Історичну віллу, яку побудували на початку ХХ століття у Львові, продають

image - 2024-03-29T124313.301
Історична вілла «ŁOMNICA» у Львові. Фото: Максим Ощіпко.

У Львові виставили на продаж віллу «ŁOMNICA», яку спорудили на початку ХХ століття в стилі романтичного історизму.

Про це ІА Дивись.info  повідомили в «Спадщина.UA».

Там розповіли, що вілла після тривалих перемовин та юридичних процедур відновила свою цілісність як об’єкт нерухомості та шукає господаря. Загальна площа будівлі становить 407 кв.м. та може бути збільшена до 600 кв.м. шляхом влаштування експлуатованого горища, площа земельної ділянки для обслуговування маєтку — 30 сотих.

Вілла розташована в межах історичного ареалу Львова за адресою: вулиця Сахарова, 62А. Вона має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

«ŁOMNICA» — одна із найцікавіших та найбажаніших приватних вілл Львова поряд із «Юлієткою», «Сoнячною», «Вєжбiцькoгo», та «Нa Хрeстi». Це дійсно рідкісний випадок, що такий цінний та фактично унікальний об’єкт культурної спадщини потрапляє на публічний ринок, і для нас честь, що маємо можливість бути бодай трішки до нього причетними, та віримо, що він знайде свого найкращого нового господаря. Ця вілла може стати початком відродження історичного характеру та статусу цілої дільниці», — зазначає засновниця ініціативи «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів, чия команда долучилася до впорядкування будівлі.

Також в «Спадщина.UA» зазначають, що на період пошуку нового власника планують проводити організовані групові екскурсії для всіх охочих спільно з істориком архітектури Тетяною Казанцевою. Перша планова екскурсія — в неділю, 7 квітня об 11:00 год.

Контакт для реєстрації на екскурсії — Юлія Корицька - Голуб +380676741339.

Фото: Максим Ощіпко
Фото: Максим Ощіпко

Що відомо про віллу «ŁOMNICA»

Вілла «ŁOMNICA» побудували на історичній ділянці «Вулька», яка в ХХ ст. була елітою заміською зоною забудови — на території поселення, закладеного ще у XVII столітті над Вулецьким Потоком. У архівних матеріалах зазначено: «над нижньою частиною Вулецьких корсо, яка серпантином підіймалася до Стрийського парку».

Фото вілли, надане «Спадщина.UA»

Будівлю збудували в 1910-1911 роках за проєктом архітектора Кароля Турковського. Її спорудили на замовлення власників земельної ділянки майбутніх відомих архітекторів та будівничих Яна Пфайфера та Станіслава Ревуцького. У 1927-1929 роках її реконструйовано архітектурним бюро «Станіслав Ревуцький та Владислав Дердацький» для ймовірного майбутнього проживання сімей трьох синів Ревуцького. Внаслідок цього вілла отримала три окремі входи та три планувально незалежні квартири, рівно ж як і можливість автономного використання трьох рівнів об’єкту та величезного льоху у цокольному рівні зокрема.

За інформацією «Спадщина.UA», в будівлі ніколи не проводили звичний в часи УРСР капітальний ремонт, тому у віллі збереглося вкрай багато автентичних деталей: розкішні забіжні сходи з точеними балясинами та перилами, старовинна дверна та віконна столярка з латунною фурнітурою, рідні ґратки, водостічні труби та подекуди — старі печі та система опалення.

За однією із версій, вілла отримала свою назву як інспірація від Ломницького Штиту — другої за висотою вершини у Високих Татрах на території Словаччини, що походить від потоку Ломниця, який протікає по дну Ломницької долини. За іншою ж версією найменування вілли походить від назви річки Лімниця (Ломниця, Ломніца, Łomnica), що тече в межах Калуського і Івано-Франківського районів Івано-Франківської області та є правою притокою Дністра. На початок ХХ століття назва «Ломниця» була поширена і серед вілл та садибних будинків у Закопаному, де в той час також вели активну житлову забудову.


Раніше ми повідомили, що у Львові відновили історичні двері-віяло на вулиці Глибокій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: