Чому зростає популярність оренди житла в Україні, – дослідження

Дизайн без назви - 2024-04-16T135215.263
Ілюстративне фото/ canva

Український маркетплейс нерухомості DIM.RIA та платформа пошуку психотерапевта Rozmova провели дослідження з метою вивчення змін уподобань та цілей українців у виборі нерухомості.

Про це ІА Дивись.іnfo повідомили в пресслужбі DIM.RIA.

Там розповіли, що спільне дослідження ґрунтується на гіпотезі експертів про те, що молодь в Україні все частіше вибирає довгострокову оренду нерухомості, відкладаючи купівлю житла. Аналітики дослідили, яка динаміка пропозиції оренди нерухомості в областях і найбільших містах України, українці якого віку вибирають оренду та яка ціна оренди нерухомості у столиці. Також у березні 2024 року провели опитування серед користувачів Rozmova для визначення страхів, повʼязаних з нерухомістю, причин зміни вподобань та вибору. 

Як зростає попит на оренду в Україні?

За інформацією DIM.RIA, аналіз пропозиції оренди по Україні показує, що протягом 2021-2023 року кількість оголошень змінювалася. Найбільше зростання оренди зафіксовано у 2022 році, що зумовлено ситуацією в країні та великою кількістю ВПО.

Так, дослідження показало, що у пʼяти найбільших областях та містах України динаміка пропозиції збільшувалася. Таким чином у Київській області, без врахування Києва, у 2024 році до початку 2023 року кількість пропозиції оренди збільшилася на 38%. А у столиці – на 36%. В Одесі та Дніпрі кількість оренди збільшилася на 12%. У Львівській та Одеській області – на 16%. 

Як відрізняються запити на оренду у столиці та інших містах України?

Експерти DIM.RIA дослідили вік користувачів, які найчастіше шукають нерухомість для оренди. Серед лідерів наступні вікові категорії: 20% користувачів віком 25-35 років, а 27% – 35-44 років. 18-24 роки мають 17% авторизованих юзерів. Дані дослідження ілюструють, що попит на оренду формують українці молодого та середнього віку. Аналіз користувачів за віком по областях показує, що аудиторія віком 25-34 роки складають середню частку всіх шукачів оренди. У Києві та Київській області 28% та 27% шукачів віком від 35 до 44 років. Цікаво, що у Львівській та Івано-Франківській областях найбільша кількість молоді віком від 25-34 років.

У межах дослідження проаналізували середню вартість нерухомості у столиці. За основу дослідження брали оголошення до 30 000 грн. Таким чином найдешевший район у Києві – Деснянський. Однокімнатна кімната там вартує 9 223 грн. У Печерському районі середня вартість квартири за обраним фільтром 25 357 грн.

Опитування аудиторії: оренда – можливість для мобільності та свободи? 

У межах спільної роботи Rozmova провели опитування своєї аудиторії, у якому взяли участь близько 150 осіб. 36% опитаних зі столиці. Результати дослідження показали, що 52% молоді переїжджали понад чотири рази за життя. Попри те, що 55% зазначили, що хотіли б купити власне житло із необхідністю робити ремонт, все ж 45% респондентів вказали, що хочуть жити в орендованій квартирі мрії вже зараз і таким чином менше заощаджувати, але жити у кращих умовах. 

Такі зміни у думках української молоді пояснюються невизначеність майбутнього, складністю планування, відчуття нестабільності, уникнення великих зобов'язань, таких як виплата довгострокових кредитів.

«Оренда дозволяє не привʼязуватися  до конкретного міста та покинути його або навіть країну, в разі підвищеної небезпеки. Біль та страх повторної втрати, у тих людей, чиє житло було пошкоджене або зруйновано внаслідок військової агресії», – говорить Олена Гукович, психологиня платформи Rozmova.

Опитування аудиторії ілюструє, що 36% поки що не планує купувати квартиру, а 25% планує купівлю не пізніше, ніж за 5 років. Загалом 51% опитаних поки не планують купувати квартиру. А що стосується купівлі житла, то 42% приділяють більше уваги факторам безпеки і надійності житла. 

Скільки років оренди потрібно для купівлі нерухомості?

Аналіз даних користувачів DIM.RIA та опитування Rozmova показує, що оренда нерухомості пріоритизується. На це впливають, як внутрішні страхи людей, які повʼязані з фінансовими ризиками, так і з економічними викликами через повномасштабну війну. У межах дослідження було пораховано ціну однокімнатної квартири в обласних центрах України у роках оренди. За основу дослідження брали середню ціну на купівлю та оренду однокімнатної квартири. Таким чином нерухомість у Києві вартує 17 рокам оренди. У Чернівцях, Одесі та Сумах цей період займає 20 років, у Львові – 16 років. 


Ринок нерухомості: якими були ціни у березні - читайте у матеріалі.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: