Клієнти компанії «ЄвроЛьвів» вийшли на пікет у Львові: що відомо

Клієнти компанії «ЄвроЛьвів» вийшли на пікет у Львові
фото: клієнти компанії «ЄвроЛьвів» пікетують біля міської ради у Львові, 16 квітня 2024 року/Дивись.info

Сьогодні, 16 квітня, вкладники у квартири ЖК «Львівська Мрія» вийшли на пікет біля Львівської міської ради. Вони звернулися до влади з проханням організувати переговори між клієнтами та представниками компанії «ЄвроЛьвів». Мета — завершення будівництва, яке зараз є замороженим.

Про це повідомляє журналістка ІА Дивись.info.

У першому кварталі 2020 року у Львові мали здати в експлуатацію новий ЖК «Львівська Мрія» на вулиці Під Голоском. Напередодні у будівництво квартир вклали гроші 150 сімей сімей. Однак забудовник не виконав свої зобов'язання перед клієнтами, які очікують на житло вже понад 6 років, а тим часом орендують квартири. Керівництво компанії на контакт не виходить. Це і привело їх сьогодні, 16 травня, під будівлю Ратуші.

«Сьогодні ми зібралися на мирний мітинг, щоб показати і щоб влада нас почула, що ми вже три рази з 2018 року доплатили забудовнику для продовження будівництва. Однак будинок збудований відсотків на 60. Закінчувати його компанія відмовляється. Нам треба зрозуміти, скільки нам ще потрібно коштів, аби отримати житло, та чи є у нас загалом на це шанси», - висловилася голова управління ГО «ЄвроЛьвів» Лучко Андріана.

«Минулої суботи ми зустрічалися на будівництві. Керівник компанії (ред - Роман Кашівський) вийшов і сказав, що він звичайний покупець, як і ми, і що він прийшов послухати. Тобто з нами ніхто не говорить з керівництва компанії. Ми б не йшли сюди, якби з нами говорили. Жодного разу ніхто до нас не вийшов і не підняв слухавку», - пояснила вкладниця у квартиру в ЖК «Львівська Мрія» Наталія.

Член управління ГО «ЄвроЛьвів» Ярослав зазначив:

«Ми, інвестори у будівництво цього будинку, хочемо його добудувати. І хочемо стати повноцінними власниками та мешканцями тих квартир. Оскільки ми маємо недовіру до "ЄвроЛьвова", бо вони цілий рік не виходять на контакт та виступають під чужими іменами, це схоже на шахрайські дії. Ми прекрасно розуміємо, що якщо зараз накласти арешт на все майно, то будівництво зупиниться на багато років. Це не у наших інтересах. Ми хочемо, щоб міська рада допомогла нам у вирішенні цього питання. Місто є власником землі, на якій зводиться будинок. Ми вклали у цей будинок кошти і попросили "Єврольвів" збудувати житловий комплекс. Компанія не виконала зобов'язань. Тож ми хочемо змінити забудовника і продовжити будівництво. Ми готові доплатити новому забудовнику, який буде діяти прозоро і виконає перед нами зобов'язання».

фото: клієнти компанії «ЄвроЛьвів» пікетують біля міської ради у Львові, 16 квітня 2024 року/Дивись.info

«Хочу зазначити, що відносно інших будинків Борісова (ред - засновника компанії "ЄвроЛьвів" Андрія Борисова) ви ще у кращій ситуації... Навіть якщо дивитися в юридичній площині на ті кейси, які зараз розглядає міська рада, то клієнти інших ЖК, які опинилися у подібній ситуації, у Винниках, "Рубікон Груп", на вулицях Княгині Ольги та Володимира Великого, то ці всі об'єкти так чи інакше були дотичні там до Борісова. У них там кримінальні провадження, розумієте? І навіть попри те, що місто залучається, ми мусимо включати правові механізми. У вашому випадку, на жаль, кримінальні провадження неможливо відкрити, тому що у вас фірма вже є викуплена, як і корпоративні права. Тож нам потрібно шукати юридичні механізми», - пояснила керуюча справами виконавчого комітету Наталія Олєксєєва під час зустрічі з вкладниками.

У відповідь на слова пікетувальників, що міська рада не проконтролювала хід будівництва, вона додала:

«Якби міська рада мала великий вплив, то таких ситуацій було би менше. Ми намагаємося використовувати механізми, які фактично є неофіційними. Тому що у нас, на жаль, законодавство так прописано, що є наступний момент. Вже третій рік війна: дозволи на будівництво дозволено видавати, але є мораторій на перевірку будівництва. Тобто третей рік інспекція не має права вийти на жодний будівельний майданчик і перевірити, чи забудовники виконують свої зобов'язання. Все що ми робимо — по сотні листів щомісяця скеровуємо на Київ у відповідний орган, щоб нам дозволили провести перевірку. За цих три роки ми отримали тільки один дозвіл».

фото: клієнти компанії «ЄвроЛьвів» пікетують біля міської ради у Львові, 16 квітня 2024 року/Дивись.info

До розмови долучився також міський голова Андрій Садовий:

«Розумію вашу ситуацію. Аферисти вас обдурили: взяли кошти і не збудували будинок. І ви прийшли до міської ради, тому що коли людей обкрадають і обдурюють, всі приходять до міської ради. Коли міська рада дає інформацію, волає, кричить, щоб ви не зв'язувалися з шахраями та перевіряли забудовників, ви кажете "та що ви говорите, тут ціна дешевша, тут файно купити і потім якось воно буде". Закінчуються такі історії тут. Тому вихід зараз тільки один — створити робочу групу. На превеликий жаль, я не маю успішних кейсів по всій Україні, щоб були покарані забудовники, які обдурили людей. Але, може, дійсно буде ясне сонечко і когось з аферистів посадять».

фото: клієнти компанії «ЄвроЛьвів» пікетують біля міської ради у Львові, 16 квітня 2024 року/Дивись.info

Відтак, у четвер, 18 квітня, має відбутися зустріч між клієнтами та представниками компанії «ЄвроЛьвів» за участі міської ради з метою вирішення конфлікту. Дивись.info слідкуватиме за цією історією надалі.

До слова, клієнти компанії «Рубікон Груп» пікетували біля прокуратури та ЛОВА у Львові: про що домовилися.

Рініше компанія «ЄвроЛьвів» порушила містобудівні умови

Житловий комплекс «Львівська мрія» забудовник звів з порушенням містобудівних умов та обмежень, виданих 2018 року №191, не дотримавшись передбаченої гранично допустимої висотності. Зокрема, в одній із секцій замість 9 поверхів збудували 16. Таким чином, було збудовано зайві 2,5 тис. м кв.

Фактично будівництво багатоквартирного житлового будинку на вул. Під Голоском, так званий ЖК «Львівська мрія», проводиться з порушенням містобудівних умов та обмежень, затверджених рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради від 23.02.2018 за №191 (детальніше про рішення тут). Цим рішенням було передбачено, що на вул. Під Голоском ТОВ «Єврольвів» має збудувати двосекційний будинок поверховістю 10 та 16 поверхів з гранично допустимою висотністю 32,70 м, 52,20 м. Однак, замовнику будівництва – ТОВ «Єврольвів», проектна організація ТОВ «ЛЬВІВПРОЕКТ» передала проектну документацію на будівництво односекційного 16-поверхового багатоквартирного житлового будинку висотністю 52.2 м. Відповідно підрядник ТОВ «Енерджі Плюс Україна» звів односекційний будинок.

Тож у 2020 році Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю знову склала протоколи про правопорушення як зі сторони проектанта ТОВ «Львівпроект», так і замовника робіт - ТОВ «Єврольвів», і підрядника ТОВ «Енерджі Плюс Україна», вимагаючи зупинити підготовчі і будівельні роботи. Через невиконання умов цих приписів, у лютому 2021 року на кожну з цих організацій було накладено штрафи. Знову було накладено штраф на ТОВ «Львівпроект». Цього разу у розмірі 34 тис. грн. Проєктант штраф сплатив.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: