Дитяча письменниця та ілюстраторка «Букваря»: львівська мисткиня Вікторія Ковальчук

Вікторія Ковальчук
Вікторія Ковальчук/Читомо

Художниця Вікторія Ковальчук розробила оригінальне оформлення українського «Букваря», який отримав диплом І-го ступеня на Всеукраїнському конкурсі «Мистецтво книги», його назвали найкращою книгою 2000 року. Вікторія Ковальчук писала також дитячі казки та новели, її життя обірвалось через коронавірус.

Сьогодні, 4 квітня, треті роковини. ІА Дивись.info розповідає, ким була Вікторія Ковальчук - пам'яті її творчості.

Ще дитиною Вікторія почала малювати

Майбутня художниця родом із Ковеля Волинської області, та розквіт її творчості пов'язують саме зі Львовом. Тут вона закінчила поліграфічний інститут імені Федорова.

Її батько був службовцем, а матір — лікаркою. Ще з дитинства Вікторія захоплювалась малюванням, відвідувала художні гуртки, а у 12 років пішла на навчання до вечірньої художньої школи.

Коли підлітці було 14, вона перемогла в обласному літературному дитячому конкурсі із розповіддю «Миролька». Мабуть, тоді й Вікторія Ковальчук вирішила писати для дітей, водночас вона ілюструвала дитячі книги. Загалом у її доробку дві сотні робіт.

Міфічний реалізм Вікторії Ковальчук

Стиль художниці означували різними термінами: від символізму з елементами сюрреалізму до міфічного реалізму. Вона навіть вирішила розробити «приколізм» – своєрідний протест проти постмодернізму та споживацтва.

Вікторія Ковальчук. Радісна пісня золотої аравани/Art.lviv-online

Вікторія Ковальчук захоплювалась українським фольклором, що частково сформувало стиль та образну структуру її робіт.

У радянські часи Вікторія Ковальчук оздоблювала книги українських поетів Богдана-Ігоря Антонича, Ліни Костенко, Івана Світличного, Ігоря Калинця, Наталі Забіли, Анатолія Камінчука, Галини Кирпи, Дмитра Павличка, Богдана Стельмаха. Видання, що їх ілюструвала Вікторія Ковальчук, нерідко перемагали на республіканських та всесоюзних книжкових виставках.

Зокрема, 2014 року художниця отримала урядову премію імені Лесі Українки за книжку «Про фею Дорофею».

Вікторія Ковальчук. Про фею Дорофею, Стіл казкарки/Art.lviv-online

Вікторія Ковальчук розробила оригінальне оформлення українського «Букваря», який отримав диплом І-го ступеня на Всеукраїнському конкурсі «Мистецтво книги» у 2000 році і був названий найкращою книгою року. Буквар отримав 9 перевидань загальним накладом понад 200 тисяч примірників.

"Буквар, проілюстрований Вікторією Ковальчук
Вікторія Ковальчук. Буквар. Ілюстрація літери К/Art.lviv-online

Книга художниці «Український стрій» була визнана найкращою книгою року 2001 року. Художниця працювала над книгою, присвяченою народному вбранню впродовж чотирьох років – 1990-1994. Збирала польовий матеріал по всій країні, розробила оригінальну концепцію для науково-популярних ілюстрацій. 6 років книга «шукала свого видавця». Вийшла в 2000 ексклюзивним тиражем.

Вікторія Ковальчук померла через ускладнення коронавірусу 2021 року. Мисткині було 67 років.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: