Львів'янин, котрий за кордоном писав про Україну для іноземців

375px-Данило_Гузар-Струк
Данило Гузар. Фото: Вікіпедія

Він був редактором англомовної енциклопедії України, літературознавцем, поетом та критиком. Данило Струк змалечку був обдарованою особистістю та намагався досліджувати невідоме за будь-яких обставин.

ІА Дивись.info розповідає про непересічну особистість, чия доля могла бути іншою, якби не війна.

Львів. 1940 рік. У родині Дарії і Євстахія Струків народжується син. Називають його Данилом. Це сталось у цей день, 5 квітня, 83 роки тому. Майбутній поет, критик та літературознавець ще не знав, що для нього підготувала доля.

У другу річницю шлюбу, 22 червня 1941 року, батьки хлопчика привітали одне одного, а тато, Євстахій, був переконаним, що їх врятують, бо «прийдуть німці до Львова», пише історик Василь Глинчак.

Дарія і Євстахій Струк. 22 червня 1939 року.Фото з архіву Ярослави Матійчин-Струк, надане Василеві Глинчаку

Євстахій Струк обіймав посаду помічника ректора медичного інституту. Він належав до радянської номенклатури, тому щоранку його на роботу забирали на службовому авто.

«Як відомий український активіст, переслідуваний іще за Польщі, Струк добре знав, що будь-коли його можуть забрати. Як забрали з університету брата Миколу. Як забирали багатьох знайомих і студентів. Жили з Даркою в постійній тривозі», — додає історик.

Того дня батько Данила востаннє покинув дім, напередодні вдень відправивши коханій букет півоній. Бо ж свято, річниця.

Пізніше Дарія впізнала свого чоловіка серед сотень жертв, яких закатували енкаведисти у тюрмі на Лонцького.

Тюрма на Лонцького у Львові. Фото Валерії Печеник, 2016 рік

Згодом виявилося, що батько Данила у ті дні врятував пів сотні студентів медичного інституту, яких він замкнув у гуртожиткові.

«Помічник ректора зателефонував комендантові і наказав звільнити приміщення для поранених червоноармійців. Двері гуртожитку розчинилися, студенти розлетілися як птахи. А тут за ними приїхали: "Гдє студєнти?". Комендант розповів. Шакалами розлючені енкаведисти кинулися до інституту, Схопили Струка, зв'язали і стягнули сходами», — дослідив Глинчак.

Еміграція та биті коліна

Літо 1944. Дарія із матір'ю та чотирічним Данилом покидають Львів з останнім ешелоном біженців. Попрямували до Міттенвальду, що в Німеччині. Мешкали у таборі для вимушених переселенців.

Тут Дарія зустріла давнього знайомого покійного коханого, Василя Гузара, вояку УПА та досвідченого дантиста. Коли вони частували вечерю, гість глянув на хлопчика та розчулився з того, скільки сиріт в Україні залишилося, таких, як Данилко. Дарія зупинила перед виходом Василя й запропонувала йому стати батьком малюка, на що чоловік погодився.

Сім'я переїхала до Америки, де в Данилка з'явилася сестричка, яку назвали Наталею. Згодом вона стане відомою канадською художницею українського походження.

Найцінніший п'ятитомник

Данилко був, як і більшість діток: бешкетував, довго гуляв на вулиці, товаришував із іншими. Навчався у місцевій школі, а згодом, вже юнаком, вступив до Гарвардського університету, пізніше — Альбертинського, що в Канаді.

У 30 років Данило здобуває звання доктора філософії у Торонтському університеті та захищає дисертацію про Василя Стефаника, одного із перших модерністів в Україні.

Чоловік викладає у вузах. А 1982 року 42-річний Данило Струк обіймає посаду відповідального редактора англомовної «Encyclopedia of Ukraine», за кілька років стає головним редактором.

Англомовна «ЕУ» створювалася працівниками торонтського відділення Канадського інституту українських студій (КІУС). Допомагав із цим видатний історик, професор Володимир Кубійович.

П'ятитомник видали 1984—1993 роках у видавництві Торонтського університету.

«З появою на мапі світу незалежної України, коли постала нагальна потреба донести до людства правду про неї, зламавши панівні московські стереотипи, робота над наступними томами нагадувала справжній штурм. Струк залучив до справи комп'ютерну технологію, і томи з золотим соняшником на синій оправі незабаром зайняли своє місце на полицях бібліотек. В одному з томів була стаття «Євстахій Струк», написана Данилом. Син розповів про батька», —  розповів Глинчак.

Як літературознавець, Данило Струк сформулював поради та підходи до розуміння творів поетки у своїй статті «Як читати поезії Емми Андієвської». (українська письменниця, поетеса та художниця. Створила власний світ поетичних та художніх образів у високоіндивідуальній манері. Філософські, духовні та містичні теми є головними у творчості Андієвської - ред.).

Тим не менш дослідники стверджують, що доля літературознавця була важкою та тривожною. Його не стало 19 червня 1999 року у Німеччині. Данилові Струку було 59 років. Похований він у Мюнхені. Відомо, що нащадки поета нині мешкають в Україні та Канаді. Це двоє синів та одна донька із родиною.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: