Львівські лікарі вперше виконали аутологічну трансплантацію кісткового мозку

image - 2024-04-11T112541.910
Джерело фото/ ЛМР

У лікарні святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова хірурги успішно провели трансплантацію кісткового мозку чоловікові аутологічним способом - йому пересадили його ж клітини після хіміотерапії.

Про це повідомили в пресцентрі Львівської міської ради.

Там розповіли, що у 57-річного Олега Рогожинського з Тернополя діагностували множинну мієлому. Минулого року він почав відчувати біль у кістках, легку слабкість та помітно схуд. Рівень гемоглобіну був низьким.

Після цього чоловік пройшов обстеження в лікарні, де йому діагностували множинну мієлому. За словами медиків, це злоякісне захворювання кровотворної системи, при якому в кістковому мозку утворюється надлишкова кількість плазмоцитів, і патологічний білок руйнує кістки в організмі людини.

Так, лікування при такій недузі складається з кількох етапів: хіміотерапії, аби досягнути ремісії хвороби та трансплантації. Спочатку пацієнт пройшов курс хіміотерапії в Тернополі, а тоді приїхав на трансплантацію до Львова.

«Ми виконали пацієнту аутологічну трансплантацію кісткового мозку. Тобто пересадили йому власні клітини – не донорські. Спершу ми забрали його власні клітини кісткового мозку, далі дали високодозову хіміотерапію, та влили ці клітини назад. Мета аутологічої трансплантації при мієломі – утримання якомога тривалішої ремісії», - розповідає про першу успішну пересадку Соломія Глуховська, заввідділення гематології лікарні святого Пантелеймона Першого медобʼєднання Львова.

Після операційного втручання три тижні чоловік провів у спеціальному боксі – ізольованій стерильній палаті. А на на 21-й день чоловік поїхав додому.


Раніше ми розповідали, що таке множинна мієлома як невиліковна хвороба, що піддається терапії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: