Що почитати в «Мистецькій Бібліотеці» у Львові: добірка ексклюзивних книжок

Колекція «Мистецької Бібліотеки» у Львові налічує сотні видань. Серед них — альбоми, фотобуки, артбуки та ексклюзивні видання українською, англійською, німецькою та іншими мовами. Для того, щоби сформувати первинний фонд, книжки отримували зі всієї України та з-за кордону. «Мистецька Бібліотека» надалі працює над формуванням колекції та приймає мистецьку літературу.

ІА Дивись.info час від часу переглядає українські видавництва, складає перелік книжкових новинок та популяризує культуру читання. Цього разу, в «Національний тиждень читання», ми розпочинаємо нову рубрику «Що почитати у львівських бібліотеках», і разом з «Мистецькою Бібліотекою» пропонуємо десять книжок, які можна переглянути та почитати в бібліотеці.

«Готуючи цю добірку, ми намагались зробити її репрезентативною та запропонувати видання, які торкатимуться різних тем і покажуть нашу колекцію якомога повніше. Тут і артбуки, і книжка про архітектуру, і книжка про те, як робити книжки, і книжка про кураторство, і книжка, яка допоможе краще зрозуміти наш простір»,

— каже завідувач «Мистецької Бібліотеки» Ростислав Кузик

«Baunhaus: 1919-1933» Magdalena Droste

Видавництво Taschen

«Baunhaus» — це назва німецької школи мистецтва та дизайну, яку заснували у Веймарі 1919 року. Тоді очолив її архітектор Вольтер Ґропіус. Особливістю школи було поєднання мистецтва, ремесла та технології. Там викладали як архітектуру, живопис, фотографію, так і ткацьку, гончарську та столярську справи. Серед педагогів школи були відомі представники авангарду.

У книзі «Baunhaus: 1919-1933» зібрано близько 575 ілюстрацій, які передають ідеї німецької школи. Зокремаескізи, фотографії, архітектурні плани, дослідження тощо. Так, на сторінках видання можна побачити роботи, які реалізувала школа та прослідкувати особливості їхнього мистецького стилю.

«Це велике, ґрунтовне й дуже красиве видання про Bauhaus — одну з найцікавіших та найоригінальніших шкіл мистецтва та дизайну ХХ століття. Ця книжка є однією з перлин нашої колекції»,

— каже завідувач «Мистецької Бібліотеки».
«Baunhaus: 1919-1933» Magdalena Droste. Фото: "Мистецька Бібліотека"

«Where curating is» Kateryna Nosko, Valeria Lukyanets

Видавництво ist publishing

«Where curating is: the artist-as-curator and the curator-as-artist in Ukraine from the 1980s to the 2010s» — переклад англійською з української книжки «Де кураторство». Тут зібрано есеї та інтерв’ю упорядниками видання (Катерини Носко та Валерія Лук’янця) з художниками та кураторами про кураторську практику в Україні. Зокрема, розмови з Юрієм Білеєм, Ігорем Подольчаком, Лесею Заєць, Влодком Кауфманом, Алевтиною Кахідзе та не тільки.

«Пізніше це спричинило виникнення питання «Хто такий куратор?», яке ми задали спочатку художникам, а потім і професійним кураторам. Виявилося, що у кожного була своя відповідь»,

— упорядники у вступі до книги.
«Where curating is» Kateryna Nosko, Valeria Lukyanets. Фото: "Мистецька Бібліотека"

«UPHA Made in Ukraine»

Видавництво BOOKSHA

UPHA — це об’єднання «Українська фотографічна альтернатива», яке заснували в 2010 році. Утворення представляє сучасний погляд на фотографію як вид мистецтва.

У книзі «UPHA Made in Ukraine» зібрано роботи 57 учасників Української фотографічної альтернативи. Видання складається з двох частин. У першій міститься текст про історію об’єднання, біографії фотографів, інтерв’ю з його засновниками та аналіз їхніх творчих методів. А друга — візуальна частина, де можна переглянути ілюстрації робіт.

«…в обраних до збірки творах фотохудожники часом використовують досить прямолінійні візуальні комунікації — своєрідні точки емоційного впливу на глядачів, що є співмірними тому впливові, який чинила дійсність на самого автора під час створення роботи»,

— зазначено у передмові до видання.

«Ще одна перлина нашої колекції. Це перша книжка видавництва BOOKSHA, яка вийшла накладом у 500 примірників. Вона гарно показує сучасну альтернативну українську фотографію — місцями відверту (книжка має вікове обмеження у 18+), місцями провокативну, місцями суперечливу, але щоразу справжню та максимально чесну. Це видання — must read для тих, хто цікавиться сучасною українською фотографією»,

— додає Ростислав Кузик.
«UPHA Made in Ukraine». Фото: "Мистецька Бібліотека"

«Імпульс» Іван Левинський

Видавництво Артбук

Іван Левинський — український архітектор, громадський діяч, підприємець, професор будівництва та творець архітектурного обличчя Львова. Він у 1885 році заснував будівельну фірму, яка розвинулася в девелоперську компанію.

2019 був оголошений роком Левинського. Тоді  до 100-річчя від дня його смерті було видано книгу «Імпульс». У ній містяться статті істориків архітектури та мистецтвознавців про проєкти та роботи Левинського. Крім того, на сторінках видання можна прочитати про події, які відбувалися в рік архітектора та поглянути на архівні документи, які опублікували вперше. Також в книзі є фотографії будівель, які спорудили за проєктами Левинського.

«Творячи архітектурне обличчя Львова, цей енергійний підприємець керувався не тільки маркетинговою політикою, архітектурними амбіціями, а в першу чергу патріотичними мотивами, інтегруючи українську художню мову в світову скарбницю історичної спадщини»,

— Світлана Тисків у вступі до книги «Імпульс».
«Імпульс» Іван Левинський. Фото: "Мистецька Бібліотека"

«Ілюстрація в Україні» Люсія Бондар

Видавництво CP Puplishing

«Книга ілюстрації в Україні» — перше видання, яке містить роботи сучасних українських митців-ілюстраторів. Тут можна побачити як роботи ілюстраторів, так і прочитати інформацію про них. Зокрема, про: Олега Грищенка, Оксану Булу, Анастасію Стефурак, Ваню Дудка, Олега Щербу, Тетяну Якунову та інших.  Книжка створена та упорядкована спільно з Клубом ілюстраторів Pictonic.

«При створенні візуального ряду книги ми намагалися показати індивідуальний стиль, емоційну складову творчості й естетичне сприйняття навколишнього світу кожного художника»,

— зазначила Люсія Бондар у вступі до видання.

«Видання «Ілюстрація в Україні» комплексно розповідає про пласт української ілюстрації й показує роботи багатьох представників та представниць професії. Якщо ви хочете відкрити собі українську ілюстрацію — ми порадимо вам насамперед це видання»,

— додає завідувач «Мистецької Бібліотеки».
Ілюстрація в Україні» Люсія Бондар. Фото: "Мистецька Бібліотека"

«Український театральний костюм ХХ-ХХІ століть. Ескізи»

Видавець Олександр Савчук

У книзі «Український театральний костюм ХХ-ХХІ століть. Ескізи» містяться роботи 22 художників — як класиків сценографії, так і сучасних митців. Тут можна дізнатися детальніше про ескізи театральних костюмів Василя Кричевського, Євгена Лисика, Марії Левитської, Богдана Поліщика тощо. Зокрема, на сторінках видання представлено роботи, які зберігаються в колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

«Підбірка, що охоплює від початку ХХ століття до початку ХХІ століття та демонструє наявність і тяглість традицій, впізнавані характерні риси, які поєднують українських художників крізь роки»,

— Богдан Поліщук у передмові до книги.
«Український театральний костюм ХХ-ХХІ століть. Ескізи». Фото: "Мистецька Бібліотека"

«Hermann Czech. An Architect in Vienna» Eva Kuss

Видавництво Park Books

Герман Чех – відомий австрійський архітектор-проєктуальник та автор праць з теорії архітектури.

Книга «Hermann Czech. An Architect in Vienna» — це єдине повне дослідження творчості Германа Чеха англійською мовою. У ній містяться аналіз творів архітектора з підходами віденського модернізму, його біографія та вибрані будівлі.

Також тут можна переглянути й нереалізовані проєкти Чеха. Крім того, у виданні є покажчик його будівель та проєктів, есе віденської філософині Елізабет Немет про зв’язок філософії та архітектури в роботах Чеха.

«Hermann Czech. An Architect in Vienna» Eva Kuss. Фото: "Мистецька Бібліотека"

«Poster can help»

Видавництво Standet

Книжка «Poster can help» містить майже 700 плакатів, які зображують глобальні виклики, з якими стикнулася Україна. Зокрема велика частина зображень присвячена темі війни та її впливові на суспільство.

Плакати, які можна побачити в книзі, створювали в межах проєкту, який запустили дизайнери німецького видавництва Standet для того, щоб допомогти постраждалим українцям внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. 

До ініціативи долучилися 434 учасники з усього світу. Книжка показує, як візуальне мистецтво може «промовляти» до свого глядача та передавати певні наративи за допомогою плакатів. А також спробує дати відповідь на питання: «Як плакати можуть допомогти?».

«Poster can help». Фото: "Мистецька Бібліотека"

«How to make a book» Michal Chojecki

Видавництво Oficyna Peryferie

«How to make a book» («Як зробити книгу») — це невеличкий посібник з палітурної справи. Тут розписані основні кроки про те, як створити книгу самому.

Книжка містить три розділи: «Теорія», «Практика» та «Матеріали». Так, на її сторінках можна дізнатися: історію книги, що таке книга художника та яка її структура. В практичних порадах автор розповідає про основні параметри та розмір книжки, як її зшити та переплести, а також — накласти палітурку. Крім того, тут є інформація про матеріали: папір, нитки та палітурне полотно.

«Перший і найважливіший аспект: що означає — книгу створив художник? Під цим я маю на увазі те, що дизайнер книги є водночас й автором її змісту»,

цитата з посібника «How to make a book».
«How to make a book» Michal Chojecki. Фото: "Мистецька Бібліотека"

«Lemberg Style» Володимир Костирко

Видавництво Артбук

Володимир Костирко — львівський художник, графік, збирач старожитностей, дизайнер інтер’єру. Митець є засновником самвидаву «Кремнюк». У 2002 році відбулася перша персональна виставка Костирка — «Арес і Ерос». Він працював над облаштуванням чималої кількості львівських кнайп та галерей. Також відома його серія картин із черепами — Миколи Гоголя, Тараса Бульби і Тараса Шевченка.

Протягом 6 грудня 2022 р. – 26 березня 2023 р. в артцентрі «Я галерея» відбулася виставка Володимира Костирка. У виданні «Lemberg Style» представленні світлини тодішньої експозиції, а також біографія художника, коментарі від авторів проєкту. На сторінках книги-каталога можна побачити чотири тематичні зали з роботами митця, які експонували в старовинній квартирі «Я галереї». Крім того, тут є фото різноманітних дизайнів інтер’єру, до створення яких долучився Костирко.

«Проте Влодкове малярство — поза стилістичними схемами, стихійне й водночас придумане, легко балансує на межі жарту і трагедії, сповнене тексту, пам’яті та знаку»,

— Наталія Туліна-Маруняк про творчість Володимира Костирка.

«Видання «Lemberg Styl» — це книжка, яка допоможе краще зрозуміти наш простір, адже куратором реставрації та ремонту Мистецької Бібліотеки був саме Влодко Костирко. Завдяки цій книжці ви більше дізнаєтесь не лише про інші локації Львова, над простором яких працював Влодко Костирко, а також про самого художника і його підхід до роботи з простором та мистецтвом»,

— додає Ростислав Кузик.
«Lemberg Style» Володимир Костирко. Фото: "Мистецька Бібліотека"

Довідка

«Мистецьку Бібліотеку» у Львові відкрили в листопаді цього року. Вона розміщена на вулиці Шота Руставелі, 8, на першому поверсі будівлі, яку збудували на початку ХХ сторіччя (у 1905-1906 роках) та має особливості архітектури сецесійного стилю. 

Всередині бібліотеки на стінах можна побачити унікальні розписи, які збереглися до сьогодні, в автентичному вигляді. Крім того, тут є вторинне використання меблів: оновлені старі пічки, дерев’яні стелажі, яким понад 50 років, столи та інше.

Вас також може зацікавити Що почитати на дозвіллі: сім книжок про пізнання себе

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: