Про янголів, сніговика та різдвяні дива: добірка дитячих книжок зі святковою атмосферою

Зимові свята вже зовсім близько. 6 грудня в Україні відзначатимуть День Святого Миколая. З цієї нагоди ІА Дивись.info переглянула українські видавництва та склала добірку дитячих книжок, які доповнять святкову атмосферу. Це твори про Миколая, Янголинку, Снігову Королеву, казкових звірів і не тільки.

«Снігова Королева» Ганс Християн Андерсен

А-ба-ба-га-ла-ма-га

Ганс Християн Андерсен – відомий на увесь світ данський письменник та казкар, який жив у ХІХ столітті. Він є автором таких казок, як-от: «Принцеса на горошині», «Непохитний олов'яний солдатик», «Гидке каченя», «Дюймовочка», «Дівчинка з сірниками» тощо.

«Снігова Королева» займає виняткове місце в творчому доробку автора. В книзі розповідається історія Кая та Герди. Одного разу хлопцеві в око потрапив уламок з диявольського дзеркала. Після цього він сприймає світ по-іншому: все добре йому здається поганим і навпаки. Крім того, він потрапляє в полон Снігової Королеви, яка «заморозила» його серце. Тому тільки любов Герди здатна врятувати хлопця з «крижаного полону».

«Я не можу дати їй більше сил, ніж у неї є зараз. Хіба ти не бачиш, яка велика її сила? Хіба ти не бачиш, що їй підкоряються і люди, і тварини? Адже вона боса обійшла півсвіту. Не в нас позичати їй сили. Сила – в її серці», – уривок з казки «Снігова Королева».

Снігова Королева» Ганс Християн Андерсен. А-ба-ба-га-ла-ма-га

«Різдвяна шапка Янголинки» Грася Олійко

Видавництво Старого Лева

Грася Олійко – сучасна українська художниця. Вона проілюструвала чимало дитячих книг, а також написала власні тексти до своїх малюнків.

У книжці «Різдвяна шапка Янголинки» оповідається історія Янголинки напередодні різдвяних свят. Вона має особливу мету – роздати людям святковий настрій. Одного разу небесна посланиця бачить на вулиці кошеня, яке не має дому. Тваринка змерзла та голодна. Янголинка хоче допомогти кошеняті. Адже саме з добрих дій розпочинаються справжні дива.

«І розповіла, що різдвяні янголи не лише розсипають святковий настрій. Ще вони допомагають тим, хто змерз, зголоднів, тим, хто не має дому. Як-от кошеня», – цитата з тексту «Різдвяна шапка Янголинки» Грасі Олійко.

«Різдвяна шапка Янголинки» Грася Олійко. Видавництво Старого Лева

«День Сніговика» Дзвінка Матіяш

Discursus

Дзвінка Матіяш – сучасна українська письменниця та перекладачка. Вона є авторкою книг, як-от: «Реквієм для листопаду», «Казки п’ятинки», «Дорога святого Якова», «Подарунок від святого Миколая», «Мене звати Варвара» тощо.

У книжці «День Сніговика» зображена історія Ірми. Вона мешкає в Медовому місті, але мріє вчитися у Великому місті. Однак там владу над усім має жорстокий диктатор. Він не дозволяє людям бачити сни, тримати домашніх тварин, а також – любити сніг. Водночас Ірма це прагне змінити, адже саме вона має винятковий дар.

«Ірму чомусь усе це розсмішило – перевірка снігом і стурбоване обличчя класної керівнички. Та вона сотні разів бігала боса по снігу. Що тут перевіряти. Ну звісно, зараз мінус десять, але одну хвилину на снігу витримати можна», – уривок з книжки.

«День Сніговика» Дзвінка Матіяш. Discursus

«Історії друзів iз Горiшкових Плавнiв» Катерина Єгорушкіна

Видавництво Vivat

Катерина Єгорушкіна – сучасна дитяча українська письменниця, яка належить до Національної спілки письменників та Всеукраїнської арттерапевтичної асоціації. Вона займається арттерапією, зокрема є авторкою серії книжок «Казкотерапія» і «Музична казкотерапія для малят».

У книжці «Історії друзів iз Горiшкових Плавнiв» оповідається про звірів, які готуються до зими. У кожного з них свої плани як пережити цей нелегкий період року. Хтось переїде на зимівлю в тепліше місце, хтось – впаде в сплячку, а хтось – буде насолоджуватися снігом. Так, в творі на прикладі звірят можна краще й зрозуміти особливості стосунків між людьми.

«Коли з Великого Волоського Горіха впав останній листочок, мешканці Горіхових Плавнів стали готуватися до зимівлі. Ведмеді, їжаки й соні спатимуть до весни. Кенгуру помандрують до Нової Ґвінеї, щоб пережити холоди. А всі інші звірята ліпитимуть снігосов, снігобілок та снігоконей, кататимуться на лижах і зустрічатимуть Новий рік», – уривок з книжки.

«Історії друзів iз Горiшкових Плавнiв» Катерина Єгорушкіна. Видавництво Vivat

«Янгольська скрипка» Лариса Камінська

Видавництво РМ

Лариса Камінська – сучасна українська письменниця та ілюстраторка. Вона є авторкою книжки для дітей «Секрети чарівних подарунків», до якої сама створила малюнки.

У книжці «Янгольска скрипка» зображена історія Славка. Він завжди любив Різдво та чекав на це свято. Однак цього разу сталося інакше, бо його сестра Яринка потрапила в лікарню. Водночас хлопець хоче, попри всі негаразди, створити для сестри справжнє свято та пришвидшити її одужання. У цьому йому має допомогти скрипковий майстер.

«Старий майстер поволі підвівся й подався до спальні. Там з найвищої книжкової полички він дістав старий фотоальбом. Серед багатьох світлин знайшов сімейний портрет: молодий скрипаль і маленька дівчинка в костюмі янгола. Фото було чорно-біле, та все одно її великі очі дивилися блакитним поглядом», – уривок з твору «Янгольська скрипка».

«Янгольська скрипка» Лариса Камінська. Видавництво РМ

«Чарівні історії. Канікули Святого Миколая» Юліта Ран

Видавництво Ранок

Юліта Ран – сучасна українська журналістка, сценаристка та письменниця. Вона є авторкою понад тридцяти книжок для дітей.

У книзі «Чарівні історії. Канікули Святого Миколая» оповідається історія, як одного разу Святий Миколай дізнався, що багато дітей вже не вірять в нього. Тому він має повернути малечі віру в дива та святковий настрій. Так, історія зображує цікаві пригоди дитячого дарувальника.

«Незабаром кожна дитина мала у своїх руках чарівну повітряну кульку. А святий Миколай стояв на головній площі міста й усміхався», – цитата з книжки «Чарівні історії. Канікули Святого Миколая» Юліти Ран.

«Чарівні історії. Канікули Святого Миколая» Юліта Ран. Видавництво Ранок

«Щедрик. Фантастична історія» Оксана Лущевська

Видавництво Моя книжкова полиця

Оксана Лущевська – сучасна українська письменниця, поетка та дослідниця дитячої літератури. Вона є авторкою понад 35 книг для підлітків та молодших дітей.

У книзі «Щедрик. Фантастична історія» письменниця зображує історію Тоні. Одного разу дівчина поїхала до Нью-Йорка, щоб взяти участь у концерті до сторіччя виконання однієї з найвідоміших українських колядок. Така історія дає можливість дізнатися більше про історію колядки «Щедрик», що стала відомою на весь світ.

«Ця дивовижна історія трапилася в знаменитій концертній залі Карнеґі-хол у Нью-Йорку, а потім повторилася через 100 років. Обидва рази в залі гучно зазвучала дивовижна українська пісня», – цитата з книжки.

«Щедрик. Фантастична історія» Оксана Лущевська. Моя книжкова полиця

Попередні добірки книжок

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас іншу тематичну добірку книжок про пізнання себе. Туди увійшли такі видання як:

  • «Наодинці з собою» Марк Аврелій.
  •  «Три листки за вікном» Валерій Шевчук.
  • «Ловець у житі» Джером Девід Селінджер.
  • «Місто» Валер’ян Підмогильний.
  • «Під скляним ковпаком» Сильвія Плат.
  • «Сповідь» Святий Августин.
  • «Найкраще» (трактати, діалоги, притчі, байки) Григорій Сковорода.

Вас це може зацікавити Книжки про російський колоніалізм, незламність та війну: що почитати з новинок у листопаді

Нагадаємо, що ІА Дивись.іnfo також складає добірки книжок, вистав та фільмів. Тому що подивитися у львівських театрах цього тижня можна тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: