Частину старих трамваїв у Львові адаптують до потреб людей з інвалідністю

трамвай
ілюстративне фото/ Трамвай «Татра КТ4–СУ»/village.com.ua

Львів отримав десять нових трамваїв, адаптованих до потреб маломобільних груп населення. Однак людей з інвалідністю у місті більшає, а тому доступного громадського транспорту у такій кількомті все ж недостатньо. Відтак у Львові модернізують старі трамваї за три мільйони євро.

10 нових п'ятисекційних низькопідлогових трамваїв у Львові тепер обслуговують міський маршрут. Йдеться про маршрут, який з'єднує Сихів з центром міста. Завдяки широким дверям та сидінням, пристосованим для людей на кріслах колісних, ці трамваї відповідають потребі в інклюзивному транспорті в Україні. Ця потреба стала більш критичною через війну. Але це не все: місто планує збільшити кількість доступного громадського транспорту за рахунок ремонту та модернізації двосекційних трамваїв «ТАТРА КТ4-СУ».

Про це  ІА Дивись.info розповіла працівниця ЛКП «Львівелектротранс» та керівниця групи впровадження проектів Міжнародних Фінансових Організацій Ірина Іванишин.

Модернаізація трамваїв «ТАТРА КТ4-СУ»

Кошти на ремонт старих трамваїв у Львові виділять у межах проєкту державного рівня Європейського інвестиційного банку «Міський громадський транспорт України». Сама ініціатива не є нова, каже Ірина, її планували реалізувати ще до початку повномасштабної війни. У 2021 році підготували тендерну документацію, погодили її за тиждень до початку вторгнення росії, через яке оголошення тендеру і відклали.

«28 березня 2024 року ми оголосили новий тендер. Очікуємо відкриття тендера як пропозиції 3 червня. Станом на сьогодні ми маємо чотири компанії з різних країн, зацікавлені взяти участи у тендері — з України, Польщі та Чехії», - розповідає Ірина.

Вказати, скільки саме вдасться відремонтувати трамваїв на 3 млн євро, наразі не можуть. Адже все залежить від ціни, яку за ремонт запропонує переможець тендеру. До прикладу, під час підготовки тендерної документації на цей проєкт у 2021 році вирахували, що вийде відремонтувати п’ять трамваїв. На сьогодні ця цифра буде менша через інфляцію та здорожчання матеріалів.

«Ми оголошуємо тендер на суму три мільйони євро. А компанії, які займуться ремонтом, самі визначать кількість модернізованих трамаїв. Річ у тім, що зараз змінилися ціни та умови поставки. Іноземні компанії хочуть від України стовідсоткової передоплати».

В межах ремонту, за словами чиновниці, замінять майже усі частини трамваю, залишивши лише візки, а також додати всередину ще одну вставку, що із двосекційних зробить трисекційні. Таким чином хочуть забезпечити доступність громадського транспорту для маломобільних груп населення. 

«Це буде повна модернізація. Можна сказати, це буде новий трамвай. На базі моделі "ТАТРА КТ4-СУ" такі зміни ми впроваджуємо вперше».

ілюстративне фото/ TRANS PHOTO

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: