Смоленськ: 14 роковини авіакатастрофи, у якій загинув президент Польщі

630_360_1523455091-4094

Цього дня минає 14 років від дня авіакатастрофи під Смоленськом. Тоді загинули 96 людей, серед яких тодішній президент Польщі Лех Качинський. За результатами розслідування Міждержавного авіаційного комітету, причиною аварії стало рішення екіпажу не йти на запасний аеродром, а також недоліки в забезпеченні польоту і підготовці до нього.

Що відомо про катастрофу, розслідування якої припинили через більш ніж десять років, дізнавалася ІА Дивись.info.

Хронологія подій

10 квітня 2010 року польська делегація прямувала на Росію, аби взяти участь у церемонії вшанування жертв Катинської трагедії (масової страти польських офіцерів органами НКВС СРСР за цілком секретним наказом партійно-державного керівництва СРСР (рішення Політбюро ЦК ВКП (б) від 5 березня та 5 квітня 1940 року — наймасштабніше у Катинському лісі). Однак екіпаж Ту-154 не долетів до військового аеродрому під російським Смоленськом. Сталося це вранці, близько 10:00 год. за київським часом).

Загинули 96 осіб. Це президент Польщі Лех Качинський із першою леді країни, високопосадовці країни, зокрема, представники Сейму та Сенату, громадські діячі та представники духовенства.

Розслідування

У листопаді 2016 року польська прокуратура відкрила повторне масштабне розслідування цієї катастрофи. У відомстві заявили, що ексгумуватимуть тіла 83-жертв трагедії, у тому числі Качинського та його обраниці. Тіла намагались дослідити до кінця 2017 року. Одна із версій стосувалась того, що авіакатастрофа, яка сталась під Смоленськом, ймовірно, спланована.

Питань більше, ніж відповідей

Фахівці запідозрили, що практично всі розтини проводились спеціалістами із росії. Без участі польських колег. Окрім цього, їх провели недбало, а також зафіксували три випадки, коли переплутали тіла.

Вацлав Берчинський, котрий очолює підкомісію з розслідування Смоленської катастрофи, припустив, що президентський літак почав розпадатися ще перед зіткненням із наземними об'єктами. Він вважає, що такими були результати детального аналізу розмови екіпажу літака з вежею контролю руху у Смоленську.

15 грудня 2023 року уряд Польщі розпустив комісію, яка повторно розслідувала катастрофу. 

Фото: Serge Serebro, Vitebsk Popular News

А втім, він не підтвердив остаточно, чи можна це кваліфікувати як замах.

Через вісім років після авіакатастрофи, у квітні 2018 року, виявили 69 фрагментів тіл 26 осіб. Вони були у трунах інших людей. А перед цим у труні генерала Влодзімежа Протасінского, який загинув у Смоленській трагедії, виявили останки чотирьох жертв, а у труні Качинського — фрагменти двох тіл.

За даними польської комісії, літак, ймовірно, підірвали. Про це свідчить те, що ліве крило повітряного судна почало руйнуватись перед зіткненням із деревом і має ознаки вибуху.

Поміж цим, останній факт підтверджує те, що записали різкий стрибок температури на борту.

Інші версії

2018 року з'явилась технічна доповідь Варшави щодо причин Смоленської трагедії. Поміж іншим, там спростували версію про те, що винними у авіакастрофі були пілоти. Натомість назвали версію  — два вибухи на борту літака.

Згодом росія відмовила Польщі у реконструкції уламків літака Ту-154. Їх Варшава не отримала й до сьогодні. Схоже, рф підробила бортові самописці з літака президента країни, заявили розслідувачі авіакатастрофи.

За даними британських експертів, які з'явились у березні 2019 року, на більшості зразків урядового літака Польщі, помітили сліди вибухівки.

Цього ж року, суд у Польщі визнав винним у злочинній недбалості, що призвела до катастрофи лайнера під Смоленськом, ексочільника канцелярії прем'єра Тамаша Арабського, звинувативши його у тому, що він не вжив необхідних дій для того, щоб всіляко перешкодити тому, щоб цей політ відбувся.

РФ приховує свідків катастрофи

Таке переконання досі побутує у Польщі. Зі слів глави держави Анджея Дуди, катастрофа, яка відбулась у Смоленську 2010 року, є ще однією причиною складних відносин Польщі із РФ.

2022 року, у квітні, Польща звинуватила росію у прямому втручанні, через яке сталась Смоленська авіакатастрофа, заявив голова підкомітету з розслідування Смоленської катастрофи, колишній міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич.

За даними слідства, причиною катастрофи повітряного судна Ту-154М 10 квітня 2010 року під Смоленськом, став вибух у лівому крилі.

Мацаревич казав, що визначено точно місце, час і звук вибуху, який зруйнував крило і спричинив катастрофу. Його продовженням став черговий вибух у центральному крилі, на кілька метрів над землею, який знищив весь літак і призвів до смерті польської делегації.

Крім того, на 190 елементах літака Ту-154М виявили сліди вибухівки. Деякі сліди вибухівки перебували в місцях, які недоступні пасажирам або екіпажу. Згідно висновків підкомітету, використовувалися термобаричні заряди.

«Багато (польських. — ред.) опозиційних політиків та медіа, які їх підтримували, жартували над підкомітетом, що не було такого поняття, як термобаричний вибух. Думаю, що після атак рф в Україні, де термобаричними зарядами знищують велику кількість людей, буде якась рефлексія на цих людей, як можна так нахабно брехати», — підкреслив голова підкомітету.

Лабораторні дослідження показали наявність на уламках літака вибухових речовин, таких як пентрит, тротил, гексоген і нітрогліцерин.

Мацеривич також додав, що за даними свідків (більшість - росіян), що були в Смоленську в той час як сталась катастрофа, вони почули вибух до того, як літак впав на землю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: