Книжки про історію української мови, зимові традиції та Бахмут: що почитати з новинок у грудні

В українських видавництвах в грудні з’явилося чимало новинок. Це книги різних жанрів про: війну, Бахмут, історію української мови та традиції святкування зимових свят і не тільки.

ІА Дивись.info продовжує переглядати видавництва та складає добірки книжкових новинок. У нашому списку можна знайти видання українських та іноземних авторів різних жанрів та тематик. Подивитися попередні добірки можна тут.

«Тут були ми» Артур Дронь

Видавництво Старого Лева

Артур Дронь – поет, який сьогодні служить у лавах ЗСУ. Перша його збірка віршів мала назву «Гуртожиток №6». На один з його текстів музикант Віктор Морозов написав пісню.

У грудні виходить друга збірка поета «Тут ми були». Раніше в інтерв’ю Дивись.info він розповів, що у книжці 50 текстів — майже всі написані від серпня 2022 року до червня 2023. Також є кілька давніших.

«Зараз зовсім інший час, значно важче життя. Страшніше, коротше. Але та робота, яку я собі визначив, залишається. Хочу писати про найважливіше і роботи це так добре, як тільки можу. А найважливішим зараз є те, як ми тримаємося в цих страшних обставинах. Як захищаємо своє право на життя ціною того ж таки життя»,розповів Артур Дронь в інтерв’ю.

Прибуток від продажу книги перерахують у благодійний фонд «Голоси дітей».

«Святий Ян Павел Другий
у старі безкоштовні часи
сказав у Львові:
«Дощ падає – діти ростуть».

Святий Іване Павле,
я виріс під цим дощем.
Але зараз така зима,
і все вимагає такої ціни,
що падають
тільки сніг і солдати.
Солдати падають – діти ростуть.
Солдати падають – діти ростуть».

(вірш зі збірки «Тут ми були» Артура Дроня).

«Тут були ми» Артур Дронь. Видавництво Старого Лева

«Українська мова. Подорож із Бад-Емса до Страсбурга» Орися Демська

Видавництво Vivat

Орися Демська – мовознавиця, докторка філологічних наук, організаторка та перша голова Національної комісії зі стандартів державної мови. Вона викладала як в українських (Дрогобицькому, Львівському, Києво-Могилянській академії), так в іноземних університетах (Вроцлавському, Варшавському, Ягелонському (Краків), Ґіссенському).

У книзі «Українська мова. Подорож із Бад-Емса до Страсбурга» науковиця розповідає про історію української мови: від її зародження й дотепер. Зокрема тут можна прочитати про розвиток української мови з індоєвропейської, взаємодію з іншими мовами та як відбувалася боротьба з російською.

«Українська протягом своєї історії не змагалася ні з грецькою, ні з латинською, ні навіть із церковнослов’янською, а співпрацювала із церковнослов’янською та польською. Вступила в непримиренне протистояння з російською. Здавалося б, усе без шансів. І  знову-таки — вистояла», – уривок з книги.

«Українська мова. Подорож із Бад-Емса до Страсбурга» Орися Демська. Видавництво Vivat

«Райська птиця» Марко Черемшина

Видавництво Discursus

Марко Черемшина – український письменник, адвокат та громадський діяч, який жив вкінці ХІХ – на початку ХХ століття. Входив до так званої «Покутської трійці» (об’єднання письменників, які походили з Покуття – Лесь Мартович, Василь Стефаник та Марко Черемшина).

«Райська птиця» є зібранням творів письменника, куди увійшли різножанрові тексти. Це і літературно-критичні виступи, і присвяти, і листи, і мемуари, і переклади та звісно – художні твори. Крім того, в книзі є словник малозрозумілих слів, оскільки автор використовував діалекти у своїй творчості.

«Плачі горами стеляться, дугами гори уперізують. Буйні вітри ними граються. Тут були, тут нема: співанки жалібні. Зоря росою їх змиває, гей мід спиває. Таке тото село тихоньке, таке зарошене! Деревище у мокрій ямі межи німими могилами», – цитата з твору «Карби» Марка Черемшини з видання «Райська птиця».

«Райська птиця» Марко Черемшина. Видавництво Discursus

«Сіра пейна» Анатолій Дністровий

Видавництво Віхола

Анатолій Дністровий – автор понад 20 книжок, прозаїк, поет, художник, член Українського ПЕНу,  який навесні 2022-го долучився до Сил оборони України. Цієї осені вийшла поетична книжка «Дні тривог. Поезії».

«Сіра пейна» – прозова книга Анатолія Дністрового. У ній автор оповідає художника, який ізолювався від людей у своїй майстерні. Так, тут зображено й взаємини митців й проблеми у суспільстві. Твір розпочинається епіграфом з листа французького письменника Гюстава Флобера.

«Він не враховував усіх контекстів, які її породжують… Музика ніколи не звучить без контексту й без атмосфери, так само, як і люди не ходять без тверді під ногами. Її робить музикою саме те, де вона лунає, – культурне та соціальне тло…», –  цитата з книги.

«Сіра пейна» Анатолій Дністровий. Видавництво Віхола

«Під подушку чи під ялинку? Антропологічне дослідження свят» Дар’я Анцибор

Видавництво Лабораторія

Дар’я Анцибор – дослідниця фольклору, кандидатка філологічних наук, наукова співробітниця Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф.

У книзі «Під подушку чи під ялинку? Антропологічне дослідження свят» авторка розповідає про особливість традиції на зимові свята. Видання є дослідженням фольклористки про те, як деякі традиції змінилися сьогодні та що не це плинуло. Так, тут можна дізнатися: коли ми розпочали прикрашати ялинку і чи замінила вона повністю дідуха; про Миколая, Санта Клауса та Діда Мороза; як радянська влада впливала на святкування свят і не тільки.

«Первинно практики обдаровувати одне одного на Різдво не існувало. Її пов’язали з біблійною оповіддю про трьох волхвів уже згодом. Спочатку символічні дарунки дітям пов’язувалися саме з Миколаєм Мирлікійським, – уривок з книжки.

«Під подушку чи під ялинку? Антропологічне дослідження свят» Дар’я Анцибор. Видавництво Лабораторія

«Бахмут» Мирослав Лаюк

Видавництво Ukraїner

Мирослав Лаюк – український поет, письменник, викладач у Києво-Могилянській академії. У його творчому доробку є такі книги, як-от: поетичні збірки – «Осоте!», «Метрофобія», «Троянда»; та прозові твори – «Баборня», «Світ не створений», «Залізна вода».

Книга «Бахмут» складається з двох частин. У першій – містяться літературні репортажі, а в другій – есеї про історію міста. Там автор перебував у період зими та в березні 2023 року, коли вже були активні артилерійські обстріли та бої. У свої текстах він описує життя людей, зокрема військових, які перебували в Бахмуті.

«На Новий рік ми були в Бахмуті з фотографом Данилом Павловим. Читачка, яка живе в Канаді, у нашому новорічному матеріалі на сайті Reporters побачила на одному із зображень свою матір — пані Олександру. Вона написала в редакцію і згодом попросила мене: якщо їхатиму в Бахмут іще раз, спробувати ту вивезти», – уривок з книги.

«Бахмут» Мирослав Лаюк. Видавництво Ukraїner

«Нова радість стала. Улюбленi колядки та щедрівки»

Видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

«Нова радість стала» – перевидання збірника українських колядок та щедрівок для дітей та дорослих. Тут можна знайти тексти вже відомих народних пісень, ілюстрованих українськими художниками. Наприклад, коляди – «Бог ся роздає», «Нині Рождество Божого дитяти», «Темненька нічка», щедрівка «Небо ясні зорі вкрили» тощо.

Крім того, в книжці є QR-коду, перейшовши за яким можна послухати їх виконання. Упорядником видання є український письменник та поет Іван Малкович.

«Нова радість стала. Улюбленi колядки та щедрівки». Видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА
З книжки «Нова радість стала. Улюбленi колядки та щедрівки». Видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

Попередні добірки книжок

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас іншу тематичну добірку дитячих книжок зі святковою атмосферою. Туди увійшли такі видання як:

  • «Снігова Королева» Ганс Християн Андерсен.
  • «Різдвяна шапка Янголинки» Грася Олійко.
  • «День Сніговика» Дзвінка Матіяш.
  • «Історії друзів iз Горiшкових Плавнiв» Катерина Єгорушкіна.
  • «Янгольська скрипка» Лариса Камінська.
  • «Чарівні історії. Канікули Святого Миколая» Юліта Ран.
  • «Щедрик. Фантастична історія» Оксана Лущевська.

Крім того, ІА Дивись.info розпочало рубрику «Що почитати у львівських бібліотеках» та разом з «Мистецькою Бібліотекою» підготувало десять книжок, які можна переглянути та почитати в бібліотеці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: