на культуру»,

– зазначили Стівенн Геллер та Сеймур Кваст у передмові до книжки «Графічні стилі від вікторіанців до хіпстерів».
«Графічні стилі від вікторіанців до хіпстерів» Стівенн Геллер, Сеймур Кваст. Фото: ІА Дивись.info

«Дизайн звичних речей» Дональд Норман

Видавництво Клуб Сімейного Дозвілля

Дональд Норман – американський науковець, інженер та професор у Лабораторії дизайну в Каліфорнійському університеті, колишній віцепрезидент групи передових технологій Apple, член асоціації обчислювальної техніки.

У книжці «Дизайн звичних речей» Дональд Норман розповідає, як відрізнити поганий дизайн та помічати – гарний. А також наводить приклади абсурдного дизайну, який є зовсім не практичним у повсякденному житті. Крім того, тут можна дізнатися багато нюансів про взаємодію психології людини та речей, що ми сприймаємо візуально.

«З плином часу психологія людей залишається незмінною, але інструменти та об’єкти у світі змінюються. Змінюються культури і технології. Принципи дизайну досі чинні, але спосіб їх застосування необхідно скоригувати, зважаючи на нові види діяльності, технології, методи комунікації та взаємодії»,

– Дональд Норман у передмові до видання «Дизайн звичних речей» Дональда Нормана.
«Дизайн звичних речей» Дональд Норман. Фото: ІА Дивись.info

«Емоційний Дизайн» Дональд Норман

Видавництво ArtHuss

«Емоційний дизайн» – ще одна відома книга Дональда Нормана. У ній він розповідає про те, як емоції людини впливають на сприйняття предметів навколо, а відтак – їхнього дизайну. Автор зазначає, що важливо не тільки практична складова речей, але й їхній естетичний вигляд. Крім того, саме візуальна краса може привабити більше людину, адже впливає на її емоції, якими вона керується під час вибору чогось. Так, в книжці описано основні принципи емоційного дизайну.

«Несвідомий, поведінковий і рефлексійний: ці три виміри щільно переплетенні в будь-якому дизайні. Неможливо створити дизайн предмета без урахування всіх трьох компонентів. Однак іще важливіше – звернути увагу на те, яким чином вони поєднують у собі емоції та мислення»,

–  пише автор у передмові до книжки «Емоційний Дизайн».
«Емоційний Дизайн» Дональд Норман. Фото: ІА Дивись.info

«Дизайн – мислення» Біл Барнет, Дейв Еванз

Видавництво Наш Формат

Біл Барнет – доцент Стенфордського університету, розробник, викладач Програми дизайну, який працює на кафедрі машинобудування. Дейв Еванз – підприємець з Кремнієвої долини, співавтор розробки першої миші Apple Computer та професор Стенфордського університету.

У книзі «Дизайн – мислення» автори допоможуть відповісти на такі важливі для кожного питання: «Як знайти роботу, яка мені подобається?»; «Як побудувати кар’єру, яка забезпечить мені хороше життя?»; «Як віднайти рівновагу між роботою і родиною?»; «Як я можу змінити щось у світі?». Так, тут можна дізнатися, як стати проєктувальником власного життя.

«Добре сплановане життя – це продуктивне життя, таке життя, яке постійно породжує нове, дає результати, змінюється і розвивається; у ньому завжди є місце для несподіванки. Ви отримуєте від нього більше ніж вкладаєте»,

– Біл Барнет, Дейв Еванз у вступі до книжки «Дизайн – мислення».
«Дизайн – мислення» Біл Барнет, Дейв Еванз. Фото: ІА Дивись.info

Довідка

Бібліотека Px розташована на вулиці Городоцькій, 285 у Львові. Інша назва установи – Бібліотека № 17, яка входить в мережу публічних бібліотек міста (Львівської муніципальної бібліотеки). Особливістю бібліотеки є видання у сфері дизайну та медіа, однак тут також є великий вибір художньої літератури (іноземної та української, класики та сучасної), книжок з психології, філософії, історії, саморозвитку тощо.

Бібліотека офіційно існує з 1952 року. Водночас будівля, в якій вона розміщена, є давнішою. Згадка про неї датується ще 30-ми роками ХХ століття, коли в ній було товариство «Просвіта». Після Другої світової війни у 1946-1949 рр. у цій будівлі функціонував кінотеатр «Метал». Пізніше його перейменували на честь радянського льотчика Валерія Чкалова. У 90-роках в одному приміщенні з бібліотекою на другому поверсі діяло казино «Арлекіно».

У 2016 році бібліотеку передали на баланс Центральної бібліотечної системи для дорослих (тепер – Львівська муніципальна бібліотека). Тоді розпочали складати план ремонту та стартували перші роботи.

У 2020 році усю будівлю закрили на капітальний ремонт. Тоді бібліотека працювала в режимі онлайн. 2 квітня 2022 року відбулося офіційне відкриття сучасного простору дизайну та медіа Pixlab (який став третім в мережі молодіжних просторів ТВОРИ!) і Бібліотеки Px.

Вас також може зацікавити Книжки про історію української мови, зимові традиції та Бахмут: що почитати з новинок у грудні

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: