У Львові можна переглянути інсталяцію, присвячену пам'яті полеглого воїна та культоролога Євгена Гулевича

image - 2024-04-15T095225.572
Інсталяція у "Дзизі" «пам’ять діється власновільно». Фото/ ІА Дивись.info.

В артцентрі «Дзиґа», що у Львові, до 16 квітня триває показ інсталяції-присвяти пам'яті Євгена Гулевича — «пам’ять діється власновільно».

Про це повідомляє журналістка ІА Дивись.info.

Автором ідеї інсталяції є культурний менеджер, автор і режисер мистецьких проєктів та хепенінґів Юрко Вовкогон. У 2014 - 2015 роках він воював у складі Добровольчого Українського Корпусу, а з 1 березня 2022 року до 3 серпня 2023 року служив у Збройних силах України.

Юрко Вовкогон був знайомий з Євгеном Гулевичем та часто спілкувався з ним, працював над спільними проєктами, зокрема вони разом знімали документальний фільм «Випчина. Село одного дня».

«Євген вмів знаходити час, щоб думати й пам’ятати. Він був мислителем. А ще — культурологом, редактором, перекладачем, поетом, напрочуд цікавим співрозмовником і людиною, важливою для різних культурних середовищ. Свої тексти Євген навмисно писав так, щоб їх читали неквапно і вдумливо. У розмовах він намагався змусити тебе сперечатись і мислити», — підкреслює Юрко Вовкогон.

Він розповідає, що після повномасштабного вторгнення РФ до України вони обоє пішли воювати. У цей час у них була традиція раз на кілька днів обмінювалися звуковими повідомленнями. За його словами, згодом такі повідомлення перетворились на аудіощоденники про речі, що запам’ятались поміж військовими буднями та боями.

Інсталяція-присвята пам'яті Євгена Гулевича. Фото/ ІА Дивись.info.
Інсталяція-присвята пам'яті Євгена Гулевича. Фото/ ІА Дивись.info.

«Євген намовив мене ще й записувати фонові звуки: розбирання автомата, вибухи, гул військової техніки, розмови… Він хотів створити щось на зразок аудіоархіву війни. Тепер у мене є записи, і я не розумію, що з ними робити. Євген загинув 31 грудня 2022 року у бою під Бахмутом. Його тіло вдалось забрати з поля бою через кілька місяців. Це була небезпечна вилазка на територію, яку обстрілював ворог. Це, мабуть, теж якесь послання про важливість пам’яті», — зазначає автор інсталяції.

Тут можна оглянути мистецьку інсталяцію, а також почути звуки, які були записані на війні. Показ експозиції триватиме до 16 квітня в артцентрі «Дзиґа» протягом робочих годин галереї. Проєкт втілили за підтримки Інституту стратегії культури, Дому 42 та артцентру «Дзиґа».

Фото/ ІА Дивись.info.
Інсталяція-присвята пам'яті Євгена Гулевича. Фото/ ІА Дивись.info.

Євген Гулевич (21.07.1975 – 31.12.2022) – автор, редактор, перекладач, культурний менеджер та магістр культурології. Він є автором культурних та критичних статей у ЗМІ, мистецтвознавчих статей виставкового проєкту «Ангели» й головним редактором українського видання «Світовий атлас вуличного мистецтва і графіті" та перекладу Рея Бредбері «Щось лихе насуває».

Євген Гулевич. Джерело фото: фейсбук-сторінка Юрія Хвостова

Євген Гулевич був учасником команди проєкту документального фільму «Випчина. Село одного дня» консультант проєкту Pinsel.AR, учасник громадської ініціативи «Спадщина майбутнього» та співавтор міжнародного проєкту Mapping Future Heritage.

Із початком повномасштабного вторгнення Росії до України пішов до війська до лав 46-ї окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ Збройних Сил України. Загинув 31 грудня 2022 року під Бахмутом. було 47 років. Деякий час вважався зниклим безвісти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: