Що подивитися у львівських театрах наступного тижня: добірка вистав

З 28 листопада по 3 грудня у львівських театрах можна переглянути багато цікавих постановок – драму, комедію, балет, мюзикл, трагікомедію. Це виставки на різноманітні теми: про жіночі долі, чоловічу самотність, кохання, ретро-Львів і не тільки.

ІА Дивись.іnfo переглянула репертуар львівських театрів та склала добірку цікавих вистав, які можна подивитися вже наступного тижня.

Драма «TOP GIRLS»

Театр Лесі

Вистава створена за п’єсою британської письменниці Керил Черчилл. Своєрідне гасло драми: «Жінки, діти й божевільні не можуть бути Папою».

Вистава розпочинається з вечірки, яку влаштувала Марлін. Вона святкує своє призначення на керівну посаду в компанії, в якій працювала певний час. У гості до Марлін приходять загадкові героїні з минулого, які розповідають про свої нещасні долі.

У драмі зображено різних жінок, як-от: «Дивна-Маленька», «Прагматична-Доросла», «Тривожна-Маленька», «Занадто-Скромна-Доросла», «Яка-Багато-Досягла» й не тільки. Кожна з них має свою унікальну історію, особистий досвід пошуку себе та власного щастя.

Режисером вистави є Дмитро Захоженко.  З англійської мови на українську переклала Олеся Камишникова. Сценограф – Олексій Хорошко.

Коли дивитися: 29 листопада та 1 грудня о 18:00 год.

Кадр з вистави «TOP GIRLS». Театр Лесі

Поетична інсталяція «Формула екстази»

Театр Леся Курбаса

Вистава «Формула екстази» створена на основі текстів поета з Лемківщини Богдана-Ігоря Антонича. На початку ХХ століття він жив та творив у Львові. Після себе автор залишив чималий творчий доробок як-от збірки віршів: «Привітання життя», «Три перстені», «Книга Лева», «Зелене Євангліє», «Ротації».

Так, вистава інтерпретує поезію Антонича: поєднує тексти з музикою Лисенка, Баха та лемківськими народними піснями. Театрознавиця Галина Канарська зазначила:

«Поезія Богдана Ігоря Антонича витає над усім цим, як ангел, вібруючи в інтонаційному різноманітті акторських голосів. Кожен розкриває свій міф про Антонича, кожен намагається якнайточніше відчути думку поета, інколи особисте «Я» перекриває «Я» авторське. А, може, кожен глядач приходить в театр зі своїм міфом про Антонича...»

Над постановкою інсталяції працювали: Володимир Кучинський (Структури Співіснування), Олексій Хорошко (Геометрія Зображень), Оксана Хорошко (Лінії Силуету), Володимир Стецькович (Художник зі світла).

Коли дивитися: 3 грудня о 18:00 год.

Епізод з постановки «Формула екстази». Театр Леся Курбаса

Балет «Тіні забутих предків»

Львівська Національна Опера

Балет «Тіні забутих предків» створено на основі однойменного твору Михайла Коцюбинського, а також – музики Івана Небесного та лібрето Василя Вовкуна. Тут зображена історія кохання Івана та Марічки в сучасній мистецькій інтерпретації.

Над постановкою працювала міжнародна команда, зокрема сценографію до опери зробив литовський митець. Крім того, на сцені можна поглянути на автентичний гуцульський одяг, який поєднано з модерністю.

Диригентом-постановником опери є Юрій Бервецький. Балетмейстер-постановник – Артем Шошин. Над світлом та сценографією працював Арвідас Буйнаускас.

Коли дивитися: 3 грудня о 17:00 год.

«Тіні забутих предків». Львіська опера

Мюзикл «Поїзд зі Львова»

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

У виставі «Поїзд зі Львова» можна почути ретро-музику, яка була у Львові в 20-40-х роках ХІХ століття. Мюзикл є своєрідним потягом в минуле. Зокрема тут зображені спогади двох старших людей про свою молодість. Тоді вони пережили війну, а також переселення в Польщу та Сибір.

Режисером вистави є Ярослав Федоришин.

Коли дивитися: 3 грудня о 18:00 год.

Епізод «Поїзд зі Львова». Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

Трагікомедія «Вороги. Історія любові»

Театр імені Марії Заньковецької

У виставі зображено історію одного чоловіка. У своєму житті він зустрічав чимало жінок. Якось потрапив в обійми селянки Ядвіги, яка сховала його від нацистів. Іншим разом – його палким коханням була Маша. Одного разу він знову зустрічає свою колишню дружину Тамару. Однак згодом залишається сам-один.

Режисером-постановником вистави є Максим Голенко. Хореографія – Олексій Бусько. Художник постановник – Юлія Заулична.

Коли дивитися: 2 грудня о 17:00 год.

З вистава "Вороги. Історія любові" Театр імені Марії Заньковецької

Комедія «Джалапіта»

Перший український театр для юного глядача

Сюрреалістична комедія «Джалапіта» створена за твором української авторки Емми Андієвської. У виставі зображені пригоди Джалапіти. Він є винахідником та мандрівником в космосі. Однак герой також з радістю допомагає звичайним людям на Землі. Щоправда, в незвичний спосіб.

Режисером комедії є Артем Вусик. Художник-постановник – Мар'ян Савіцький. Хореографія – Ніна Хижна.

Коли дивитися: 28 листопада о 12:00 год.

Епізод з вистави «Джалапіта». Перший театр

Вистава для дітей «Стук-Грюк»

Львівський театр ляльок

Вистава «Стук-Грюк» призначена для дітей від нуля до трьох років та може стати одним із перших їхніх знайомств із мистецтвом. Крім того, тут вони разом з батьками мають змогу краще пізнати навколишній світ у його різних виявах – нових предметах, звуках, поняттях. Так, вистава розпочинається зі спілкування дітей та акторів, а закінчується – дослідженням декорацій.

Постановка відбувається на ігровому майданчику. Він має вигляд манежу, який зробили з картонних коробок-будиночків. Під час створення вистави взяли до уваги рекомендацій психологів раннього віку та досвід закордонних «Бейбі-театрів».

Режисеркою вистави є Марина Богомаз. Художницею – Ольга Філончук.

Коли дивитися: 2-3 грудня о 11:00 год.

Епізод з вистави «Стук-Грюк». Львівський театр ляльок

Нагадаємо, що ІА Дивись.іnfo також складає добірки книжок та фільмів. Тому що почитати на дозвіллі можна переглянути тут.

Читайте також Про УПА, дев'яності та війну: добірка сучасних українських фільмів 2023 року

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: